Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1052014_0001.png
1052014_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 26. oktober 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 20 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraBent Bøgsted (Dansk Folkeparti).
6. december 2011J.nr. 2011-0014601

Spørgsmål nr. 20:

”Hvad mener ministeren der skal gøres for at sikre beskæftigelse til folk der misterderes job på grund af, at virksomheder flytter deres job til lande med lavere lønnin-ger? Det er i mange tilfælde de ufaglærte job der forsvinder, og der er ofte tale omufaglærte, der kan have svært ved at tage en uddannelse. Hvilken betydning harproblemet for regeringens mål for beskæftigelse og vækst?”

Endeligt svar:

Det danske arbejdsmarked er fleksibelt. Og selvom den økonomiske krise har gjortdet sværere at finde et job, så er ca. 45 procent af alle nyledige tilbage i job efter 6måneder. Regeringen arbejder målrettet for at få endnu flere ledige i arbejde. Et afde vigtigste mål er at få flere til tage en uddannelse. Viden og kompetencer er heltafgørende for at øge produktiviteten og skabe vækst.Det er afgørende for fremtidens arbejdsmarked, at de unge får en erhvervskompe-tencegivende uddannelse. De unge ledige skal have kompetencer og viden for atklare sig på fremtidens arbejdsmarked. Det er derfor mit mål, at der kommer størrefokus på uddannelse i beskæftigelsesindsatsen for unge. Uddannelse vil derfor væ-re en del af oplægget til den kommende kontanthjælpsreform. Udgangspunktet skalvære, at unge kontanthjælpsmodtagere, der ikke har en uddannelse, skal have en.Regeringen vil også styrke indsatsen for ufaglærte ledige generelt. Krisen har ramtde ufaglærte hårdere end personer med en uddannelse. Der er derfor behov for atøge fokus på tilegnelsen af jobrettede kompetencer i indsatsen. Det er derfor, at re-geringen som noget af det første har fjernet prisloftet på 6 ugers selvvalgt uddan-nelse på for eksempel AMU-kurser, så ledige igen kan få nye kompetencer i formaf fx svejsekurser. Lediges kompetencer skal hele tiden tilpasses til virksomheder-nes efterspørgsel, hvis de skal have chancen for at komme i arbejde. Vi har også ifinanslovsaftelen styrket voksenlærlingeordningen, så flere ufaglærte får taget enuddannelse, bliver faglærte og får relevante erhvervskompetencer.Udover uddannelse er der flere redskaber som fx løntilskud i private virksomhederog jobrotation til at hjælpe ufaglærte med en længere ledighedsperiode i arbejde.
Disse tilbud giver de ufaglærte mulighed for at opbygge erhvervserfaring og net-værk, der kan bidrage til at få dem tilbage i beskæftigelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2