Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del Bilag 29
Offentligt
1039984_0001.png
1039984_0002.png
1039984_0003.png
1039984_0004.png
1039984_0005.png
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:
EU-formandskabs-sekretariatetSagsbeh: Sanne Renée StengaardJensenSagsnr.: 2011-3051/01-0003Dok.:263722
REDEGØRELSEforrådsmødet (retlige og indre anliggender) den 27.-28. oktober 2011 forså vidt angår sager inden for Justitsministeriets ansvarsområde.Henvisningerne til dagsordenspunkterne svarer til den systematik, der eranvendt i samlenotaterne til Folketingets EuropailEuropaudvalg, Retsudvalg ogUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikIntegrationspolitik.Dagsordenspunkt 1: Europæisk pagt for bekæmpelse af syntetiskestofferDen europæiske pagt for bekæmpelse af syntetisk stoffer blev efter enagtsyntetiskekort drøftelse vedtaget.Dagsordenspunkt 2: Årsrapport 2011 om status for narkotikasituatio-narkotikasituatio-nen i EuropaDirektøren for EMCDDA (Det Europæiske Overvågningscenter for Nar-Nar-kotikamisbrug) præsenterede de væsentligste punkter i den kommende års-års-rapport.Dagsordenspunkt 3: Kommissionens meddelelse om et europæisk sy-y-stem til sporing af midler til finansiering af terrorisme: løsningsmo-løsningsmo-dellerSlotsholmsgade 101216 København K.
Kommissionen fremlagde sin meddelelse omet europæisk system til spo-o-ring af midler til finansiering af terrorisme og hovedparten af medlemssta-terrorisme,a-terne fremsatte deres foreløbige vurdering af behovet for et sådan system.
Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Kommissionen vil nu arbejde videre med forslaget, og det er på nuværen-de tidspunkt forventningen, at Kommissionen til næste år vil fremsætte etlovgivningsinitiativ.Dagsordenspunkt 4: EU-USA-aftalen om databeskyttelse*Kommissionen gav en status for forhandlingerne, der endnu ikke er afslut-tet.Dagsordenspunkt 5: Europæisk køberetKommissionen præsenterede forslaget, og der var herefter en drøftelseheraf. Medlemsstaterne var generelt skeptiske over for det foreliggendeforslag.Dagsordenspunkt 6: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets di-rektiv om ret til adgang til advokatbistand i straffesager og ret tilkommunikation ved anholdelse*Formandskabet orienterede om status for forhandlingerne.Dagsordenspunkt 7: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets di-rektiv om minimumsstandarder for ofre for kriminalitet, støtte og be-skyttelse*Spørgsmålet om forslagets anvendelsesområde og definitionen af sårbareofre blev drøftet. De fleste medlemsstater tilkendegav, at ofres rettighedermå afhænge af ofrenes status efter national ret, ligesom de fleste landemente, at sårbare ofre må fastlægges efter en individuel vurdering. Der vardog enighed om, at børn altid må anses som sårbare ofre. Desuden nævnteen række lande, at forslaget bør afspejle den vanskelige økonomiske situa-tion, som Europa befinder sig i.
Forslaget er fremsat efter TEUF, tredje del, afsnit V. Protokollen om Danmarks stilling,der er knyttet til Lissabon-traktaten, finder derfor anvendelse, hvilket indebærer, at for-anstaltningerne ikke vil være bindende for eller finde anvendelse i Danmark.**Forslaget er fremsat efter TEUF, tredje del, afsnit V. Protokollen om Danmarks stilling,der er knyttet til Lissabon-traktaten, finder derfor anvendelse, hvilket indebærer, at for-anstaltningerne ikke vil være bindende for eller finde anvendelse i Danmark. Da for-ordningen imidlertid udgør en videreudvikling af Schengen-reglerne, træffer Danmarkinden 6 måneder efter vedtagelsen af forordningen afgørelse om, hvorvidt Danmark vilgennemføre forordningen i dansk ret, jf. protokollens artikel 4 (”opt-in”).2
*
Dagsordenspunkt 8: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direk-tiv om retten til information i straffesager*Punktet blev taget af den endelige dagsorden.Dagsordenspunkt 9: Rådskonklusioner om uddannelsen af retsvæse-nets aktører i EUPunktet blev taget af den endelige dagsorden.Dagsordenspunkt 10: Rapport om anvendelse af resolution vedtagetaf Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, for-samlet i Rådet, om oprettelse af et netværk for lovgivningssamarbejdemellem Den Europæiske Unions justitsministerierPunktet blev taget af den endelige dagsorden.Dagsordenspunkt 11: SIS IIKommissionen gav en statusorientering om udviklingen i SIS II-projektet.Dagsordenspunkt 12: Ministermøde mellem EU og VestbalkanPunktet blev taget af den endelige dagsorden.Dagsordenspunkt 13: Ministermøde mellem EU og Rusland (PCC)Punktet blev taget af den endelige dagsorden.Dagsordenspunkt 14: Det fælles europæiske asylsystemFormandskabet gav en generel statusorientering, som blev efterfulgt afenkort drøftelse vedrørende oprettelsen af det fælles europæiske asylsystem.I forhold til Dublin-forordningen arbejder formandskabet fortsat for indfø-relse af en evalueringsmekanisme med henblik på at overvåge og yde støt-te til medlemsstater, der er under et særligt migrationspres.
