Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
13. april 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 20. marts 2012 stillet følgende spørgsmål nr.231 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra FinnSørensen (EL).
J.nr. 2012-3508
”Vil ministeren redegøre for, hvilke initiativer der påtænkes for at skaffe job til le-dige personer, der er visiteret til fleksjob?”
Det forventes, at en del af de fleksjobvisiterede med mindst arbejdsevne, der i dager henvist til ledighedsydelse, vil få mulighed for at blive ansat i et fleksjob. Detskyldes, at det med den nye ordning kan betale sig for arbejdsgiverne at ansættepersoner i fleksjob, der kan arbejde mindre end 12 timer (1/3 af en normalarbejds-uge). Det kan det som udgangspunkt ikke i dag.Det er forventningen, at arbejdsgiverne vil være interesseret i at ansætte personermed nedsat arbejdsevne i job med få timer:Med forslaget til en ny fleksjobordning betaler arbejdsgiverne præcis forden arbejdsindsats, de får. Præsterer personen i 5 timer, betaler arbejdsgi-veren for 5 timer. Med det nye forslag vil det bedre kunne betale sig at an-sætte personer i fleksjob i få timer end i dag.1/3 af virksomhederne i Danmark har ansat mindst en person i fleksjob el-ler andre job på særlige vilkår. Generelt vurderer virksomhederne, at de vilansætte flere personer med funktionsnedsættelser, hvis de fik flere ansøg-ninger, og hvis de fik mere viden og information (Kilde: SFI’s årbog omvirksomhedernes sociale engagement, 2011).Nogle fleksjobansatte vil kunne udfylde normale deltidsjob. For arbejdsgi-veren indebærer deltidsjob en større fleksibilitet, da arbejdsgiver ikke be-høver at overveje, om der er opgaver nok til 37 timer. Den kan fx være, nårbehovet for personaleressourcer ikke er jævnt fordelt hen over en dag, somfx i børnehave eller på et plejehjem.
Samtidig giver den foreslåede fleksjobreform fleksjobvisiterede ret og pligt til densamme aktive indsats som andre ledige, herunder have ret til seks ugers selvvalgtuddannelse, hvis de er berettiget til ledighedsydelse.
Den seks ugers selvvalgte uddannelse kan være på folkeskoleniveau, gymnasialuddannelse, erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og videregående uddannel-se.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2