Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del Bilag 54
Offentligt
1057459_0001.png
1057459_0002.png
1057459_0003.png

Udvalget for Landdistrikter og Øer

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer14. december 2011

Sager fra regeringens lovkatalog, som Udvalget for Landdistrikter og

Øer vil behandle

Udvalget besluttede på sit møde den 13. oktober, at udvalget vil gennemgåregeringens lovkatalog, når det foreligger, mhp. at drøfte, hvilke lovforslagudvalget ud fra en landdistriktssynsvinkel i særlig grad skal følge.Udvalget gennemgik på sit møde 6/12-11 regeringens samlede lovkatalog for2011-12.Udvalget udvalgte nedenstående sager fra regeringens lovkatalog, som ud-valget ud fra en landdistriktsvinkel vil behandleUdvalget kan også på et senere tidspunkt – f.eks. når et lovforslag er fremsat,og dets nærmere indhold kendes – beslutte sig for at behandle andre lovfors-lag.
Med venlig hilsen
Jørgen Nielsen,udvalgssekretær
1/3

Oversigt over udvalgte sager:

Erhvervs- og vækstministeren

Redegørelse om erhvervstøtte 2012 (Mar II)Redegørelse om Danmarks Digitale 2012 Vækst (Maj II)

Klima-, Energi- og Bygningsministeren

Ændring af lov om bæredygtige biobrændstoffer og om reduktion af drivhus-gasser fra transport og lov om fremme af vedvarende energi (Dec I)Forslaget vedrører gennemførelsen af dele af EU-direktiv 2009/28/EF omfremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder (VE-direktivet).Forslaget vedrører tillige en række justeringer af lovgivningen, der skal sikregrundlaget for den fortsatte udbygning med havvindmøller.Ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger, lov om bygnings-og boligregistrering og byggeloven (Jan II)Forslaget vedrører især en række ændringer som følge af direktiv 2010/31/EUom bygningers energimæssige ydeevne og direktiv 2009/28/EU om fremme afanvendelse af energi fra vedvarende energikilder. Forslaget vedrører endvide-re eftersynsordningen for kedler og varmeanlæg samt en ændring af BBR-loven om dataindsamling på elforsyningsområdet. Endelig indeholder forsla-get ændringer af byggeloven, dels en præcisering af hvornår en bygherre harpligt til at tegne en byggeskadeforsikring og dels ophævelse af monopoletvedrørende godkendelse af byggevarer, der kommer i kontakt med drikke-vand.

Kulturministeren

Ændring af lov om film (Feb II)Formålet med lovforslaget er at fastsætte nærmere retningslinjer for kommu-nernes tilskud til biografdrift i lyset af de gældende statsstøtteregler. Forslagetfremsættes bl.a. på baggrund af kontakter med EU-Kommissionen.

Miljøministeren

Ændring af lov om planlægning (Forenklinger, hensyn ved lokalplaner) (MarII)Forslaget vedrører en række forenklinger m.v. bl.a. vedrørende ophævelse afforældede byplanvedtægter og lokalplaner, udvidelse af kommunernes mulig-heder for at indgå frivillige aftaler med en grundejer om udbygningsaftalersamt vedrørende den politiske behandling af lokalplaner. Forslaget indebærerendvidere en udvidelse af de hensyn, der kan begrunde lokalplaner. Forslaget
2/3
følger op på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fra oktober2011.

Ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser

Redegørelse om større sammenhæng i det videregående uddannelsessystem(Apr I)

Transportministeren

Ændring af lov om havne (Dec I)Lovforslaget udvider mulighederne for, hvilke forretningsområder kommunaleaktieselskabshavne og selvstyrehavne må deltage i. Formålet med forslageter at sikre, at havnene får mulighed for at stille en bedre infrastruktur og ser-vice til rådighed for brugerne og dermed styrke havnenes rolle som infrastruk-turknudepunkt og erhvervsområde.

Økonomi- og indenrigsministeren

Lov om frikommuner (Apr I)Lov om frikommuner skal udgøre den lovgivningsmæssige ramme for forsøgmed frikommuner. Lovforslaget tilvejebringer hjemler til frikommuneforsøg påområder, hvor en sådan hjemmel ikke allerede eksisterer i den gældendelovgivning, samt fastlægger regler af generel betydning for forsøg med fri-kommuner, herunder f.eks. offentliggørelsen af forsøg m.v. Forslaget følgerop på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011.Ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (AprI)Finansieringsudvalget færdiggør i foråret 2012 et arbejde, der bl.a. omfatteren analyse af opgørelsen af det kommunale udgiftsbehov, som indgår i detkommunale tilskuds- og udligningssystem. På baggrund heraf vil regeringentage stilling til, om der er behov for justeringer af lov om kommunal udligningog generelle tilskud til kommuner.
3/3