Det Udenrigspolitiske Nævn 2011-12
UPN Alm.del Bilag 88
Offentligt
1062913_0001.png
1062913_0002.png

Folketinget 2011-12

S 1397 , endeligt svar på

Offentligt

UDENRIGSMINISTERIETDen 2. januar 2012Spørgsmål i Folketingetnr. S 1397 af21. december2011 til skriftlig besvarelse fraChristian Juhl (EL).
Spørgsmål:”Hvadvil udenrigsministeren gøre for at lægge maksimalt pres på regeringen i Bahrain, så den ophører medforfølgelse og tortur af landets dissidenter?”Svar:Danmark har kraftigt opfordret Bahrains regering til at respektere menneskerettigheder og sikrefængslede menneskerettighedsforkæmpere en fair rettergang. Dette er sket både bilateralt og viaEU.Jeg har sendt et brev til Bahrains udenrigsminister og udtrykt min store bekymring over enrække retssager mod civile menneskerettighedsforkæmpere, herunder også sagen mod dansk-bahrainerenAbdulhadi Al-Khawaja.Menneskerettighedsforkæmperne er blevet dømt vedsåkaldte nationale sikkerhedsdomstole uden for det civile retssystem, hvilket er usædvanligt ogdybt foruroligende, fordi der kan sættes spørgsmål ved respekten for de anholdtesretssikkerhed.I marginen af en konference i Bonn i december havde jeg lejlighed til at mødesmedudenrigsministeren fra Bahrain. Mødet fandt sted få dage efter offentliggørelsen af en rapportfra Bahrain Independent Commission of Inquiry.Rapporten indeholder en beskrivelse af delsen række hændelsesforløb i forbindelse med fængslinger, dels af klagerne oversikkerhedsmyndighedernes brud på menneskerettigheder, herunder en detaljeretmenanonymiseretbeskrivelse af enkeltsager. Nedsættelsen af kommissionen og offentliggørelsen afdens rapport er et usædvanligt skridt i retning af større åbenhed. Kong Khalifa har foreløbigtdekreteret, at rapportens anbefalinger skal anvendes som udgangspunkt for en række reformerog lovændringer, der skal hindre en gentagelse af hændelserne.Ved samtalen i Bonn understregede jeg overfor udenrigsministeren, at vi fra dansk side eroverordentligt bekymrede over den helt uacceptable mishandling, som Abdulhadi Al-Khawajahar været udsat for, og at de folk, der har udført disse uhyrligheder må stilles til ansvar. Jegbetonede vores forventning om, at Al-Khawaja og de andre anholdte menneskerettigheds-forkæmpere vil blive sikret en fair rettergang, samt at vi vil følge sagerne tæt.
EU’s udenrigsrepræsentant Ashton har med dansk opbakning tilbudt europæisk støtte tilgennemførelse af rapportens anbefalinger om reformer og lovændringer,og samtidigopfordretBahrains regering til at sikre, at alle retssager mod civile ved militærdomstole skalgennemgås og om nødvendigt prøves ved civile domstole.