Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1103782_0001.png
1103782_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 22. marts 2012 stillet følgende spørgsmål nr.256 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Finn Sø-rensen (EL).
13. april 2012J.nr. 2012-3569

Spørgsmål nr. 256:

”Vil ministeren kommentere indlægget i Politiken http://politiken.dk/debat/ECE1574564/er-jeg-ikke-lige-saa-meget-vaerd-som-de-andre/og herunder besvarede to spørgsmål nederst i artiklen?”

Endeligt svar:

I artiklen ”Er jeg ikke lige så meget værd som andre?”, argumenterer en fleksjob-ansat mod forslagene til reform af førtidspension og fleksjob.Jeg er enig med forfatteren til artiklen i, at den eksisterende fleksjobordning har gi-vet mulighed for, at mange har fået adgang til arbejdsmarkedet, til trods for at dehar en nedsat arbejdsevne.Der er imidlertid behov for at målrette ordningen, blandt andet fordi de største of-fentlige tilskud i dag bliver ydet til de personer, der har flest ressourcer, og for at depersoner, der har mindst arbejdsevne, også kan få mulighed for at få et job.Vores forslag giver efter min mening en god balance mellem at ansatte i fleksjobskal have sikkerhed for, at de har et ordentligt levegrundlag, og at de ligesom alleandre også skal have en tilskyndelse til at yde en ekstra indsats, hvis de har mulig-hed for det.Med forslaget får den fleksjobansatte præcis det samme i løn som sine kolleger fordet arbejde, som bliver udført. Men tilskuddet i ordningen ændres, så det ikke somi dag er uden betydning for indtægten, hvor mange timer man kan arbejde, ellerhvor høj en løn man kan tjene.Jeg mener, at det er i orden, at fleksjobansatte sikres et levegrundlag bestående aflønnen for den arbejdsindsats, som de kan yde, og en kompensation for den nedsat-te arbejdsevne. Det offentlige tilskud bliver aftrappet efter, hvor meget den fleks-jobansatte selv kan tjene. Den fleksjobansatte er således sikret en årlig indkomstsvarende til løntilskuddet på mellem 180.000 og 200.000 kr. afhængigt af, om denpågældende er medlem af en a-kasse.
Det er rigtigt, at der vil være personer, der ikke vil kunne modtage et lige så stortoffentligt tilskud i den nye ordning, som de kan i dag. For at undgå, at personer, derer i job, skal blive usikre for deres økonomi, har vi imidlertid lagt op til, at de førstvil blive omfattet af de nye regler ved et evt. skift til et nyt fleksjob.Jeg mener ikke, at den nye fleksjobordning burde give anledning til at stillespørgsmålet fra artiklens overskrift. Hverken for de fleksjobansatte, der på grund afderes nedsatte arbejdsevne har brug for en håndsrækning – eller for de personer,der på grund af ledighed, har behov for hjælp på samme niveau.Derfor kan jeg også besvare de to spørgsmål nederst i artiklen med, at jeg gerne vilhave et samfund, hvor vi giver mere plads på arbejdsmarkedet til dem, der har fær-rest ressourcer. Og hvor vi samtidig holder et solidt økonomisk sikkerhedsnet udunder dem, der har brug for det. Det gør vi med den nye fleksjobordning.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2