Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1091686_0001.png
1091686_0002.png
1091686_0003.png
TALE
9. februar 2012
Beskæftigelsesministerens tale til samrådsspørgsmålX-Ø, alm. del, fra BEU vedrørende au pair
J.nr. 12/009333SFR/CRH

Samrådsspørgsmål X-Ø:

Jeg går ud fra, at udvalget er indforstået med, at jeg besvarerde stillede spørgsmål samlet.Formålet med au pair-ordningen er, som bekendt, at give un-ge udlændinge mulighed for kulturel udveksling gennem etmidlertidigt ophold hos en værtsfamilie i Danmark, hvor aupair-personen skal bo hos værtsfamilien ”på lige vilkår” medresten af familiens medlemmer.Au pair-personen udfører forskellige huslige opgaver, f.eks.rengøring, tøjvask, madlavning og børnepasning i værtsfami-lien. Opgaverne skal have et omfang af minimum 3 og mak-simum 5 timer om dagen, og højst 6 dage om ugen.Som modydelse skal au pair-personen modtage mindst 3.150kr. om måneden i lommepenge og have fri kost og logi i egetværelse hos værtsfamilien. Lommepengebeløbet satsregule-res hvert år.Jeg er sikker på, at mange familier har stor gavn og glæde afen au pair, og at mange au pair-personer får udbytte af et aupair-ophold.Der er dog omvendt også tilfælde af misbrug af ordningen,og det er min vurdering, at ordningen nogle steder ikke fun-gerer efter hensigten.
Den danske au pair-ordning stammer fra 1972 og er en rati-fikation af Europarådets overenskomst fra 1969, så den er 40år gammel, og jeg mener, at tiden er inde til at undersøge omordningen fungerer efter hensigten i alle henseender.Jeg har set, at jeg i samrådsspørgsmål Ø er taget til indtægtfor at ville ændre ordningengrundlæggende.Jeg vil gerne slå fast, at dét har jeg ikke sagt!Og – direkte adspurgt – lad mig så også slå fast, at en æn-dring af au pair ordningen, så en au pair-person får sammerettigheder og pligter som en lønmodtager, ikke vil være ioverensstemmelse med hensigten og reglerne i au pair-overenskomsten.Som sagt finder jeg, at au pair ordningen skal ses efter isømmene. Og det er klart, at vi i den forbindelse også skal sepå, om au pairen har ordentlige rettigheder og rimelige vil-kår.Samtidig vil jeg dog også pointere, at der efter knap fem må-neder i regering er mange store opgaver, som regeringen skaltage hånd om, så en justering af au pair ordningen kommertil at vente lidt.Jeg har derfor i første omgang iværksat en undersøgelse afau pair-ordningen, så jeg med alle relevante fakta på bordetkan lave en velovervejet justering.Og det er stadig meget tidligt i processen.Jeg har derfor ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til, ihvilken udstrækning og på hvilke områder ordningen skal ju-steres.
2
På ét punkt har jeg dog allerede truffet beslutning om at æn-dre au pair ordningen, nemlig pensionist pars mulighed for atfå au pair. Denne mulighed er netop blevet tilbagerullet. Deter min vurdering, at den mulighed lå på kanten af formåletmed ordningen, og der var i øvrigt meget lille interesse forden mulighed.På et andet punkt er jeg også sikker: Vi skal slå hårdt ned påde, der misbruger ordningen. Der skal skrides ind overforværtsfamilier, der misbruger au pair-ordningen.Jeg kan i den forbindelse oplyse, at der allerede i dag eriværksat en række tiltag for at imødegå misbrug:I forbindelse med behandlingen af ansøgninger om opholds-tilladelse som au pair bliver det grundigt undersøgt, om an-søgeren og værtsfamilien opfylder de betingelser, der stillestil en pair kontrakt. Dette suppleres af efterfølgende stikprø-vekontroller af, om au pair-personen og værtsfamilien fortsatoverholder betingelserne for opholdet.Derudover er der iværksat en række præventive indsatser.Eksempelvis afholdes der informationsmøder for au pair-personer rundt omkring i landet, og når en au pair meddelesopholdstilladelse, modtager værtsfamilien en vejledning omde betingelser, der løbende skal overholdes og om konse-kvenserne ved manglende overholdelse.Værtsfamilier, der ikke overholder betingelserne, kan bliveomfattet af en karensperiode i en periode på henholdsvis 2, 5eller 10 år, afhængigt af hvilke betingelser, der ikke er over-holdte.Jeg vil undersøge og overveje, om vi i endnu højere gradskal imødegå misbrug af ordningen.
3