Udenrigsudvalget 2011-12
URU Alm.del Bilag 74
Offentligt
1055020_0001.png
1055020_0002.png
Økonomi- og Indenrigsministeriet
NotatOrientering om IMF kvote- og stemmereform og Danmarkstiltrædelse af ændringer af IMF’s vedtægter vedr. IMF’s styringSom led i reformen af Den Internationale Valutafond (IMF) har IMF’s repræsen-tantskab den 15. december 2010 godkendt resolutionstekster vedr.1)en reform afIMF’s kvoter og stemmer samt2)en reform af IMF’s øvrige styring.Reformen af IMF’s kvoter og stemmer kræver ikke ændringer af IMF’s vedtægter(Articles of Agreement). Derimod indeholder reformen af IMF’s styring elemen-ter, som kræver ændringer af IMF’s vedtægter. Ændringerne forventes kun at fåbegrænset betydning for Danmark og den nordisk-baltiske valgkreds, som Dan-mark er del af.Der henvises i øvrigt til vedlagte redegørelse til Folketinget af 3. december 2010(bilag1).

Reform af IMF’s kvoter og stemmer

9. december 2011
Reformen af IMF’s kvoter og stemmer omfatter følgende elementer, som byggervidere på de reformer af IMF, som aftaltes i 2008, herunder med udgangspunkt iden nye IMF-formel til bestemmelse af landenes kvote og stemmeandele:En fordobling af IMF’s samlede kvoteressourcer fra SDR 238,4 mia. (ca.2.000 mia. kr.) til omkring SDR 476,8 mia. (ca. 4.000 mia. kr.).De dynamiske emerging market lande og udviklingslandes samlede kvoteandeløges med 6 pct.-point og deres samlede stemmeandel øges med 5,7 pct.-point.En aftale om en omfattende evaluering af IMF’s kvoteformel senest i januar2013 og gennemførelse af endnu en kvote- og stemmejustering på baggrund afden reviderede formel senest i januar 2014.
Reformen af IMF’s kvoter og stemmer medfører, at Danmarks samlede kvote iIMF øges fra SDR 1.891,4 mio. (ca. 16,3 mia. kr.) til SDR 3.439,4 mio. (ca. 30 mia.kr.). IMF-kvoterne indgår i Nationalbankens valutareserve og står fortsat til rådig-hed for Nationalbanken. Danmarks relative kvoteandel i IMF reduceres fra 0,79pct. til 0,72 pct. af de samlede kvoter i IMF. Danmarks stemmeandel i IMF redu-ceres tilsvarende fra 0,78 pct. til 0,71 pct.Den samlede kvoteandel for den nordisk-baltiske IMF-valgkreds, som Danmarker en del af, reduceres fra 3,37 pct. til 3,34 pct.

Reform af IMF’s styring

Reformen af IMF’s styring, som primært vedrører en tilpasning af sammensætnin-gen af IMF’s bestyrelse og et europæisk tilsagn om at reducere sin repræsentation i
Side 2 af 2
bestyrelsen til fordel for emerging markets og udviklingslande, nødvendiggør æn-dringer af IMF’s vedtægter.Konkret indebærer vedtægtsændringerne, at alle IMF-bestyrelsesmedlemmer (ek-sekutivdirektører) fremadrettet vælges for en toårig periode. Under de nuværendevedtægter udpeger de 5 lande med størst kvote i IMF sine bestyrelsesmedlemmer,mens de øvrige 15 bestyrelsesmedlemmer vælges af de resterende IMF-medlemslande. Overgangen til en bestyrelse hvor alle medlemmer er på valg vilstille landene mere lige, herunder i forhold til at indgå i valgkredse.Vedtægternes angivelse af IMF-bestyrelsens samlede størrelse fastholdes på 20medlemmer. Det indføres imidlertid i vedtægterne, at IMF’s repræsentantskabmed 85 pct. flertal kan vedtage en resolution, der øger eller reducerer bestyrelsensstørrelse i forbindelse med valg til bestyrelsen. Som led i reformaftalen forpligtermedlemslandene sig til – uden at det indføres i vedtægterne, men som det har væ-ret fast praksis siden 1992 – fremadrettet at stemme for en sådan resolution, derøger bestyrelsens størrelse til 24 medlemmer. Endvidere forpligter medlemslande-ne sig til hvert ottende år at evaluere bestyrelsens sammensætning mhp. at sikre, atden afspejler udviklingen i verdensøkonomien.Endvidere foretages en række konsekvensændringer af IMF’s vedtægter, herundervedrørende den formelle procedure for valg af eksekutivdirektører, som afspejlerovergangen til en bestyrelse, hvor alle medlemmer vælges.Vedtægtsændringerne har ikke direkte betydning for Danmark eller den nordisk-baltiske valgkreds, som Danmark er en del af. Vedtægtsændringerne kan imidlertidpå længere sigt medføre ændringer af bestyrelsens sammensætning og dermed på-virke Danmarks repræsentation i bestyrelsen.

Proces

Medlemslandene har frist indtil IMF-årsmøderne i oktober 2012 til at godkendevedtægtsændringerne i overensstemmelse med deres respektive nationale procedu-rer.Regeringen agter at give nationalbankdirektør Nils Bernstein, som er det danskemedlem af IMF’s repræsentantskab, fuldmagt til at tiltræde vedtægtsændringernepå Danmarks vegne.