Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1093671_0001.png
1093671_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 28. februar 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 182 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Frank Aaen (EL).
19. marts 2012J.nr. 2012-0003499

Spørgsmål nr. 182:

”Ministeren bedes beregne, hvad konsekvenserne vil være ved ikke længere atmodregne formue i form af friværdi i ejendom i kontanthjælpen både med hensyntil antallet af berørte kontanthjælpsmodtagere og det offentliges udgifter.”

Endeligt svar:

Hovedreglen er, at kommunen ikke kan yde hjælp, hvis ansøgeren og ægtefællenhar formue, som kan dække det økonomiske behov. Kommunen ser dog bort frabeløb på op til 10.000 kr., for ægtefæller 20.000 kr. Der ses desuden bort fra dendel af en formue, der er nødvendig for at kunne bevare eller opnå en nødvendig bo-ligstandard, eller som bør bevares af hensyn til ansøgerens og familiens erhvervs-eller uddannelsesmuligheder.Undtagelsesbestemmelsen om boligstandard kan omfatte det tilfælde, hvor formu-en er anbragt i en bolig, som det er rimeligt, at ansøgeren opretholder. Det kan ogsåomfatte det tilfælde, hvor den nuværende bolig er så dårlig, at det derfor er rime-ligt, at ansøgeren har sat et beløb til side til at erhverve en ny bolig eller til at for-bedre den nuværende bolig.Det afhænger af en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, hvad der er formue.Kommunen ser normalt bort fra formue i form af ejerbolig eller andelsbolig, hvisansøgeren/familien bor der. Hvis der er en betydelig friværdi i boligen, kan kom-munen ud fra en konkret vurdering henvise ansøgeren til at optage lån, forudsat atden pågældende vil kunne klare de øgede boligudgifter, der følger med lånet. Detforudsætter, at det er muligt at optage lån i boligen.Formue i form af friværdi i ejendom omfatter også fritidshuse. Efter Ankestyrel-sens afgørelse offentliggjort som A-1-00 kunne der ikke ses bort fra formue i formaf friværdi på 250.000 kr. i et sommerhus i forbindelse med ansøgning om kon-tanthjælp.Begrundelsen var, at ansøger gennem låneoptagelse eller salg af sommerhuset kun-ne dække det økonomiske behov i en periode. Der var ikke tale om formue, somvar nødvendig for, at ansøger kunne bevare eller opnå en nødvendig boligstandard.
Er det nødvendigt at yde kontanthjælp til en ansøger, indtil der kan optages lån isommerhuset, skal denne ydes med tilbagebetalingspligt, da hjælpen kan tilbagebe-tales, så snart låneoptagelsen har fundet sted.Arbejdsmarkedsstyrelsen har oplyst, at der ikke findes et fagligt grundlag for be-regning af, hvilke konsekvenser der vil være ved ikke længere at indregne formue iform af friværdi i ejendom, da der er knyttet en række betingelser hertil, der berorpå et konkret skøn i hvert enkelt tilfælde. Kontanthjælpsregistret indeholder oplys-ninger om, hvor mange der har fået afslag på kontanthjælp på grund af egen ellerægtefælles formue, men oplysningerne herom bliver ikke nødvendigvis systematiskregistreret, og der findes ingen underopdeling, der vedrører formue i form af fri-værdi i ejendom.Det er heller ikke grundlag for at beregne, hvor mange der potentielt ville være be-rettiget til kontanthjælp, hvis de nugældende formueregler ikke havde forhindretdem heri.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2