Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1079394_0001.png
1079394_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 19. januar 2012 stillet følgende spørgsmål nr.153 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra BentBøgsted (DF).
10. februar 2012J.nr. 2012-1484

Spørgsmål nr. 153:

”I forbindelse med tilbagetrækningsreformen er det aftalt, at man kan få indbeta-lingen til efterløn udbetalt skattefrit. Vil denne udbetaling på nogen måde skullemodregnes i en offentlig ydelse som fx kontanthjælp, dagpenge eller i en ægtefæl-les pensionstillæg, når det gælder førtidspension og folkepension?”

Endeligt svar:

Jeg kan henvise til besvarelsen af spørgsmål 5 og 6 af 18. oktober 2011 (alm. delBEU), for så vidt angår kontanthjælp. Af svarene fremgår det, at for personer, dermodtager kontanthjælp, og som benytter muligheden for at få indbetalte efterløns-bidrag udbetalt på de gunstigere vilkår i 2012, vil disse udbetalinger af efterlønsbi-drag ikke få indflydelse på beregningen af kontanthjælp.Udbetaling af efterlønsbidraget vil ligeledes ikke medføre fradrag i den løbendeudbetaling af arbejdsløshedsdagpenge.For så vidt angår den del af spørgsmålet, der vedrører en ægtefælles pensionstillæg,når det gælder førtidspension og folkepension, har jeg indhentet en udtalelse fraSocial- og Integrationsministeriet, som har udtalt følgende:”Social- og Integrationsministeriet kan oplyse, at en eventuel virkning af udbeta-ling af efterlønsbidrag i forhold til social pension typisk kun vil være der, hvismodtageren af efterlønsbidrag er gift eller samlevende med en pensionist.Udbetalte efterlønsbidrag, der ikke er skattepligtige, indgår ikke i indtægtsgrundla-get for beregning af folkepension og førtidspension efter gammel ordning.Det vil sige, at udbetalte efterlønsbidrag, der ikke er skattepligtige, hverken påvir-ker grundbeløb og pensionstillæg eller for eksempel de ydelser, der nedsættes efterstørrelsen af den personlige tillægsprocent. Helbredstillæg, varmetillæg og supple-rende pensionsydelse (ældrecheck) udbetales efter størrelsen af pensionistens per-sonlige tillægsprocent.
Retten til helbredstillæg og ældrecheck afhænger desuden af pensionistens likvideformue. Hvis formuen overstiger 77.700 kr. (2012-sats) ved årsskiftet, kan disse til-læg ikke udbetales. Hvis udbetaling af efterlønsbidrag betyder, at pensionistensformue (inklusive en eventuel ægtefælle eller samlevers formue) overstiger for-muegrænsen opgjort pr. 1. januar 2013, vil pensionisten ikke være berettiget tilhelbredstillæg og ældrecheck. Et allerede bevilget helbredstillæg ophører ikke,selvom formuen i løbet af året kommer til at overstige formuegrænsen.Et udbetalt efterlønsbidrag, der ikke er skattepligtigt, indgår ikke i indtægtsgrund-laget for beregning af førtidspensionen efter ny ordning og påvirker således ikkestørrelsen af pensionen.Et udbetalt efterlønsbidrag, der ikke er skattepligtigt, indgår ikke i husstandsind-komsten, der ligger til grund for beregning af boligstøtten. Boligstøtte afhængerogså af formue. Hvis udbetaling af efterlønsbidraget betyder, at formuen forøges,kan boligstøtten blive reduceret. Som hovedregel vil reduktionen i boligstøttenherved være yderst begrænset.”Jeg kan henholde mig til Social- og Integrationsministeriets udtalelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2