Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1107359_0001.png
1107359_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Folketingets Beskæftigelsesudvalg har i brev af 27. februar 2012 stillet følgendespørgsmål nr. 181 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet på foran-ledning af Frank Aaen (EL).
20. April 2012J.nr. 2012- 0003502

Spørgsmål nr. 181:

”Ministeren bedes beregne, hvad konsekvenserne vil være ved ikke længereat modregne ægtefællers indkomst i kontanthjælpen både med hensyn til antalletaf berørte og det offentliges udgifter.”

Endeligt svar:

Spørgsmålet forudsættes at skulle forstås sådan, at de nugældende kontanthjælps-regler fortsat skal være gældende, men at der skal være en undtagelse for ægtefæl-leindkomster, således at disse – uanset størrelse - ikke har nogen indflydelse påstørrelsen af ansøgerens kontanthjælp. Der forudsættes således fortsat at gælde engensidig forsørgelsespligt, således at begge parter i et ægtepar skal stå til rådighedfor at være berettiget til kontanthjælp.Der forudsættes ligeledes fortsat at være fradrag for ansøgerens egne indtægter. Li-geledes forudsættes det, at størrelsen af egen og/eller ægtefælles formue kan inde-bære, at der ikke udbetales kontanthjælp til ansøgeren.Den ændrede modregning vil dels betyde at dem, der allerede modtager kontant-hjælp vil kunne beholde en større del af kontanthjælpen på grund af en mindremodregning, og dels vil der være nogle, der i dag ikke er berettiget til kontant-hjælp, der ved den ændrede modregning vil blive berettiget til kontanthjælp.Der skønnes i løbet af et år at være ca. 9.000 gifte personer, der modtager kontant-hjælp, som under de beskrevne forhold tilsammen vil få ca. 160 mio. kr. mere ikontanthjælp, hvis ægtefællens indtægter ikke længere skal fratrækkes. Pr. månedvil det i gennemsnit dreje sig om ca. 5.000 gifte personer, som vil få ca. 2.700 kr.mere i kontanthjælp pr. måned end efter gældende regler. Tallene er beregnet pågrundlag af udtræk fra KMD-aktiv fra 2011 og er behæftet med en vis usikkerhed.Til besvarelsen af spørgsmålet om, hvor mange personer, der ikke modtager kon-tanthjælp, men som kunne blive berettiget til det, hvis ægtefællers indkomst ikkeskulle fradrages, har Beskæftigelsesministeriet anmodet Økonomi- og Indenrigs-ministeriet om bidrag til besvarelsen.
Økonomi- og Indenrigsministeriet har oplyst, at ”Det vurderes med nogen usikker-hed, at yderligere op til 4-6.000 gifte personer ville blive berettiget til at modtagekontanthjælp under de beskrevne forhold. Udgifterne til kontanthjælp til disse vur-deres at være ca. 600-900 mio. kr. Skønnet er baseret på lovmodelberegninger for2009 for en stikprøve på 33,3 pct. af befolkningen.Det er lagt til grund for denne opgørelse, at (gifte) personer i beskæftigelse ellerunder uddannelse og personer, der modtager andre typer af overførselsindkomst, fxarbejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge, efterløn, folkepension, førtidspension e.l.er afskåret fra at modtage kontanthjælp. Frasorteres disse grupper, resterer et ”brut-topotentiale” på ca. 35.000 personer.Af disse skønnes ca. 19.000 ikke at kunne få kontanthjælp som følge af regler omformue. For ca. 7.000 andre i bruttopotentialet gælder, at familiens samlede ind-komst er relativt lav, således at det næppe kan være reglerne om ægtefælleafhæn-gighed i kontanthjælpen, der har afskåret personerne fra at modtage kontanthjælp.Disse personer vurderes ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Knap 5.000 afdisse personer er indvandrere.Der resterer derfor ca. 9.000 personer, hvoraf ca. 1.500 set over året har egen ind-komst over det niveau for kontanthjælp. Disse personer ville ikke selv kunne fåkontanthjælp under andre regler. Der resterer således 7.500 personer, heriblandt ca.1.500 personer, der ikke har været skattepligtige et helt år. Hovedparten af dissevurderes ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet og ville derfor ikke kunnemodtage kontanthjælp.Af de resterende ca. 6.000 personer er der ca. 2.000 personer, hvorom der ikke eroplysninger om indkomstforhold. Udgifterne til kontanthjælp til disse vurderes atvære ca. 600-900 mio. kr. Det præcise niveau afhænger af, hvor mange af de nævn-te 2.000 personer, der vil være berettiget til kontanthjælp.Den skitserede lempelse vil reducere tilskyndelsen til beskæftigelse for gifte, derikke er ledighedsforsikrede, da de generelt vil kunne få kontanthjælp i tilfælde afledighed uanset ægtefællens indkomst. Det vil øge de offentlige udgifter i forholdtil ovennævnte skøn via negative strukturvirkninger.”I alt vil merudgifterne ved ikke længere at modregne ægtefællers indkomst i kon-tanthjælpen således – med den usikkerhed beregningen indeholder – være på mel-lem 0,8 og 1,1 mia. kr..Det bemærkes, at der arbejdes på at etablere et bedre analytisk grundlag for kon-tanthjælpsområdet. Det kan betyde, at resultater af fremtidige analyser på områdetafviger fra resultater af analyser på det hidtidige datagrundlag.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2