Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del Bilag 37
Offentligt
1049346_0001.png
1049346_0002.png
1049346_0003.png
1049346_0004.png
1049346_0005.png
1049346_0006.png
1049346_0007.png
1049346_0008.png
1049346_0009.png
Lemvig KommuneThyborøn- erhvervsudvikling af regional betydning
HavnenFisk: Konsumcentret som håndterer frisk fisk og via internetauktion kan sælge fisk i hele verden.Havnefaciliteter: Der er bevilliget midler via havnepakke II til infrastrukturinvesteringer forud for enkommende lokal tørdok.Havnefaciliteter: vigtigheden af stor vanddybde så større skibe kan anløbe og skabe vækst på havnen.Gods: Udvidelser på havnen gør at store mængder gods i form af sand og grus fra havet til byggeri, bliversorteret og solgt videre via skib og lastbil.
OplevelsesøkonomiPlaner om i etaper at skabe ”NorthSea Living”(op til 200 mio. kr. ), som et oplevelses-område, der formidlerlivet ved havet og i havet sammen med en fødevarevinkel.
ByfornyelseDer er i Thyborøn en Områdefornyelsesprojekt (Kommune+Ministerium) i gang med projekter rundt om ibyen for 10 mio. Stor lokal opbakning fra borgere, virksomheder og kirken som selv investerer midler ibyfornyelsen.
Lemvig Biogas- erhvervsudvikling af lokal/regional betydningDanmarks p.t. største biogasanlæg (a.m.b.a. ejet af landmændene), som er meget velfungerende, og somnetop nu via kommunens hjælp leverer biogas til Klinkby Kraftvarme (fortrænger naturgas), ud over i forvejenLemvig Kraftvarme. Der er ønske om at afsætte biogas til Nørre Nissum Kraftvarme (fortrænger naturgas) ogsammen med HMN Naturgas at lave et opgraderingsanlæg til naturledningsnettet og endelig lave en biogas-tankstation til transportsektoren. Dette vil betyde en udvidelse af produktionen med flere reaktortanke ogflere landsmænds gylle gennem biogasanlægget samt opførelse af økologisk biogasanlæg.
VindmøllerHøvsøre Prøvestation – BøvlingbjergRisø’s første prøvestation med 5 vindmølle testsites med møller op til 165 meter.Stedet gav kun 1-2 arbejdspladser. Hvordan kan man sikre flere lokale arbejdspladser ved den slagsprojekter? Lemvig Kommunes vindmølleplanlægning med fokus på Den Grønne OrdningFordelingen af ca. 2,4 mio. midler til lokalsamfundene tættest på de opstillede vindmøller.
FjaltringLille landsby med knap 300 indbyggere med stor sammenhold mindre end 1 km fra Vesterhavet. Der er enbørneinstitution, lille friskole, Fjaltring Sparekasse, et af landets mindste Danhostel Vandrehjem, Købmand ilejede bygninger (lokalområdet ejer bygningerne). Landsbyen har haft andele i en lille vindmølle, som har
givet lidt midler til hjælp til initiativer i landsbyen. Der holdes mange kulturelle arrangementer i landsbyen.Landsbyen har mange forskellige blandede byggestile – hvilket for nogen er en charme.
KontaktpersonSteffen Damsgaard[email protected]51 740 062
_________________________________________Ringkøbing-Skjern KommuneFremtidens Landsby Stadil-VedersøAktiviteter i de bevaringsværdige bygninger. 72 borgere folkeaktier tidl. købmandsbutik nu Bed & Breakfast.Gl. mejeri nyindrettet til kreativt kontorfællesskab.
Landsbysamarbejdet Faster-Astrup-EjstrupAktivitetshus, Mejeriet med købmand og andre erhvervsaktiviteter, 2 nye boldbaner, oplevelsesskov medbålhus og shelter. Rollemodel i forhold til organisering af frivillige.Aktiv Faster, en paraplyorganisation for borgere, institutioner og foreningslivet.Lykkes at fastholde befolkningstal, i en periode været stigende.
