Det Udenrigspolitiske Nævn 2011-12
UPN Alm.del Bilag 98
Offentligt
Folketinget 2011-12
S 1591 , endeligt svar på
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIET
Dato: 19. januar2012Spørgsmål i Folke-tingetnr. S 1591 af 12. ja-nuar 2012, stillet afChristian Juhl (EL),til skriftlig besvarel-se.
Spørgsmål:Vil ministeren tage initiativ til, at der udarbejdes en redegørelse for udbredelsen afden i begrundelsen for spørgsmålet omtalte israelske retspraksis i forhold tilundertrykkelsen af den fredelige palæstinensiske protestbevægelse, og eventuelt hvadDanmark gør for at sikre Bassem Tamimi en retfærdig rettergang?Under retssagen er det kommet frem, at hovedvidnet, den 14-årige palæstinensiskedreng, Islam Dar Ayyoub, blev truet til at føre falsk vidnesbyrd under afhøringer ogangiveligt blev tvunget til at indrømme at Bassem Tamimi opfordrede ham og andreunge til at kaste sten mod israelske besættelsesstyrker i forbindelse meddemonstrationerne.Svar:Danmark er stærkt engageret i menneskerettighedssituationen i de besatte palæsti-nensiske områder og har i EU-kredsen været medvirkende til at sætte fokus på for-holdene for palæstinensiske menneskerettighedsforkæmpere, herunder Bassem Ta-mimi. Bassem Tamimi blev i marts 2011 arresteret i forbindelse med den ugentligedemonstration i den palæstinensiske landsby Nabeh Saleh. Tamimi er lokalformandfor The Popular Struggle Coordination Committee, der arrangerer ikke-voldeligedemonstrationer, rettet mod den israelske separationsbarriere og de ulovlige bosæt-telsesudvidelser.EU har ved flere lejligheder rejst Bassem Tamimis sag over for de relevante israelskemyndigheder, senest i forbindelsen med en demarche i det israelske udenrigsministe-rium i juli 2011. Derudover har EU været til stede med observatører ved samtlige
retshøringer i sagen. EU vil fortsat følge den tilbageholdte Tamimis sag og i givetfald på ny rejse sagen over for de israelske myndigheder.Yderligere har man fra EU’s side under den seneste samling i FN’s menneskeret-tighedsråd i Geneve i juni 2011 udtrykt alvorlig bekymring for situationen for israel-ske og palæstinensiske menneskerettighedsforkæmpere, herunder vedrørende israel-ske begrænsninger af deres mulighed for at gennemføre fredelige demonstrationerrettet mod bosættelser og separationsbarrieren. I den forbindelse blev Bassem Ta-mimis sag også bragt frem.Generelt arbejder flere menneskerettighedsorganisationer med forholdene for palæ-stinensere i de besatte områder. Jeg mødte to af disse, B´Tselem og Al-Haq, den 29.november 2011, da de i København modtog PL-fondens internationale menneske-rettighedspris. Begge NGO´er bidrager hver med deres engagerede indsats og rap-portering til at fremme vores viden om overtrædelser af menneskerettighederne i debesatte områder.