Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1120476_0001.png
1120476_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
15. maj 2012

Besvarelse af spørgsmål 257 alm. del stillet af Beskæftigelsesudvalget

den 17. april 2012

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Bygningsgruppen, 3F –BJMF, jf. BEU alm. del – bilag 135. Udvalget anmoder i denneforbindelse om en status vedrørende hvor langt man er kommet medbehandlingen af en ny udgave af anerkendelsesdirektivet og hvornår oghvordan udvalget kan forvente at blive orienteret om dette direktiv. Hvadkan ministeren oplyse om arbejdsmarkedets parters holdning tildirektivforslaget?
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk

Svar:

Arbejdsmarkedets parter synes overordnet set at støtte formålet med an-erkendelsesdirektivet. Nogle høringsparter giver udtryk for forbehold,bekymring eller modstand i forhold til enkelte dele af forslaget.Beskæftigelsesudvalget har bedt mig om specifikt at kommentere hen-vendelsen fra Bygningsgruppen, 3F. Til det formål har jeg indhentet bi-drag fra Styrelsen for Universiteter og Internationalisering under Ministe-riet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, der er an-svarlig for anerkendelsesdirektivet, hvortil jeg kan henholde mig. Styrel-sen bemærker, at ”det ikke umiddelbart af 3Fs henvendelse kan udledes,hvilke konkrete bestemmelser i direktivforslaget, der, ifølge 3F, vil med-føre “uacceptable tilstande i byggebranchen.”” Styrelsen oplyser, at ”detoverordnede formål med revisionen af anerkendelsesdirektivet er at bi-drage til at skabe vækst og jobs i EU ved at gøre det mindre byrdefuldtfor fuldt kvalificerede EU-borgere at udøve et lovreguleret erhverv somselvstændig eller lønmodtager i en anden medlemsstat. Anerkendelsesdi-rektivet fastsætter ikke regler om sikkerhed på arbejdspladser, beskæfti-ger sig ikke med arbejdsmiljøforhold og regulerer ikke ansættelsesfor-hold, lønforhold i medlemsstaterne, og udstationeringsforhold. Disse for-hold ligger således udenfor anerkendelsesdirektivets anvendelsesområde.Som anført i grund- og nærhedsnotat af 9. februar 2012, lægger regerin-gen vægt på, at anerkendelsessystemet fungerer på en måde, der sikrer, atde opgaver, der varetages af erhvervsudøvere i EU, er af høj kvalitet oghar en høj faglig standard, og således ikke kompromitterer forsvarlig er-hvervsudøvelse.”For så vidt angår spørgsmålet om, hvor langt man er kommet med be-handlingen af en ny udgave af anerkendelsesdirektivet, kan jeg oplyse, atdirektivforslaget blev fremsat den 19. december 2011, og at der på råd-
2/2
sarbejdsgruppeniveau pågår en teknisk læsning af forslaget. Det danskeEU-formandskab planlægger at drøfte anerkendelsesdirektivet ved enorienterende debat på rådsmødet (konkurrenceevne) den 30. maj 2012med forudgående forelæggelse for Folketingets Europaudvalg den 25.maj 2012 til orientering.