Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
27. marts 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 20. marts 2012 stillet følgende spørgsmål nr.234 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraFinn Sørensen (El).
J.nr. 2012-3508
”Vil ministeren redegøre for, hvem der skal afgøre en fleksjobvisiterets arbejdsev-ne og om den skal fastsættes efter fremmødet eller effektivt timetal, samt hvordanman konkret skal definere en fleksjobberes ”reelle arbejdsevne”?”
Reformen af førtidspension og fleksjob skal give dem, der kun kan arbejde få timerom ugen, bedre muligheder for at få et fleksjob og blive en del af arbejdsfællesska-bet. Derfor skal virksomhederne i højere grad motiveres til at ansætte personer medstore begrænsninger i deres arbejdsevne. I den forbindelse lægges der op til, atvirksomheden alene betaler for det arbejde, de får udført.Den reelle arbejdsevne afhænger af den fleksjobansattes ressourcer og skånebehov.I en række tilfælde vil skånebehovet være almindelig nedsat arbejdstid, og i dissetilfælde vil det ikke være vanskeligt at fastsætte lønnen.Det er imidlertid vigtigt, at fleksjobordningen som hidtil også kan rumme personer,der har brug for pauser og personer, der arbejder ”langsommere” end andre. Detkan fx være personer med psykiske lidelser, som måske i perioder er ustabil ar-bejdskraft, eller det kan være personer med alvorlige hjerneskader eller fysiskeskader, som ikke kan arbejde på fuld kraft i den pågældende arbejdsfunktion.Det er intentionen, at det er arbejdsgiveren, den fleksjobvisiterede og kommunen - isamarbejde med tillidsrepræsentant eller den faglige organisation, der i forbindelsemed etableringen af fleksjobbet fastsætter hvor mange timer arbejdsgiveren skalbetale løn for. Lønnen fastsættes på baggrund af personens ressourcer og skånebe-hov. Dette svarer i princippet til, hvad man gør i den gældende fleksjobordning, nårdet skal fastsættes om tilskuddet til arbejdsgiver skal være ½ eller 2/3.I den eksisterende ordning modtager arbejdsgiverne tilskud på 2/3 af lønnen foromkring 75 pct. af målgruppen. Dette svarer til, at fleksjobansatte burde arbejdeomkring 12 timer. Mange fleksjobbere arbejder i 20-25 timer. Og alle fleksjobbere
får ordinær løn for 37 timer. Der vil således både i den nye og den gamle fleksjob-ordning være tale om en ”dekobling” mellem arbejdstimer og løn.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2