Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1101799_0001.png
1101799_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 27. marts 2012 stillet følgende spørgsmål nr.269 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
10. april 2012J.nr. 2012-0004960

Spørgsmål nr. 269:

”Vil ministeren oplyse, hvad der skal til for at få forlænget sin sygedagpengeperio-de? Ministeren bedes herunder oplyse, om en borger kan få forlængetperioden, hvis borgeren har en operationsdato med henblik på operation derskal bringe borgeren tilbage på arbejdsmarkedet, og borgeren selv klart hartilkendegivet at planen er at vende tilbage på arbejdsmarkedet hurtigst muligt?”

Endeligt svar:

Regeringen mener ikke, at syge mennesker skal miste deres forsørgelse, fordi deikke kan nå at blive raske til en bestemt dato. Derfor har regeringen nedsat ettværministerielt udvalg, der er i gang med at se på, hvordan man afskaffe varig-hedsbegrænsningen på sygedagpenge.Jeg kan oplyse, at der i den gældende sygedagpengelov er følgende syv mulighederfor at forlænge udbetalingen af sygedagpenge:1. når det anses for overvejende sandsynligt, at der kan iværksættes en revali-dering, herunder virksomhedspraktik, der kan føre til at den sygemeldtekan vende tilbage til det ordinære arbejdsmarked,2. i op til 39 uger, når det er nødvendigt at gennemføre virksomhedspraktikeller andre afklarende foranstaltning for at klarlægge den sygemeldtes ar-bejdsevne,3. i op til 2 gange 52 uger, når den sygemeldte er under eller venter på en læ-gebehandling, og lægen vurderer, at den sygemeldte vil kunne genoptageerhvervsmæssig beskæftigelse indenfor denne periode,4. i op til 26 uger, når den sygemeldte ikke vil kunne arbejde på normale vil-kår og således ikke vil kunne vende tilbage til det ordinære arbejdsmarked,men det endnu ikke endeligt er afklaret, om den sygemeldte vil være beret-tiget til et fleksjob eller til førtidspension5. når den sygemeldte har en livstruende sygdom og er i terminalfasen6. når der er rejst sag om ret til erstatning efter lov om arbejdsskadeforsikringeller lov om sikring mod følger af arbejdsskade, eller7. når der er påbegyndt en sag om førtidspension.
Som svar på det andet underspørgsmål kan jeg oplyse, at den forlængelsesmulig-hed, der er nævnt under punkt 3, bl.a. kan anvendes i de tilfælde, hvor en borgerventer på en operation på et sygehus. Det er imidlertid en forudsætning, at det ikkekun er den sygemeldtes egen vurdering, men også er en læges vurdering, at den sy-gemeldte vil kunne vende tilbage på arbejdsmarkedet indenfor fristen på i alt 2 år.I den forbindelse kan jeg oplyse, at man ved opgørelsen af fristen på 2 år ser bortfra ventetider på behandling på et offentligt sygehus.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2