Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1068883_0001.png
1068883_0002.png
Folketingets Beskæftigelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 19. januar 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
J.nr. 2011-8241
Under henvisning til Folketingets Beskæftigelsesudvalgs brev af 14.december 2011 følger hermed social- og integrationsministerens ende-lige svar på spørgsmål nr. 104 (BEU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU)Mads Rørvig (V)
Spørgsmål nr. 104:”Mener ministeren, at antallet af sager vedrørende socialt bedrageri er ste-get? Hvad er i bekræftende fald årsagen til stigningen?”
Svar:I Danmark er der ingen samlede opgørelser over udviklingen i antallet afsager, hvor der begås socialt bedrageri. Der er heller ikke udarbejdet samle-de estimater over omfanget af socialt bedrageri baseret på statistiske skønover omfanget. Dette skyldes, at det i sagens natur er svært at afdække detegentlige omfang af socialt bedrageri.Derfor kan det heller ikke entydigt konkluderes, at omfanget af socialt bedra-geri er stigende. Dog kan det konstateres, at kommunerne har iværksat enøget indsats på området, at der kommer mange anonyme anmeldelser fraborgerne om socialt bedrageri, og at det træffes flere afgørelser om socialtbedrageri. En del af disse aktiviteter skyldes ikke nødvendigvis, at det socia-le bedrageri stiger i omfang, men kan skyldes øget fokus på området.SFI konkluderer i et litteraturstudie vedrørende omfanget af socialt bedragerii andre lande – primært England og Sverige - at de samlede estimater overfejludbetalinger og bedrageri ligger mellem ca. 2 og 4 pct. af de samledeudbetalte sociale ydelser. Hvis man lægger dette niveau til grund for et skønover omfanget af socialt bedrageri og fejludbetalinger i Danmark, ville detsvare til et omfang i størrelsesordenen 5 – 10 mia. kr. på årsbasis.
2
Desuden kendes årsagerne til socialt bedrageri ikke. Ifølge en analyse fraKMD (2011) er den generelle opfattelse i befolkningen (baseret på en stik-prøve), at socialt bedrageri er meget udbredt og primært skyldes bevidstsnyd og egoistiske motiver. I en befolknings-undersøgelse foretaget afRockwoolfonden konstateres det desuden, at selvom der generelt er enmeget lav grad af accept over for socialt bedrageri, er den moralske domover personer, der begår socialt bedrageri, mildere i 2010, end den var i2000. Befolkningens moralske dom over mennesker, der begår socialt be-drageri, er ifølge Rockwoolfonden mildere, end den har været på noget an-det tidspunkt de seneste 30 år.En sådan udvikling er naturligvis stærkt bekymrende. Efter regeringens op-fattelse er det helt afgørende, at der sættes hårdt ind mod socialt bedrage-ri. Det er ødelæggende for fællesskabet og skaber mistillid ift. modtagere afsociale ydelser, når der er mennesker, som snyder systemet.
Karen Hækkerup
/ Bent Nielsen