Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
15. maj 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 18. april 2012 stillet følgende spørgsmål nr.288 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra FinnSørensen (EL).
J.nr. 2012-4259
”Vil ministeren kommentere på debatindlægget ”70.000 handicappede i fleksjob.Hvad er udsigten?” fra Politiken 16. marts 2012 og herunder besvare samtlige de iteksten rejste spørgsmål.
Som jeg læser artiklen i Politiken, så handler den dels om, hvad der sker med men-nesker, der ikke længere kan blive i deres nuværende fleksjob f.eks. pga. mobning,forværring af deres sygdom, en afskedigelse mv., dels om betydningen af det øgedeincitament for fleksjobbere til at arbejde mere.Fleksjob sikrer mange mennesker adgang til arbejdsmarkedet, og derfor vil rege-ringen bevare ordningen, men samtidig målrette den. Det skal være sådan, at men-nesker, der kun kan arbejde ganske få timer om ugen også kan få glæde af et fleks-job.Regeringens udspil til en reform indebærer, at mennesker, der allerede er ansat ifleksjob, vil blive berørt, hvis de får et nyt fleksjob, eller hvis de mister deres fleks-job og bliver ledige. Det er imidlertid i den forbindelse vigtigt at understrege, at detikke er alle fleksjobbere, der vil opleve en indkomstnedgang, hvis de skifter job.Samlet er det skønnet, at de fleksjobansatte i gennemsnit vil få 2.500 kr. mindre itilskud om måneden (før skat).Ved sammenligning af den eksisterende fleksjobordning og regeringens forslag tilen ny ordning er det vigtigt at holde sig for øje, at kun en meget begrænset andel afde nuværende fleksjobansatte arbejder under 12 timer ugentligt. Fleksjobvisiterede,der ikke kan arbejde mindst 12 timer ugentligt, er således i praksis i dag henvist tilledighedsydelse, da der ikke kan ydes mere end 2/3 løntilskud. Med den foreslåedeordning vil denne gruppe opleve en indkomstfremgang.Med det fremlagte forslag til en reform af fleksjobordningen ønsker regeringendesuden at styrke incitamentet for fleksjobansatte, der vil kunne øge antallet af ar-
bejdstimer eller skifte fleksjobbet ud med et ordinært job uden offentlig støtte. Menforslaget lægger samtidig også op til, at arbejdsgiveren kun skal betale løn for denarbejdsindsats, den fleksjobansatte reelt yder.Endelig vil jeg gerne understrege, at fleksjob er en integreret del af arbejdsmarke-det, hvorfor det er rimeligt, at der gælder de samme regler for ledige fleksjobansat-te som for andre ledige. Det er regeringens opfattelse, at det er et vigtigt princip, atman, også som fleksjobber, forsikrer sig mod ledighed.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2