Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1166535_0001.png
1166535_0002.png
BeskæftigelsesudvalgetFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 14. september 2012 har udvalget efter ønske fra Pernille Skipper (EL)stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 403 (alm. del)Med henvisning til regeringens finanslovsforslag for 2013, herunder i forhold tilungepakken, bedes ministeren redegøre for, hvilken effekt ”Styrketvidenpilotordning” vil have? Ministeren bedes herunder redegøre for denforventede effekt inden for de forskellige faggrupper, hhv. nyuddannede med langevideregående uddannelser og nyuddannede med mellemlange videregåendeuddannelser. Samtidig bedes ministeren redegøre for, hvor mange yderligerepersoner der forventes at komme ud på arbejdsmarkedet som følge af initiativet ”enstyrket videnpilotordning”, set i relation til den eksisterende videnpilotordning ogfordelt på de forskellige faggrupper.SvarFormålet med videnpilotordningen er at øge den økonomiske vækst ved at fåflere højtuddannede ud i små og mellemstore virksomheder med kun få elleringen højtuddannede ansatte i forvejen.Sammenlignet med andre lande har Danmark færre højtuddannede ansat i detprivate erhvervsliv. Videnpilotordningen er med til at bryde de barrierer ned, derkan være mellem højtuddannede og små virksomheder. Videnpiloten bidrager tilat udvikle forretningsgange, produkter eller markedsføring i virksomheden, ogfår dermed de mindre virksomheders øjne op for værdien af at ansætte enhøjtuddannet.Videnpilotordningen har eksisteret i en mindre størrelsesorden siden 2005 og er idag en meget efterspurgt tilskudsordning. En effektmåling af ordningen indikerer,at virksomheder med videnpiloter året efter projektets afslutning har haft højerestigninger i bruttofortjenesten på gennemsnitligt 1,1 millioner kroner isammenligning med lignende virksomheder. Erfaringerne viser desuden, at en stordel af videnpiloterne fastansættes i virksomheden efterfølgende.Der er indtil videre afsat 36 mio. kr. til videnpilotordningen i 2012. Da et enkeltvidenpilot-tilsagn er på 150.000 kr., kan der således gives tilsagn til 240videnpiloter i 2012.
12. oktober 2012
Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelserSlotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.Side
12/093155-041/1
Regeringen har foreslået, at der som en del af ungepakken, afsættes yderligere 38mio. kr. til videnpilotordningen i 2013. Bevillingen til ordningen vil såledesudgøre 53 mio. kr. i 2013. Det ventes således, at der vil kunne gives tilskud tilomkring 350 videnpiloter i 2013, hvoraf godt 250 er et resultat af midlerne fraungepakken.Med hensyn til den forventede effekt for nyuddannede, er der i dag ca. 40 pct. afvidenpiloterne, der ansættes som videnpiloter indenfor 2 år efter afsluttetuddannelse. Denne andel har været nogenlunde stabil de senere år. Det forventesderfor umiddelbart, at denne tendens vil fortsætte i 2013.I de seneste år, har ca. to tredjedele været uden beskæftigelse, da de blev ansatsom videnpilot. Dette har varieret over tid, men ligget på samme niveau i deseneste år.Videnpilotordningen vil fra 2013 blive åbnet for kandidater med mellemlangevideregående uddannelser. Samtidig bliver ordningen udvidet, således at nyetyper af små og mellemstore virksomheder vil være omfattede af ordningen. Deter derfor særdeles vanskeligt på nuværende tidspunkt at lave en prognose for denforventede fremtidige aktivitet.Jeg vil desuden understrege, at effekten af ordningen ikke kun skal måles påantallet af videnpiloter. Som en succesfuld isbryderordning er det forventningen,at videnpilotordningen generelt bidrager til, at flere og flere små og mellemstorevirksomheder ansætter højtuddannede ud over dem, der er omfattet af ordningen.
Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelser
Side
2/2
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard