Det Udenrigspolitiske Nævn 2011-12
UPN Alm.del Bilag 76
Offentligt
1058794_0001.png
1058794_0002.png

Folketinget 2011-12

S 1212 , endeligt svar på

Offentligt

UDENRIGSMINISTERIETDen 14. decem-ber 2011Spørgsmål i Folke-tingetnr. S 1212 af 8. de-cember 2011, stilletaf Søren Espersen(DF), til skriftligbesvarelse.
Spørgsmål:Vil udenrigsministeren forklare baggrunden for, at han som udenrigsminister harafvist at mødes med Israels ambassadør, mens han til gengæld har holdt møde medde to palæstinensiske støttegrupper, B'Tselem og Al-Haq - sidstnævntes leder er iøvrigt medlem af den terroristiske Popular Front?Svar:Mange ambassadører vil gerne have møder med mig i kraft af min post som uden-rigsminister. Det samme var tilfældet for mine forgængere på posten. Derfor ope-rerer Udenrigsministeriet med, at ambassadører i forbindelse med deres tiltrædelsepå posten i Danmark modtages af udenrigsministeren til en kort tiltrædelsessamtale.Herefter fungerer systemet sådan, at en ambassadør - og dennes diplomatiske stab iøvrigt - som udgangspunkt ikke mødes med udenrigsministeren, men varetager sinekontakter til den danske regering gennem sine kolleger i embedsværket i Udenrigs-ministeriet og i mindre omfang andre ministerier og institutioner. I Udenrigsmini-steriet er det i den forbindelse praksis, at der for ambassadører gives fuld adgang tilembedsværket på alle niveauer, hvilket naturligvis også gælder den til enhver tid re-siderende israelske ambassadør.På den måde får jeg som udenrigsminister mulighed for at passe mit arbejde, der ihøj grad går ud på at varetage danske interesser gennem kontakter med udenrigsmi-nisterkolleger. Jeg kan i den forbindelse oplyse, at jeg tidligere i år har inviteret minisraelske kollega til at aflægge besøg i Danmark, lige som jeg selv er blevet inviterettil at besøge Israel. Jeg forventer på den baggrund, at der snart vil kunne fastsættesen dato for et besøg af eller hos den israelske udenrigsminister.
Men naturligvis mødes jeg også med andre end ministerkolleger. Det er vigtigt ikkeat begrænse sig til et lukket ministerkredsløb. Et eksempel på et sådant andet mødeer det, som fremhæves i spørgsmål S 1212. Der var her tale om repræsentanter forto menneskerettighedsorganisationer, der var i København for at modtage PL-Fondens internationale menneskerettighedspris for det arbejde, som de udfører iforbindelse med menneskerettighedskrænkelser i de palæstinensiske områder.B’Tselem er den førende menneskerettigheds-NGO i Israel. Oprettet i 1989 afprominente israelske advokater, akademikere, journalister og medlemmer af Knes-set. B’Tselems erklærede mål er bl.a. at informere den israelske offentlighed og be-slutningstagere om brud på menneskerettigheder i de besatte palæstinensiske områ-der. Al-Haq er den ældste palæstinensiske menneskerettigheds-NGO. Al-Haq mo-nitorerer og dokumenterer brud på menneskerettigheder fra både palæstinensisk ogisraelsk side i de besatte områder. Al-Haq udgiver bl.a. rapporter og detaljerede ju-ridiske undersøgelser. Danmark har tidligere støttet de to NGO via en donor-fællesmekanisme for bistand til god regeringsførelse og menneskerettigheder.Jeg var glad for at få lejlighed til at møde repræsentanterne for de to organisationer,der begge bidrager til at fremme vores viden om, hvilke overtrædelser af menneske-rettighederne, der finder sted i de palæstinensiske områder. Det første skridt i be-kæmpelse af sådanne overtrædelser er altid, at vi gøres opmærksom på dem. Derforspiller de to organisationer en vigtig rolle.