Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets Beskæftigelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. februar 2012
/ J.nr. 2012-0000683
Under henvisning til Folketingets Beskæftigelsesudvalgs brev af 10.januar 2012 følger hermed social- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 126 (BEU alm. del).
Spørgsmål nr. 126:”Har ministeren kendskab til, i hvilket omfang praktiserende læger og speci-allæger indstiller patienter til førtidspension? I benægtende fald ønskes op-lyst, om ministeren har til hensigt at undersøge omfanget heraf?”
Svar:Jeg har ikke kendskab til, i hvilket omfang læger og speciallæger udtaler sigom berettigelsen til sociale ydelser, fx førtidspension.Problemstillingen dækker formentlig over flere situationer, idet der både kanvære tale om lægens mundtlige tilkendegivelser, fx over for borgeren i for-bindelse med den direkte kontakt i læge-patient forholdet, og skriftlige oplys-ninger i diverse erklæringer, statusbeskrivelser mv. Det vil derfor være van-skelligt at undersøge problemets reelle omfang.Det er stærkt problematisk, hvis lægerne udtaler sig om pensionsberettigel-sen, da det kan skabe en forventning hos borgeren, som der reelt ikke ertilstrækkeligt belæg for. Det kan medføre, at borgeren får en oplevelse af, atfx den kommunalt ansatte lægekonsulent går imod eller underkender denundersøgende læges vurdering.De lægelige oplysninger indgår imidlertid kun som ét af en lang række ele-menter i den samlede vurdering af, om betingelserne for tilkendelse af fxførtidspension er opfyldt.Af de vejledende retningslinjer om lægekonsulenters rolle i sager om førtids-pension i Pensionsstyrelsens skrivelse af 4. juli 2011 fremgår det bl.a., at
2
”Lægen/speciallægen skal omhyggeligt og neutralt beskrive sygdomme ogandre relevante helbredsrelaterede forhold”, og at lægeerklæringer ikke bør”indeholde synspunkter eller konklusioner om borgerens ret til sociale ydel-ser, da det hos borgeren kan skabe usikkerhed om afgørelseskompetencen,som alene tilkommer kommunen ved tildelingen af sociale ydelser.”Det fremgår også af Pensionsstyrelsens skrivelse, at de kommunale sags-behandlere bør reagere på lægeerklæringer, der indeholder synspunkter omborgerens ret til sociale ydelser – eventuelt ved at rette henvendelse til denattestudstedende læge og bede om en attest, der er i overensstemmelsemed aftalen med Lægeforeningen. Desuden skal kommunen se bort fraeventuelle udtalelser om berettigelsen til sociale ydelser.Hvis der er uenighed mellem den attestudstedende læge og kommunen omudfyldelsen af blanketten, har begge parter også mulighed for at forelæggespørgsmålet for ”Kontaktudvalget for det socialt-lægelige samarbejde”.Afslutningsvis kan jeg oplyse, at jeg har inviteret Lægeforeningen til et mø-de, hvor vi vil drøfte mulighederne for at styrke samarbejdet med lægerne.Jeg vil på mødet også lægge op til en drøftelse af denne problemstilling.
Karen Hækkerup/Bent Nielsen