BorrisRevitalisering af stationsbymidten. Har potentiale til at være eksempel for andre stationsbyer.Borgeren selv indsamlet 170.000 kr. Støttet af Region Midtjylland, LAG Ringkøbing-Skjern, Ringkøbing-Skjern Kommune. Der søges også midler fra Socialministeriet og EU.
KontaktpersonPoul Nystrup ChristensenLAG-koordinator[email protected]Tel. 9974 1765
_________________________________________Brønderslev KommuneHjallerupHøjt serviceniveau trods byens størrelse. Paraplyorganisation for alle foreninger i byen, og er organisationenbag Hjallerup Marked. 2000 frivillige til Hjallerup Marked. Overskuddet fra Markedet går til Samvirket, derfordeler pengene til byens foreninger. Med til at støtte svømmehl, nyt ridecenter, idrætshaller, kulturhus m.m.
KlokkerholmFor at undgå fraflytning indledte 2009 samarbejde Aalborg Universitet – inst. Arkitektur og Design omfremtidig Klokkerholm. Stiftet forening Klokkerholm – byen i landskabet, der står for realisering af flotte ogvilde projekter. Finansieres af lokal Sparekassefond, Lag-midler og fondsmidler i øvrigt.
Manna-ThiseBorgerforeningen står for realisering af rigtig mange projekter. Byens nye hal som er blevet udvidet medmotionscenter m.m. Thise Bakker er også rejst på frivillig basis.
KontaktpersonMartin HeidePlanlæggerBrønderslev Kommune[email protected]Tlf. 9945 4618
_________________________________________Ærø KommuneSøby VærftProjekt ny dok og udvidelse af havnen Skal fremtidssikre havnen og skabe 100 nye arbejdspladser.
Tilflytterhus i Bregninge(Bregninge var DKs første Blomstrende Landsby) Penge fra nedrivningspuljen blev brugt til renovere et hus,som i dag er prøvebolig til potentielle tilflyttere. Huset er også demonstrationsbolig for vedvarende energi.
Human ProgressFirma arbejder uafhængig af sted, arbejder med apps, forventer millionomsætning indenfor få år.
Marstal FjernvarmePå vej til at blive Europas største solfangeranlægDet første demonstrationsanlæg i en serie på 10, som EU støtter.
De nye vindmøllerÆrø producerer mere end 100 % eget strømforbrug.
Indlæg om succesfuld bosætningspolitikI øjeblikket eneste der har en større tilflytning end fraflytning.
Rise BryggeriIværksættervirksomhed der efter en svær begyndelse nu ser lys for enden af tunnelen.
Præsentation af succesfulde iværksættereStøttet af LAG midler og dermed hurtigere kommet i gang.
Marstal NavigationsskoleEn skole med stor succes, sammen med Blå HF giver den beskæftigelsetil mere end 50 veluddannede mennesker.
KontaktpersonCarl Jørgen Heide[email protected]Mob. 5123 2739
_________________________________________Holbæk KommuneJyderup - Jobaktivering hos landsbypedelI Jyderup i Holbæk har man netop startet et aktiveringsprojekt op. Her har man ansat to landsbypedeller,som aktiverer 40 kontanthjælpsmodtagere, der løser praktiske opgaver i byen, for idrætsforeningerne, forHallen, for lokalforum og for de erhvervsdrivende.KontaktpersonProjektleder og konceptudvikler.Peter Holst[email protected]2324 7640
_________________________________________Billund KommuneFilskov (Den selvejende landsby)Når friskolen står færdig sommer 2012, overtager Filskov al service i byen med undtagelse af dagplejen oghjemmeplejen.KontaktpersonJohan Andersen[email protected]
_________________________________________Vejen KommuneHovborg, Lindknud og LæborgDriftig landsby med mange projekter, Landsbypedel. Hurtig fibernet, Danish Crown i landdistriktwww.hovborg.netKontaktpersonerGitte Olsen
[email protected]Simon Simonsen[email protected]7996 6103
_________________________________________Skive Kommune (LAG-Skive)GlyngøreLimfjordens Hus, Jamohuset: iværksætterhus. Indsats for at tilføre arbejdspladser til landsbyen.