3
Dagsordenspunkt 15: Den græske handlingsplan på asyl- og indvan-dringsområdetGrækenland og Kommissionen gav en kort status for gennemførelsen afden græske handlingsplan vedrørende asyl- og indvandring (migrations-handlingsplanen). Det fremgik blandt andet af orienteringen, at Græken-land fortsat er udsat for et stort migrationspres. Grækenland og Kommissi-onen tilkendegav, at der er sket fremskridt med hensyn til reform af asyl-systemet, men erkendte samtidig, at der fortsat er udfordringer. Det gælderbl.a. forholdene for de indkvarterede asylansøgere. Grækenland tilkende-gav, at en afgørende forudsætning for en håndtering af situationen er enstyrkelse af samarbejdet med Tyrkiet om en tilbagetagelsesaftale.Dagsordenspunkt 16: Kommissionens forslag til omarbejdelse afflygtningedefinitionsdirektivet*Formandskabet oplyste, at Europa-Parlamentet har godkendt den senesteudgave af forslaget, herunder spørgsmålet om sammenligningstabeller.Rådet forventer snarest at kunne vedtage forslaget endeligt.Dagsordenspunkt 17: EU-erklæring ved Flygtningekonventionens 60-års jubilæumErklæringen blev vedtaget af Rådet.Dagsordenspunkt 18: Kommissionensmeddelelse om intelligentegrænserKommissionen præsenterede meddelelsen, og der var en efterfølgende før-ste drøftelse. Der blev udtrykt generel opbakning til det hensigtsmæssige iat indføre et sådant system, men flere medlemsstater ønsker dog størreklarhed omkring omkostningerne.Dagsordenspunkt 19: VISFormandskabet og Kommissionen orienterede om status efter den succes-fulde iværksættelse af VIS den 11. oktober 2011 i den første regi-on(Nordafrika).
4
Dagsordenspunkt 20: Kaliningrad**Rådet vedtog generel indstilling om forslaget, og der vil nu blive indledtforhandlinger med Europa-Parlamentet.Dagsordenspunkt 22: Kommissionsmeddelelse om det østlige partner-skabKommissionen præsenterede meddelelsen om samarbejde på området forretlige og indre anliggender med landene i det østlige partnerskab. Underden efterfølgende drøftelse blev området for retlige og indre anliggenderfremhævet som vigtig i denne sammenhæng.Dagsordenspunkt 24: Kommissionens meddelelse om en sammen-hængende tilgang til EU’s antinarkotikapolitikKommissæren præsenterede de væsentligste elementer i meddelelsen, ogder var herefter en kort drøftelse.Dagsordenspunkt 25: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets di-rektiv om bekæmpelse af seksuelt misbrug af børn, seksuel udnyttelseaf børn og børnepornografi og om ophævelse af rammeafgørelse2004/68/RIA*Formandskabet gav en kort orientering om status for forslaget, som snartforventes endeligt vedtaget.Dagsordenspunkt 26: EU-USA-aftalen om PNR*Kommissæren informerede om status for forhandlingerne, der endnu ikkeer afsluttet.Dagsordenspunkt 27: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets di-rektiv om strafferetlige sanktioner for insiderhandel og kursmanipu-lation*Kommissionen gav en kort præsentation af forslaget, men der var ingendrøftelse af forslaget.
5