Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1072306_0001.png
1072306_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
27. januar 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 6. januar 2012 stillet følgende spørgsmål nr.122 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarin Nødgaard (DF).
J.nr. 2012-229

Spørgsmål nr. 122:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke typer af frivilligt arbejde personer på over-førselsindkomster lovligt må udføre uden at få reduceret deres indkomst. Ministe-ren bedes redegøre for, hvilke typer af frivilligt arbejde personer på overførselsind-komster ikke lovligt må udføre, fordi de risikerer at få reduceret deres indkomst.”

Endeligt svar:

Jeg vil gerne starte med at sige, at regeringen påskønner og anerkender den enormeindsats, som mange mennesker yder ved frivilligt arbejde. I en travl hverdag medfuldtidsarbejde og familie finder rigtig mange mennesker tid og overskud til også atbidrage med en frivillig indsats. Det har jeg meget stor respekt for. Og regeringener meget optaget af, at give Det Frivillige Danmark gode betingelser.I forhold til spørgsmålet, vil jeg indledningsvis gøre opmærksom på, at overførsels-indkomster dækker over en bred vifte af ydelser. På baggrund af den aktuelle debatom frivilligt arbejde, herunder i forbindelse med beslutningsforslag B 9 om frivil-ligt arbejde, forstår jeg spørgsmålet således, at der henvises til de ydelser, der givestil personer med fuld og almindelig arbejdsevne – dvs. modtagere af arbejdsløs-hedsdagpenge, efterløn og kontanthjælp.En dagpengemodtager kan – uden begrænsninger, og uden at det medfører fradrag iden pågældendes ydelser – udførefrivillige og ulønnede aktiviteterfor frivilligeorganisationer, foreninger og lignende, når disse aktiviteter ikke kan udbydes somalmindeligt lønarbejde.Med aktiviteter menes der en frivillig indsats i klassisk forstand, dvs. fx det at værebesøgsven, træner i sportsforeninger, at ekspedere i en genbrugsbutik under fx Rø-de Kors, at samle ind til nødhjælp, forefaldende opgaver i fx medborgerhus eller atbistå med nogle former for lettere omsorgsopgaver.Det er også muligt for en dagpengemodtager at bidrage med 4 timersfrivilligt,ulønnet arbejdeom ugen, dvs. arbejde som kan udbydes som almindeligt lønarbej-de, uden at det medfører fradrag i den pågældendes ydelse. Dette gælder såledesarbejdsopgaver i fx retshjælpen eller på en kriselinje, hvor arbejdet kan udbydes
som almindeligt lønarbejde og kræver eller forudsætter en særlig uddannelse. De 4timer regnes som et gennemsnit over en udbetalingsperiode. Arbejde udover de 4timer medfører fradrag time for time i dagpengene.Det er en betingelse, at aktiviteterne og det frivillige, ulønnede arbejde udføres iDanmark, og at dagpengemodtageren ikke er underlagt sædvanlige ansættelsesret-lige pligter under udførelsen.En dagpengemodtager, der udfører frivilligt, ulønnet arbejde, skal endvidere opfyl-de de almindelige betingelser for at få dagpenge, herunder stå til rådighed for ar-bejdsmarkedet.Der gælder særlige regler i forhold til udførelse affrivilligt, ulønnet arbejde, dervedrører primær drift(fx administrative og personalemæssige opgaver) og vedli-geholdelse (fx opgaver, der skal sikre, at de fysiske rammer er i orden). Som ud-gangspunkt medfører disse arbejdsopgaver altid fradrag, idet der reelt er tale om enbegrænsning af udbuddet af almindeligt, lønnet arbejde. Lejlighedsvis må man doggerne fx bidrage til den årlige hovedrengøring af klubhuset i den lille lokale fod-boldklub eller være med til at male den lokale spejderhytte.Det skal understreges, at de gældende regler vedrører frivillige aktiviteter og frivil-ligt arbejde forfrivilligeorganisationer, foreninger og lignende – ikke ulønnede ak-tiviteter og arbejdsopgaver, der udføres på det almindelige arbejdsmarked.Ovenstående beskrivelse af reglerne for dagpengemodtagere gælder tilsvarende forefterlønsmodtagere.Også kontanthjælpsmodtagere har adgang til at udføre frivilligt, ulønnet arbejde forfrivillige organisationer, foreninger og lignende. Det forudsætter dog, at kontant-hjælpsmodtageren fortsat opfylder de grundlæggende betingelser for at modtagekontanthjælpen, herunder at pågældende udnytter sine arbejdsmuligheder aktivt.Der skal desuden være tale om arbejde, der ikke sædvanligvis kan udbydes somlønarbejde.Kontanthjælpsmodtageren skal orientere kommunen om, at pågældende ønsker atudføre frivilligt ulønnet arbejde. Det er herefter kommunen, der med udgangspunkti den konkrete situation vurderer, hvorvidt den pågældende har adgang til at udførefrivilligt, ulønnet arbejde eller ej.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2