Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1124485_0001.png
1124485_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 2. maj 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 316(alm. del), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 316:

23. maj 2012J.nr. 2012-0006147
”Der ønskes en oversigt over hvilke kommuner, ministeriet har henvendt sig tilog hvornår i anledning af, at kommunen ikke har overholdt reglerne om anvendelseaf private aktører. Det ønskes endvidere oplyst, hvilke kommuner og hvornår mini-steriet har henvendt sig til i gentagelsestilfælde, dvs. at kommunen har overtrådtreglerne mere end én gang”

Endeligt svar:

Det er kommunerne, der har det fulde ansvar for beskæftigelsesindsatsen, og det ersåledes også kommunernes ansvar, at andre aktører overholder lovgivningen og deaftaler, de har indgået med kommunen, når de varetager indsatsen overfor borger-ne.Tilsynet med kommunernes generelle overholdelse af lovgivningen føres af kom-munaltilsynet, og det er Beskæftigelsesankenævnet, der er klagemyndighed forkommunens afgørelserJeg har dog som beskæftigelsesminister en forpligtelse til at reagere, hvis jeg blivergjort opmærksom på, at en kommune ikke overholder loven på et af de sagsområ-der, der hører under mit ressortområde. Det betyder, at jeg kan bringe sagen op,hvis jeg eller styrelsen bliver opmærksom på, at en kommune ikke overholder lo-ven på væsentlige områder, og at der ikke samtidig er en anden myndighed fx enklageinstans eller det kommunale tilsyn, der tager sig af sagen.Væsentlige områder vil eksempelvis være ulovligheder, der indebærer, at personereller virksomheder ikke får deres grundlæggende rettigheder, eller hvis der er taleom store systematiske eller længerevarende ulovligheder.Arbejdsmarkedsstyrelsen har oplyst mig om, at der ikke findes en samlet registre-ring af hvorvidt og hvor ofte, dette er sket i anledning af, at en kommune ikke haroverholdt lovgivningen om anvendelse af anden aktør.Som beskæftigelsesminister kan jeg ikke gribe direkte ind overfor en kommunalbe-styrelse, som ikke overholder loven. Min reaktionsmulighed vil først og fremmestvære at henlede rette myndighed på problemstillingen.
Jeg besluttede for nyligt i forbindelse med samråd om andre aktører i sygedagpen-gesager at anmode Ankestyrelsen om at lave en undersøgelse, der kortlæggerkommunernes brug af andre aktører på sygedagpengeområdet. Det vil give rege-ringen et solidt fundament for at tage stilling til, hvad det er for initiativer, der erbedst til at sikre, borgerne ikke kommer i klemme.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2