Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1201940_0001.png
1201940_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 9. august 2012 stillet følgende spørgsmål nr.370 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraChristian Juhl (Enhedslisten).

Spørgsmål nr. 370:

3. januar 2013J.nr. 2012-0011360
”Vil ministeren oplyse, hvilke forpligtigelser forsikringsselskaber i Tyskland, Nor-ge, Sverige og Holland har til at bidrage til forebyggende arbejde – enten økono-misk eller i form af kampagner og lignende indsatser”.

Endeligt svar:

Som det fremgår af mit foreløbige svar af 22. august 2012 har jeg forstået spørgs-målet sådan, at der spørges til forsikringsselskabernes pligt til at medvirke til, at til-skadekomne ikke ufrivillig må forlade arbejdsmarkedet efter en arbejdsskade i denævnte lande. Jeg har derfor bedt Arbejdsskadestyrelsen indhente oplysninger her-om.De oplysninger, som jeg nu har modtaget fra Arbejdsskadestyrelsen understreger,at systemerne i de forskellige lande, ikke umiddelbart kan sammenlignes med detdanske system, der - for så vidt angår arbejdsulykker - er baseret på private forsik-ringsselskaber. Endelig viser oplysningerne, at der er betydelige forskelle på denindsats, som arbejdsskadeinstitutionerne gør i de pågældende lande med hensyn tilfastholdelse.Arbejdsskadestyrelsen har oplyst følgende:”Den tyske ulykkesforsikring har ansvar for arbejdstilsyn og primær forebyggelse,medicinsk og erhvervsmæssig rehabilitering og for erstatning. Den tyske ulykkes-forsikring bygger på forsikringsforbund med tvungent medlemsskab for arbejdsgi-vere indenfor forskellige erhverv og er finansieret ved bidrag fra arbejdsgiverne.Der er ikke tale om forsikringsselskaber i egentlig forstand.I Norge forestås det primære forebyggende arbejde af det statslige Arbeidstilsynet.Arbejdsskadeforsikringen varetages dels af den statslige arbejds- og velfærdsfor-valtning (NAV), som yder erstatning ved arbejdsskader efter de norske folke-trygdsregler om yrkesskade, dels af private forsikringsselskaber, som udbyder ar-bejdsskadeforsikringer efter lov om yrkesskadeforsikring. De norske forsikrings-selskaber har ingen pligt til at arbejde med forebyggelse.
I Sverige varetager det statslige Arbetsmiljöverket den primære forebyggende ind-sats, mens den offentlige Försäkringskassan og det partsejede AFA Försäkring til-sammen varetager arbejdsskadeforsikringen.Försäkringskassan er en offentlig myndighed. Ydelser ved arbejdsskade finansieresved bidrag fra arbejdsgiverne. Försäkringskassan udbetaler også sygedagpenge oghar ansvar for i samarbejde med arbejdsgiveren og den tilskadekomne at koordine-re de nødvendige tiltag i forhold til sygemeldte arbejdstagere, herunder behovet forrehabilitering, med det formål at få tilskadekomne tilbage i arbejde hurtigst muligt,også i tilfælde af arbejdsskade. Hvis sygefraværet skyldes arbejdsskade og tilska-dekomne er under omskoling, kan der tilkendes en midlertidig løbende ydelse sva-rende til den aktuelle indtægtsnedgang under arbejdstræning og erhvervsmæssigrehabilitering i en virksomhed.AFA Försäkring er betegnelsen for en overenskomstbaseret tillægsforsikring, somejes og styres af arbejdsmarkedets parter. AFA yder økonomisk støtte til de udgif-ter, som en arbejdsgiver har, når en tilskadekommen ansat gennemgår et revalide-ringsforløb i virksomheden. AFA tilbyder desuden økonomisk støtte til en bred vif-te af forebyggende aktiviteter, herunder til en sundere livsførelse og til forebyggel-se af vold, trusler og mobning på arbejdspladsen, ligesom AFA støtter arbejdsmil-jøforskningen.I Holland er der ingen lovpligtig arbejdsskadesikring. Den primære forebyggelse afarbejdsskader varetages af det hollandske arbejdstilsyn, som ligger under Social-ministeriet.”Jeg kan henholde mig til Arbejdsskadestyrelsens oplysninger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2