Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1111505_0001.png
1111505_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Folketingets Beskæftigelsesudvalg har i brev af 30. marts 2012 stillet følgendespørgsmål nr. 273 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet ef-ter ønske fra Joachim B. Olsen (LA).
27. april 2012J.nr. 2012-0005083
Spørgsmål nr. 273:
”Ministeren bedes oplyse de samlede udgifter under aktiv beskæftigelsesindsats,samt oplyse, hvordan udgifterne under den aktive beskæftigelsesindsats fordeler sigfor 2012”
Endeligt svar:
Af nedenstående figur fremgår, at de samlede offentlige udgifter til den aktive be-skæftigelsesindsats i 2012 er på 32,9 mia. kr. og hvorledes de er fordelt.Sam lede offentlige udgifter (32,9 m ia. kr.), m ia. kr.
0,40,76,4Forsørgelse i forbindelse medaktivering (kontanthjælp,dagpenge m.v.)13,3LøntilskudDriftsudgifter m.v.
Andre beskæftigelsespolitiskeordninger12,1Beskæf tigelsesrettede puljer
Driftsudgifteromfatter kommunernes driftsudgifter til aktivering til forsikrede le-dige, kontanthjælpsmodtagere, sygedagpengemodtagere samt modtagere af revali-derings- og ledighedsydelse. Der er tale om såvel køb af ordinære uddannelsesfor-løb, fx AMU-kurser, og gennemførelse af kortere vejledningsforløb og særligt til-
rettelagte projekter i kommunalt regi samt køb af seks ugers selvvalgt uddannelsetil forsikrede ledige.Driftsudgifter m.v. omfatter desuden følgeudgifter som befordringsgodtgørelse,hjælpemidler og mentorer til aktiveringsindsatsen, jf. i øvrigt besvarelsen afspørgsmål 272.Forsørgelse i forbindelse med aktiveringomfatter udgifter til kontanthjælp, ar-bejdsløshedsdagpenge, uddannelsesydelse, ledighedsydelse og revalideringsydelse,som kommunerne eller a-kasserne udbetaler til ledige, mens de er i aktivering.Løntilskudomfatter kommunernes udgifter til offentlige og private arbejdsgivere,der ansætter personer i løntilskud og fleksjob.Andre beskæftigelsesordningeromfatter udgifter til tilskud til jobrotation, løntil-skud til voksenlærlinge og skånejob samt tilskud til seniorjob og servicejob.Beskæftigelsesrettede puljerer statens udgifter til tilskud til en række beskæftigel-sespolitisk prioriterede indsatsområder, herunder varslingspuljerne, puljen til styr-kelse af den virksomhedsrettede revalidering (LBR-puljen), jobpræmieordningerneog nogle mindre målrettede bevillinger afsat i forbindelse med forskellige beskæf-tigelsespolitiske forlig.Finansieringen af de beskrevne udgifter er fordelt mellem stat og kommuner (derkompenseres via blok- og beskæftigelsestilskuddet) på baggrund af de refusions-regler, der gælder for de enkelte ordninger. De statslige udgifter til refusion frem-går af finanslovens § 17 Beskæftigelsesministeriet, mens den forventede kompen-sation af de kommunale nettoudgifter via blok- og beskæftigelsestilskuddet er bud-getteret på Økonomi- og Indenrigsministeriets del af finansloven på § 10.Ud over de samlede offentlige udgifterne til den samlede aktiveringsindsats på ca.33 mia. kr. har kommunerne udgifter til administration af jobcentrene, herunder tilgennemførelsen af samtaler med de ledige i forbindelse med aktiveringsindsatsen.Kommunerne skal ikke indberette, hvilke udgifter de afholder i forbindelse medgennemførelsen af samtaler med de ledige. Det skyldes, at der ikke er tale om enudgift, som kommunerne kan hjemtage statsrefusion af.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2