Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1100618_0001.png
1100618_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
2. april 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 14. marts 2012 stillet følgende spørgsmål nr.208 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LennartDamsbo-Andersen (S).
J.nr. 2012-3299

Spørgsmål nr. 208:

”Ministeren bedes kommentere henvendelserne fra AOF og Dansk Fibomyalgi-Forening vedr. hhv. gruppen af ledige og fleksjob, jf. BEU alm. del - bilag 128og 129.”

Endeligt svar:

For regeringen er det afgørende, at alle mennesker får mulighed for at være en delaf fællesskabet på arbejdsmarkedet. Som samfund skal vi tage ansvar og erkende,at vi ikke hjælper nogen ved at overlade dem til sig selv. Regeringens ambition er,at alle på en værdig måde får mulighed for at realisere deres eget potentiale.Der er i regeringens forslag til en reform af førtidspension og fleksjob lagt op til, atunge under 40 år ikke skal have førtidspension, medmindre det er helt åbenbart, atde aldrig kan blive i stand til at arbejde. I stedet vil regeringen investere i ressour-ceforløb og sikre, at indsatsen bliver koordineret på tværs af forvaltninger og sekto-rer ved hjælp af rehabiliteringsteam i kommunerne.Ressourceforløbene skal give kommunerne mulighed for at sammensætte en ind-sats, der er målrettet det behov, den enkelte har. Indsatsen kan bestå af beskæftigel-ses-, uddannelses-, sundhedsmæssige og sociale tilbud. Det bliver op til kommu-nerne at vurdere, hvilken indsats der bedst hjælper den enkelte videre.For at sikre en tværfaglig koordinering af indsatsen, skal der i hver kommune op-rettes særlige rehabiliteringsteam. Teamet skal bestå af medarbejdere fra jobcente-ret og social-, sundheds- og uddannelsesområdet, som skal bidrage til afklaring af,hvilken indsats fra de forskellige sektorer, der er nødvendig.Fleksjob sikrer mange mennesker adgang til arbejdsmarkedet, og derfor vil rege-ringen også bevare ordningen, men målrette den. Det skal være sådan, at menne-sker, der kun kan arbejde ganske få timer om ugen, også kan få glæde af et fleks-job. Og det skal være sådan, at ordningen tilskynder ansatte i et fleksjob til at ar-bejde mere, hvis de kan.
Men for at det skal lykkes at skabe fleksjob til mennesker, der kun kan arbejde fåtimer, er det nødvendigt at gøre det attraktivt for virksomhederne at ansætte men-nesker med en meget begrænset arbejdsevne. Derfor har regeringen foreslået, at ar-bejdsgiverne fremover kun skal betale for den arbejdsindsats, den fleksjobansattereelt yder.Der skal også fremover være en førtidspension for dem, der er syge eller har så sto-re funktionsnedsættelser, at det er helt åbenbart, at de aldrig kan blive i stand til atarbejde. Men jeg synes, at det er bekymrende, at stadig flere unge får tilkendt før-tidspension på grund af psykiske lidelser, som ikke altid er varige. Jeg mener ikke,at vi kan være bekendt, at unge mennesker skal begynde deres liv på offentlig for-sørgelse. I stedet skal de have en helhedsorienteret indsats, der har fokus på at løsede sammensatte problemer, de unge har.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2