Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del Bilag 210
Offentligt
1155972_0001.png
1155972_0002.png
Finansiering af LAGprogramperiode 2014-2020
Landdistrikternes FællesrådNørregade 126600 VejenTel. +45 76 340 361[email protected]www.landdistrikterne.dkVejen, den 28. august 2012
Kære minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Mette Gjerskovog minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten HansenDe Lokale Aktions Grupper (LAG) under Landdistriktsprogrammet 2007-2013 er en enorm succes for voreslanddistrikter. Derfor er det afgørende, at regeringen sikrer og forbedrer de økonomiske rammer for denkommende programperiode 2014-2020.Der er som bekendt fuld gang i planlægningen af programindholdet for perioden 2014-2020, men vi kenderendnu ikke de økonomiske forhold, og hvordan man vil sikre den lokale indflydelse på prioriteringen af LAG-midlerne. Derfor ønsker Landdistrikternes Fællesråd og 43 LAG-kommuneri tideat rejse spørgsmålene:Vil regeringen prioritere, at der skal midler til LAG-programmet?Vil man finde midler nok til at hjemtage alle landdistriktsmidler (EU-midler)?Vil man medfinansiere med de nødvendige nationale midler?Hvordan vil man prioritere midlerne nationalt?
De Lokale Aktions Grupper har vist store resultater, allerede inden programperioden 2007-2013 erafsluttet. Der er skabt nye virksomheder og arbejdspladser. Der er virksomheder, som har udviklet nyeprodukter og tiltag. Der er lavet mødesteder og aktiviteter, som fremmer bosætning og attraktive levevilkårpå landet og i landsbyer. Der er mobiliseret flere frivillige kræfter og aktive borgere, og der er strategier forprojekterne og for tildelingen fra LAG’en. Endelig er der skabt en ny demokratisk organisering med depersoner, som er valgt til LAG-bestyrelserne.LAG-midlerne genererer store investeringer i landdistrikterne. Det ser vi f.eks. fra landets geografisk setstørste kommune, Ringkøbing-Skjern. Her oplyser LAG-bestyrelsen, at 5.954.524 kr. LAG-midler til 36afsluttede projekter har genereret en samlet investering på 35.562.738 kr. Det betyder, at hver gang, der ertilført 1 kr., har det givet en investering på 6 kr.Når vi ser på de erhvervsmæssige og sociale effekter af LAG’en, vil det derfor være en stor fejl ikke at sikreog udvide midlerne til programperioden 2014-2020. De ca. 110 mio. kr. årligt i LAG-programmet 2007-2013har her i slutningen af programperioden vist sig ikke at være nok i forhold til efterspørgslen efterprojektmidlerne. Oven i det kan man forvente, at der med den stigende natur- og miljøindsats kommeryderligere pres på den begrænsede pulje landdistriktsmidler.LAG-midlerne er et rigtig godt redskab til at skabe vækst og kickstarte udviklingen i landdistrikterne. Vimener derfor, at man bør udvide puljen til minimum 150 mio. kr. årligt i den kommende programperiode.Det vil sikre, at vi udnytter det store potentiale, som programperioden for 2007-2013 har vist, der er i voreslanddistrikter.Det håber vi, regeringen vil arbejde for. Vi ser frem til svar på henvendelsen.Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation for landsdækkende foreninger og organisationer. Medlemmerne er: 4H - DagliBrugsen og Lokalbrugsen - De Samvirkende Købmænd – DGI – Frie Bønder Levende Land – Håndværksrådet –- LandboUngdom – Landbrug ogFødevarer – Landsforeningen af Menighedsråd - Landsforeningen for Økosamfund – Plantning og Landskab – 24 kommuner og landdistriktsråd og ca. 160landsbyer.
Med venlig hilsen

Landdistrikternes Fællesråd,

formand Steffen Damsgaard

Aabenraa Kommune,

borgmester Tove Larsen

Assens Kommune,

borgmester Finn Brunse

Billund Kommune,

borgmester Ib Kristensen

Bornholms Regionskommune,

borgmester Winnie Grosbøll

Brønderslev Kommune,

borgmester Lene Hansen

Esbjerg Kommune,

borgmester Johnny Søttrup

Faaborg-Midtfyn Kommune,

borgmester Hans Jørgensen

Fanø Kommune,

borgmester Erik Nørreby

Frederikshavn Kommune,

borgmester Lars Møller

Guldborgsund Kommune,

borgmester John Brædder

Haderslev Kommune,

borgmester Jens Christian Gjesing

Halsnæs Kommune,

borgmester Helge Friis

Hedensted Kommune,

borgmester Kirsten Terkilsen

Herning Kommune,

borgmester Lars Krarup

Holbæk Kommune,

borgmester Søren Kjærsgaard

Holstebro Kommune,

borgmester H.C. Østerby

Jammerbugt Kommune,

borgmester Mogens Gade

Kalundborg Kommune,

borgmester Martin Damm

Langeland Kommune,

borgmester Bjarne Nielsen

Lemvig Kommune,

borgmester Erik Flyvholm

Lolland Kommune,

borgmester Stig Vestergaard

Læsø Kommune,

borgmester Thomas Wrichsberg Olsen

Middelfart Kommune,

borgmester Steen Dahlstrøm

Nordfyns Kommune,

borgmester Morten Andersen

Nyborg Kommune,

borgmester Erik Christensen

Odder Kommune,

borgmester Elvin J. Hansen

Odsherred Kommune,

borgmester Thomas Adelskov

Ringkøbing-Skjern Kommune,

borgmester Iver Enevoldsen

Ringsted Kommune,

borgmester Niels Ulrich Hermansen

Samsø Kommune,

borgmester Jørn C. Nissen

Silkeborg Kommune,

borgmester Hanne Bæk Olsen

Slagelse Kommune,

borgmester Lis Tribler

Sorø Kommune,

borgmester Ivan Hansen

Struer Kommune,

borgmester Niels Viggo Lynghøj

Svendborg Kommune,

borgmester Curt Sørensen

Syddjurs Kommune,

borgmester Kirstine Bille

Varde Kommune,

borgmester Gylling Haahr

Vesthimmerlands Kommune,

borgmester Knud Kristensen

Viborg Kommune,

borgmester Søren Pape Poulsen

Vordingborg Kommune,

borgmester Henrik Holmer

Tønder Kommune,

borgmester Laurids Rudebech

Vejle Kommune,

borgmester Arne Sigtenbjerggaard

Ærø Kommune,

borgmester Karsten Landro
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation for landsdækkende foreninger og organisationer. Medlemmerne er: 4H - DagliBrugsen og Lokalbrugsen - De Samvirkende Købmænd – DGI – Frie Bønder Levende Land – Håndværksrådet –- LandboUngdom – Landbrug ogFødevarer – Landsforeningen af Menighedsråd - Landsforeningen for Økosamfund – Plantning og Landskab – 24 kommuner og landdistriktsråd og ca. 160landsbyer.