Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1073337_0001.png
1073337_0002.png
TALE
6. december 2011
Beskæftigelsesministerens tale til samråd omspørgsmål M vedr. jobcentrenes fremtidige rolle
J.nr. 2011-00165222. kontor/mde

Spørgsmål M:

Hvilken rolle har ministeren tænkt, at jobcentrene skal spillei den fremtidige beskæftigelsesindsats, herunder i indsatsenfor de forsikrede ledige?

Tale (det talte ord gælder):

Jeg har anmeldt gennemgribende reformer af helebeskæftigelsespolitikken. Vi skal i gang med enkontanthjælpsreform, og vi også se på, hvordan vi kanreformere FØP-fleksområdet, aktiveringsindsatsen ogsygedagpengeområdet. Så der er nok at tage fat i.Og hele dette reformarbejde kan også indebære, at vi må sepå organiseringen af beskæftigelsessystemet. Men jeg kansige helt åbent, at der endnu ikke er taget stilling tiljobcentrenes rolle i den fremtidige beskæftigelsesindsats.Lige nu er jeg meget optaget af at tale med arbejds-markedets parter, ligesom jeg også lytter til de udfordringerog ideer, som kommuner og jobcentre har.For mig er det vigtigste, at vi har en beskæftigelsespolitik,der understøtter et dynamisk arbejdsmarked, og som gavnerbåde ledige og virksomheder.Vi har i Danmark en decentral beskæftigelsesindsats, der erunderlagt en national styring. Den styringslinje synes jeg iudgangspunktet har nogle fordele.
Ved at ansvaret for indsatsen er placeret lokalt, kan vi sikre,at indsatsen tilrettelægges så tæt på den ledige borger sommuligt, og så tæt på virksomhederne som muligt. Det finderjeg fortsat vigtigt – for selvom vi er et lille land, er der storeregionale forskelle på både beskæftigelseskvoter,ledighedsprocenter, uddannelsesniveauer og efterspørgselefter arbejdskraft. Og jeg mener fortsat det er vigtigt, atindsatsen tilrettelægges dér, hvor man ved præcis hvor skoentrykker.Og ved samtidig at have en national styring sikrer vi, at denlokale beskæftigelsesindsats også tager udgangspunkt i detoverordnede hensyn til landets samlede økonomi og vækst-muligheder. Samtidig er centrale regler og rammer med til atsikre den enkeltes retsstilling og en minimumsindsatsoverfor alle, også de mest udsatte.Dog mener jeg ikke nødvendigvis, at den nuværendearbejdsdeling mellem jobcentre og aktører og myndighederuden for jobcentret altid er hensigtsmæssig. Tag fx detdobbeltarbejde, der er mellem a-kasser og jobcentre. Ledigeløber spidsrod mellem jobcentret og deres a-kasse for atdeltage i det dobbelte samtale-regi, der er etableret. Det erunødig spild af alles tid.Så det er med dette udgangspunkt, at jeg gerne vil ændre deting i organiseringen og styringen af beskæftigelses-indsatsen, som ikke fungerer i dag.
2