RøddingÆblets by – et utal af æbleprojekter
KontaktpersonLAG-koordinatorElse Maria Larsen[email protected]
_________________________________________Holstebro KommuneThorsminde – som oplevelsesfyrtårnUdvikling af havnen, lystfiskeri, natur- og cykelstier, oplevelser på badestrand, rammer for øge erhverv oghandelsliv samt maritime oplevelsesaktiviteter.KontaktpersonChef for Erhvervs- og TurismeudviklingSusanne Toftegaard Hansen[email protected]Mob. 2172 9930
_________________________________________Guldborgsund KommuneGedser projektetStærk lokal indsats med høj grad af borgerinddragelse, Scandlines har investeret 1,7 mia kr. i Gedser.Internationale forskere har fokus Gedser projektet.
OnsevigDigeprojekt - arbejder med forsøg inden for alger og samtidig beskyttelse af byen.
KnuthenlundGods der er lagt om til økologisk landbrug, arbejder på – i samspil med lokalområdet at skabearbejdspladser og turisme.
NystedOffentligt og privat samarbejde om kystturisme.
LundbyGøngemarked og Gøngeprojekt og en butik drives af pers. med psykiske lidelser.
Foreningen MakværketKultur- og miljøkollektiv, transnationalt ungdomsinitiativ.
KontaktpersonerCarina WoolheadLAG koordinatorTel. 5473 1000
_________________________________________Lolland Kommune - FejøFejø MølleCafe og turistinformation.
DybvigprojektFælleshus, cafe, servicebygning, legeplads og teltplads.
Oplæg om naturparkprojekt
Oplæg om off shore Put and Take-projekt
Choconord Herredsvej 222Produktion af højkvalitetschokolade.
KernegaardenKvalitetsfødevarer, gårdbutik og bondegårdsferie.
Fejø Lam
Fejø LandhandelØkologisk butik.
Fejø Camping
Cafe Den Lysegrønne ØMellemfolkeligt cafeinitiativ.
Det lokale Økontaktudvalgs vilkår og sagerSkole, færge osv.
Fejø ØkoFrugtØkologisk frugtplantage, most og frugttræsfadderskaber.
KontaktpersonMona Hvidtlf: 21266566email: [email protected]
_________________________________________Vordingborg KommuneJungshoved gl. PræstegårdGl. Præstegård omdannet til smukt kursus og konferencested. Erhvervsprojekt til turister og erhvervsaktører.www.jungshovedpraestegaard.dk
Rabatpillen og Praktisk ServiceKommunens vejgræs til biobrændsel. Beskæftigelsesprojekt for svage i samfundet. Forsøgsprojektbæredygtig udvikling.www.rabatpillen.dk
Nyord sennepproduktionNyord en lille ø nord for Møn, ca. 40 fastboende, besøg af over 100.000 turister hvert år. Særdeles aktivlokalbefolkning. Der sælges lokale produkter fra Møn samt den lokal producerede sennep. Kro og spisestedLolles Gård. Restaureret postbåd ”Røret” sejler rundt med turister.www.nyord.info
KontaktpersonClaus Lyngby PetersenLAG koordinator[email protected]5153 1917
_________________________________________Svendborg Kommune (LAG-Svendborg)Gorilla ParkDanmarks flotteste klatrepark v/ Skjoldemose Gods.
Gundestrup Mejeri og BryghusIværksætter, lokal producent af ost og øl.
Kulinarisk SydfynForening af kulinariske produkter i sydfynske kommuner.
TumleskovenUdendørs værested for hele familien i landsbyen Brændeskov (150 pers.).
Oplevelser i glasGlaspusteri samt konen og kællingen i gl. kostald.
KontaktpersonLAG-koordinator SvendborgMerethe Juul Thysen[email protected]Tlf. 2028 5668
_________________________________________
Vejle KommuneOddersbæk VandløbslaugNaturforbedrende projekt, i gang med etablering af 140 ha. stort vådområde + 180 ha. græsningsselskab.www.odderbaek.dkKontaktpersonFormand for Oddersbæk VandløbslaugDan Rasmussen7670 3000