Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del Bilag 30
Offentligt
1047159_0001.png
1047159_0002.png
21-11-2011Sag nr. 11/1924Dokument nr. 54613/11

Kære Hans Christian Schmidt

Tillykke med medlemskabet af det nye udvalg for landdistrikter og øer. Jegser frem til at samarbejde med dig i udvalget om at skabe gode vilkår forlanddistrikterne og øerne i Danmark.Landdistrikterne står over for en række udfordringer i disse år, både hvadangår erhvervsudvikling, bosætning, uddannelse, offentlig service og naturog miljø. Landdistriktsudvikling er helt centralt for at skabe en balanceretudvikling og vækst i hele Danmark.Mulighederne for vækst og udvikling er som bekendt forskellige i de enkel-te dele af landet, ligesom den økonomiske krise slår forskelligt igennem.Derfor er der behov for et stærkt samspil mellem den nationale og den regi-onale og lokale indsats for udvikling af landdistrikterne.Regionernes ansvar og rolle er at koordinere indsatser inden for f.eks. er-hvervsudvikling, infrastruktur, uddannelse, beskæftigelse, kultur og sund-hed – områder der alle har stor betydning for at skabe vækst i hele Dan-mark, især i landdistrikterne.I de regionale erhvervsudviklingsstrategier uden for Hovedstadsregionen erudvikling af yderområderne en del af den samlede indsats for regionens er-hvervsudvikling. Herved bygges der bro mellem yderområderne og restenaf regionen, så der skabes gode rammer for vækst.Den regionale udviklingsplan er også en ramme for regionernes arbejdemed udvikling i yderområder. Den regionale udviklingsplan er en fælles,tværgående vision for den fremtidige regionale udvikling, og regionerne er iøjeblikket ved at udarbejde nye udviklingsplaner for den kommende perio-de.
Side 2
Den regionale udviklingsplan kobler indsatsen for en styrket udvikling ibyerne, landdistrikterne og udkantsområderne. Den går bredt på tværs afsektorområder som natur, miljø og rekreative formål, erhverv og turisme,beskæftigelse, uddannelse og kultur.Danske Regioner kom i 2010 med oplægget ’Vækst i hele Danmark’, hvorvi har 20 konkrete anbefalinger til, hvordan vi kan skabe udvikling i yder-områderne gennem indsatser inden for områder som erhvervsudvikling, ud-dannelse, turisme, infrastruktur og sundhed. Oplægget kan læses her: Væksti hele Danmark.Jeg håber, at udvalget for landdistrikter og øer kan medvirke til at se påtværs af sektorerne og bidrage til udviklingen ved at sætte fokus på de ud-fordringer og ikke mindst de muligheder, der også findes i landdistrikterne.Det bør vi gøre på både lokalt, regionalt og nationalt niveau.
Med venlig hilsen
Birgitte JosefsenFormand for Danske Regioners Udvalg for Regional UdviklingJeg ser derfor frem til en god dialog og samarbejde om at skabe vækst ogudvikling i hele Danmark i udvalget for landdistrikter og øer.