Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
6. juli 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 8. juni 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 335(alm. del), som hermed besvares.Spørgsmål nr. 335:
J.nr. 20120196699
”Vil ministeren oversende en redegørelse for gennemførelse og resultater af dennylige aktion på Hotel d’Angleterre foretaget af Skat, politiet og Arbejdstilsynet?”
Social dumping er et voksende problem på det danske arbejdsmarked. Stadig flereudenlandske virksomheder kommer til Danmark, og desværre er der fortsat uden-landske arbejdere, der arbejder på vilkår, der ligger langt under dansk standard.Derfor er der behov for at gennemføre uvarslede aktioner som den nylige aktion påHotel d’Angleterre og at slå hårdt ned på virksomheder, der ikke overholder reg-lerne.Aktionen blev gennemført af politiet, SKAT, Styrelsen for Fastholdelse og Rekrut-tering (SFR) og Arbejdstilsynet onsdag den 6. juni 2012.Jeg har fra de involverede myndigheder fået følgende oplysninger:”SKAT deltog med 38 medarbejdere, politiet med ca. 40 betjente, SFR med enmedarbejder og Arbejdstilsynet med fem tilsynsførende.Da myndighederne kom til stedet, blev arbejdet standset. Alle personer blev bedtom at samle sig, så politiet kunne sikre identiteten af de tilstedeværende, og SKATkunne kontrollere udeståender på skatte-, moms- og afgiftsområdet. Politiet havdeforud for SKATs og Arbejdstilsynets ankomst lukket pladsen og flere gader af.Arbejdstilsynet mødte ingen udenlandske virksomheder, og derfor blev der ikkekonstateret nogen overtrædelse af anmeldepligten til RUT (Registret for Udenland-ske Tjenesteydere).Da arbejdet blev standset på Hotel d’Angleterre, kunne Arbejdstilsynet ikke i nogetstørre omfang konstatere, om der blev arbejdet i strid med arbejdsmiljøreglerne.Arbejdstilsynet afgav dog et strakspåbud om afspærring for kraning og et forbudmod at arbejde videre, før der er truffet foranstaltninger mod ulykke med kraning,idet der var risiko for tab af tung byrde eller beskadigelse fra seks etagers facade-stillads.
SKAT har oplyst, at SKAT talte med 132 personer, som ifølge de afgivne oplys-ninger skulle være ansat i 28 forskellige virksomheder. 14 personer oplyste, at dehavde første arbejdsdag. 12 personer modtog overførselsindkomster samtidig medansættelsesforhold på byggeplads. SKAT konstaterede, at to virksomheder drivessom uregistrerede i forhold til skat og moms.Politiet har oplyst, at to personer forsøgte at løbe fra byggepladsen via stillads påtaget, men blev fanget af politiet. Ni personer forsøgte at stikke af over et planke-værk, men blev tilbageholdt af civile betjente. Flere personer forsøgte at gemmesig.Politiet har endvidere oplyst, at en person yderligere blev anholdt grundet en fo-gedforretning ved SKAT. Politiet har bekræftet, at der ikke blev konstateret nogenovertrædelser af anmeldepligten til RUT.SFR har oplyst, at en antruffen hverken var i besiddelse af dokumentation for ret tilophold og arbejde eller i øvrigt registreret i udlændingemyndighedernes systemer.Den pågældende blev taget med på politistationen til yderligere afhøring og fore-læggelse for udlændingemyndighederne med henblik på udvisning.SFR har oplyst, at arbejdsgiveren, der beskæftigede antrufne, var en af de uregi-strerede virksomheder. Arbejdsgiver oplyste, at han havde en del øvrige udenland-ske ansatte (som dog ikke var på pladsen under aktionen), og at han havde udbedtsig cpr.nr. på samtlige ansatte, men var usikker på hvilken form for dokumentation,de havde fremvist. Arbejdsgiver blev sigtet for ulovlig beskæftigelse af udenlandskarbejdskraft i det konkrete tilfælde og vejledt om, at han skulle udbede sig doku-mentation for ret til arbejde for de øvrige udenlandske ansatte og herefter kontakteKøbenhavns politis udlændingekontrolgruppe.”Jeg kan henholde mig til det oplyste.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2