Udenrigsudvalget 2011-12
URU Alm.del Bilag 59
Offentligt
1048545_0001.png
1048545_0002.png

Udenrigsudvalget

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer30. november 2011

Invitation til møde med NGO repræsentanter fra Zimbabwe

Afrika Kontakt har besøg af to repræsentanter fra National Constitutional As-sembly (NCA), en NGO i Zimbabwe, der arbejder for et demokratisk Zimbab-we og har bidraget til at samle civilsamfundet om en fælles dagsorden. Det erbestyrelsesformand Lovemore Madhuku og koordinator Munjodzi Mutandiri,der aflægger besøg i Danmark.De to gæster vil bl.a. kunne orientere om menneskerettighedssituationen iZimbabwe i dag, og diskutere hvordan Danmark kan bidrage til at demokrati-sering og respekt for menneskerettigheder i Zimbabwe.I den forbindelse er der arrangeret et møde med Udenrigsudvalget. Mødetfinder sted:

onsdag den 7. december 2011 kl. 10.30 i værelse 2-078.

En kort beskrivelse af gæsterne og NCA følger på næste side.Tilmelding til mødet bedes ske til Amalie Andresen på telefon 3618 eller pr.mail til[email protected]senest mandag den 5. december 2011.
Med venlig hilsen
Morten Villumsen,udvalgssekretær
1/2

Baggrund fra Afrika Kontakt

Lovemore Madhuku

er uddannet advokat og afsluttede i 1999 en ph.d. i jurafra Cambridge Universitet. Med sin kompromisløse kamp for demokrati, først ifagbevægelsen og siden i NCA, er Lovemore en central figur i Zimbabwescivilsamfund. Han var en af drivkræfterne bag etableringen af MDC, men valg-te at beholde sin rolle som den kritiske vagthund i NCA og har aldrig veget fraNCAs grundprincip om, at Zimbabwe skal have en forfatning, der reflektererborgernes krav og ønsker.

Munjodzi Mutandiri

har været aktiv i menneskerettigheds og politiske pro-blemstillinger i Zimbabwe siden 2000 blandt andet som leder i ZimbabweNational Students Union og medlem af provinsledelsen i Zimbabwe ElectoralSupport Network. Han har været involveret i en række research projekter medfokus på problemstillinger omkring diamantmineindustrien, den politiske situa-tion og udviklingsspørgsmål. I dag er han koordinator på NCAs internationalekontor i Johannesburg, hvor han er drivkræften bag kampagnen STOP Poli-tisk Vold mod Kvinder. Han har desuden en finger på pulsen hvad angår demange politiske flygtninge fra Zimbabwe, der opholder sig i Sydafrika.

Baggrund

Zimbabwe er i dag i en situation, hvor den tre år gamle samlingsregering mel-lem Robert Mugabe's ZANU-PF og de to tidligere oppositionspartier, MDC-Mog MDC-T, har vist sig ude af stand til at gennemføre den planlagte proces forat udarbejde en ny forfatning og afholde et frit og retfærdigt valg. Derfor er derbrug for et stærkt og uafhængigt civilsamfund, der kan agere vagthund ogsikre, at magthaverne tager deres ansvar overfor Zimbabwes befolkning al-vorligt og gennemfører de nødvendige reformer, for at skabe et mere demo-kratisk Zimbabwe.NCA har i mere end et årti kæmpet for en forfatning, der reflekterer demokra-tiske principper og respekt for borgernes rettigheder. NCA har været en cen-tral spiller i mobiliseringen af de demokratiske kræfter i Zimbabwe ved at sam-le civilsamfundet omkring en fælles agenda med fokus på en forfatning, der erfolkeligt forankret og reflekterer borgernes ønsker og krav til god regeringsfø-relse. På baggrund af denne stærke forankring i demokratibevægelsen, varNCA den bærende kræft bag etableringen af MDC, som er Zimbabwes hidtilstærkeste alternativ til Robert Mugabe's autoritære regime.
2/2