Udenrigsudvalget 2011-12
URU Alm.del Bilag 94
Offentligt
1064137_0001.png
1064137_0002.png
BurmaBurma afholdt i 2010 landets første valg i 20 år. Regimepartiet USDP erklærede sig som vinder,men valget blev kritiseret for ikke at være frit og retfærdigt. Umiddelbart efter valget blev lederenaf det stør-ste oppositionsparti – nobelprisvinder Aung San Suu Kyi – løsladt fra sin mangeårigehusarrest.
Størstedelen af Burmas eksport udgøres af naturgas, værdifulde træsorter, mineraler og tekstiler.Eksporten går hovedsageligt til Thailand, Indien og Kina. Økonomien er i høj grad baseret pålandbrug, skovbrug og fiskeri.Burmas økonomiske situation er uigennemsigtig på grund af manglende adgang til pålideligeøkonomiske data, men landets årlige økonomiske vækst vurderes at være ca. 3 pct. – og ikke de afregeringen oplyste 10 pct.
Naturkatastrofer og dårlig forvaltningTrods betydelige naturressourcer er Burma et af verdens fattigste lande. Det skyldes uansvarligforvaltning af landets økonomi og udbredt korruption. Konsekvensen er et dårligtinvesteringsklima og høj inflation. De vestlige landes samhandel med Burma er begrænset bl.a. pågrund af sanktioner.Burma er også hårdt ramt af naturkatastrofer. Især cyklonen Nargis i maj 2008 havde storeomkostninger, men også cyklonen Giri ramte befolkningen hårdt og medførte store ødelæggelser ogtab af menneskeliv i oktober 2010. Ca. 260.000 mennesker menes stadig at være påvirket af Giri ogdens følgevirkninger.Befolkningens adgang til sundhed, uddannelse og andre basale ydelser er begrænset. Kun ca. 1 pct.af nationalbudgettet går til sundhed og uddannelse. Hiv/aids, malaria, tuberkulose og fejlernæring erudbredt, og spædbarnsdødeligheden er en af verdens højeste.
Kritik af valget7. november afholdt Burma det første valg i 20 år. Regimepartiet USDP erklærede sig som vindermed over 80 pct. af stemmerne. Valget markerede samtidig overgangen fra militært til civilt styre.Gennemførelsen af valget var fredelig, men blev kritiseret internationalt og fra oppositionen forikke at være frit og retfærdigt. Umiddelbart efter valget blev Aung San Suu Kyi, der leder detstørste oppositionsparti, løsladt efter mange års husarrest.
UdviklingssamarbejdetDen politiske situation i Burma gør, at kun relativt få af de traditionelle bilaterale donorer haraktiviteter i landet. Den internationale bistand kanaliseres i høj grad via multidonorfonde inden forsundhed, uddannelse og levevilkår.Ifølge OECD udgjorde den samlede internationale bistand til Burma i 2009 ca. 1,8 mia. kr.Danmarks bidrag samme år var ca. 50 mio. kr., hvilket steg til ca. 61 mio. kr. i 2010.
Dansk bidrag til multidonorfondeMålet med den danske bistand til Burma er at bidrage til fremskridt mod demokrati og nationalforso-ning, men målet er også at afbøde virkningerne af regimets politik for civilbefolkningen.Derfor kanaliseres den danske udviklingsbistand ikke via de statslige myndigheder. Den danskebistand er rettet mod vigtige sektorer som sundhed, uddannelse, menneskerettigheder og demokratiog mod basale levevilkår.Danmark bidrager til multidonorfondene Three Diseases Fund inden for sundhed og Multi DonorEducation Fund inden for uddannelse. Dertil kommer støtte til en række bilaterale projekter indenfor menneskerettigheder og demokrati og basale levevilkår samt humanitær bistand til burmesiskeflygtninge i Thailand og til internt fordrevne.Den danske bistand til Burma ydes inden for rammerne af EU’s fælles holdning om bl.a. sanktionerover for militærregimet.
FremtidenDanmark planlægger at øge sit bistandsengagement i Burma over de kommende år. Det vil skeinden for sundhed, uddannelse, menneskerettigheder og demokrati samt basale levevilkår.