Udenrigsudvalget 2011-12
URU Alm.del Bilag 190
Offentligt
1108149_0001.png
1108149_0002.png
1108149_0003.png
Høringssvar fra Økologisk Landsforening vedrørende udkast til strategifor Danmarks udviklingssamarbejde ”Retten til et bedre liv”.Idet vi takker for det fremsendte udkast til strategi for Danmarks udviklingsbistand er det med overraskelseog undren, at vi noterer, at følgende områder er blevet nedprioriteret:FødevaresikkerhedLandbrugsudviklingEnhver henvisning til agro-økologiske / økologiske dyrkningsmetoder er blevet bortredigeret
Nedprioriteringen består konkret i at ”Fødevaresikkerhed, landbrugsudvikling og modstandskraft” ikkelængere er et selvstændigt prioritetsområde, men også i at de ikke længere nævnes som konkretesigtepunkter, hvilket betyder at de ikke længere er målepunkter for strategiens succes. ØkologiskLandsforening mener, at ”Fødevaresikkerhed, landbrugsudvikling og modstandskraft” må formuleres somet prioritetsområde, for at udviklingsstrategien kan være i tråd med rettighedsbaseringen ogfattigdomsorienteringen i dansk udviklingspolitik.Økologisk Landsforening har derfor følgende specifikke ændringsforslag til formuleringer i strategien:Side 1) Fokus på fattigdom, rettigheder og vækstVi foreslår følgende tilføjelse til afsnit 2 (se tekst ikursiv):”Danmarks udviklingssamarbejde skal bekæmpe fattigdommens mange ansigter. Hvis det skal gøreseffektivt, kan vi ikke nøjes med at fokusere på de mest åbenlyse symptomer – vi skal også sætte ind overfor de strukturer, som fastholder mennesker i fattigdom og samfund i ulighed. Her er menneskerettighederhelt centrale. Hjælper vi fattige mennesker med at kæmpe for deres rettigheder,herunder retten til mad,bekæmper vi de væsentligste grunde til fattigdom. ….”Begrundelse:Retten til mad understreger vigtigheden af, at udviklingsstrategien må understøtte en bæredygtiglandbrugsproduktion, der kan producere de fødevarer, som skal dække alle befolkningsgruppers behov.
1

Side 4) Fra ressourcekapløb til ressourcekredsløb

Vi foreslår følgende tilføjelse til afsnit 3 (se tekst ikursiv):”Vi skal væk fra det kortsigtede ressourcekapløb og i fællesskab danne et langsigtet og bæredygtigtressourcekredsløb. Vi skal blive langt bedre til at omstille, så væksten bliver grøn og skabe mere for færreressourcer. Fødevareproduktionen i udviklingslande skal gøres mere bæredygtig og effektivblandt andetgennem støtte til udbredelse af økologiske dyrkningsstrategier, der styrker fødevaresikkerheden og skaberøgede indkomster for små producenter, samt modvirker de klimaforandringer, der truernaturressourcegrundlagtog adgangen til mere bæredygtige energiformer skal styrkes. De opgaver kan vikun løfte i fællesskab.”Begrundelse:Økologisk Landsforening mener, at økologiske dyrkningsmetoder bør fremhæves på grund af deres evne tilat forbedre fødevareproduktionen og øge småbønders indkomst via lokalt tilgængelige teknologier ogressourcer og uden afhængighed af dyre inputs som kunstgødning og sprøjtemidler. Derved øgesfødevareproduktionen, hvor det er vigtigst.Vi mener, at det er afgørende, at strategien tager eksplicit stilling til hvad Danmarks strategi på området erved at konkretisere den retning udviklingsstøtten vil tage. Den nuværende formulering er så svag, at det ermuligt at argumentere for tilgange, der ikke kommer de fattigste i samfundet til gode, og det mener vi ermeget beklageligt.

Side 14) Bæredygtig fødevareproduktion

Vi foreslår følgende tilføjelse til afsnit 1 (se tekst ikursiv):”Erfaringerne viser, at vækst i landbrugssektoren i en række udviklingslande har en større effekt påøkonomisk udvikling, beskæftigelse og fattigdomsbekæmpelse end vækst i nogen anden sektor. Danmarkvil derfor arbejde for at gøre landbrugs- og fødevareerhvervene til drivkraft for en vækst, der er bæredygtigog inklusiv.Smålandbrug har en dokumenteret bedre ressourceudnyttelse. Styrkelse af smålandbrugere viløge fødevaresikkerheden og produktiviteten og sikre bønders fødevaresuverænitet. Økologiskedyrkningsmetoder er i den forbindelse afgørende metoder, som dansk udviklingssamarbejde vil bidrage til atudbrede, støtte og øge forskning og kendskabet til. ”Begrundelse:Økologisk Landsforening ønsker økologiske dyrkningsmetoder nævnt for at sikre, atbæredygtighedsperspektivet tages alvorligt. Økologiske landbrugsmetoder er klima- og miljøvenlige ogskaber øgede indkomster pga. stabile udbytter og fraværet af udgifter til kunstgødning og sprøjtemidler.Det fastholder pga. af intensiveringen af produktionen arbejdspladser i landbrugssektoren, hvilket kanmedvirke til at sænke migrationen fra land til by, særligt for unge. Derfor kan økologiske landbrugsmetoderbidrage til en nedgang i ungdomsarbejdsløsheden, ligesom inddragelsen og bemyndigelsen af andremarginaliserede grupper også er veldokumenteret.
2

Side 15) Styrket adgang til energi og vand

Vi foreslår følgende tilføjelse til afsnit 1 (se tekst ikursiv):”…Øgetfødevareproduktion og klimaændringer sætter verdens energi- og vandressourcer under yderligerepres og kræver, at der investeres betydeligt i en mere effektiv udnyttelse af disse ressourcer. For defattigste og mest sårbare grupper spiller adgangen til energi og vand en afgørende rolle. Danmark vil derforarbejde for løsninger, som styrker fattige mænd og kvinders adgang til og bæredygtige udnyttelse af energi-og vandressourcer,og fremmer anvendelsen af klimavenlige og -tilpassede landbrugsmetoder, der gør detmuligt at skabe større produktion med en mindre klima- og miljøbelastning gennem bedre udnyttelse afenergi, næringsstoffer og vand.”Begrundelse:Økologisk Landsforening mener, at det er vigtigt at sammenkæde økologisk landbrug med bæredygtignaturressourceforvaltning, således at den problematik, der rejses i strategiens tekst omkringfødevareproduktion og klimaændringer også takles i strategien. Økologiske landbrugsmetoder øger udsattebønders modstandsdygtighed mod klimarelaterede katastrofer samtidig med at de bidrager positivt tilklimaregnskabet.Med venlig hilsen
Bjarne LarsenFormand for UlandsudvalgetØkologisk Landsforening
Per RasmussenInternational konsulentØkologisk Landsforening
3