Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1089736_0001.png
1089736_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 14. februar 2012 stillet følgende spørgsmål nr.171 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra FinnSørensen (EL).
7. marts 2012J.nr. 2012-2807

Spørgsmål nr. 171:

”Kan ministeren oplyse, om der findes en grundig, landsdækkende undersøgelse afårsagerne til, at så mange unge mennesker søger om og får tilkendt førtidspension?Hvis der ikke findes en sådan undersøgelse, vil ministeren så sikre, at der iværk-sættes en undersøgelse ”

Endeligt svar:

Jeg har bedt social- og integrationsministeren om at bidrage til besvarelsen afspørgsmålet.Social- og integrationsministeren har oplyst følgende:”Ankestyrelsen offentliggør kvartalsstatistikker og årsstatistikker over kommuner-nes tilkendelser af førtidspension. Disse statistikker beskriver, hvem der i dag fårtilkendt førtidspension, fordelt på bl.a. alder, køn, tidligere arbejdsmarkedstilknyt-ning, uddannelse, hoveddiagnose, etnisk oprindelse, bopælskommune mv. Det be-tyder, at vi har et rigtig godt billede af, hvem der får tilkendt førtidspension, og fxhvilke diagnoser der ligger bag. Vi ved, at andelen af unge, der får tilkendt førtids-pension på baggrund af psykiske lidelser, er steget i de senere år, hvilket også er etproblem, der ses i andre europæiske lande.Der kan ikke peges på en konkret forklaring på stigningen i psykiske lidelser. Detkan fx hænge sammen med et generelt øget fokus på diagnosticering, bedre be-handlingsmuligheder, samt at det er mindre tabubelagt end tidligere at lide af enpsykisk lidelse. Dette er også elementer, OECD peger på i deres undersøgelser afmental health and work.Det afgørende i forhold til tilkendelse af førtidspension er imidlertid, at mange afdisse lidelser, som i dag er grundlag for tilkendelser af førtidspension til helt ungemennesker, ifølge sundhedsfaglige eksperter kan behandles, og at en stor del af dis-se mennesker derfor kan få det bedre eller blive helt raske.Når statistikkerne viser, at antallet af tilkendelser af førtidspension på baggrund afpsykiske lidelser er steget markant de senere år, er det klart, at der må gøres en ind-
sats for, at disse mennesker ikke ender på varig offentlig forsørgelse, når vi samti-dig ved, at mange kan blive helbredt eller lære at leve et aktivt liv med arbejde påtrods af en psykisk lidelse.”Jeg kan henholde mig til social- og integrationsministerens svar.Jeg kan tilføje, at regeringens udspil til en reform af førtidspension og fleksjobblandt andet har som formål at tage særligt hånd om den målgruppe. Indførelse afrehabiliteringsteams og ressourceforløb skal medvirke til at sikre, at den enkelte fåren individuel, målrettet, koordineret og parallel indsats på tværs af sektorer. Måleter, at flere får mulighed for at fastholde eller får en større tilknytning til arbejds-markedet end i dag.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2