Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del Bilag 179
Offentligt
1133344_0001.png
1133344_0002.png
1133344_0003.png
LovsekretariatetDato: 4. juni 2012:
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. S 3393 stillet afEva Kjær Hansen (V)Spørgsmål nr. S 3393:Hvornår agter ministeren at præsentere sin samlede strategi for landdistrikterne?
Svar:Det er regeringens overordnede målsætning at skabe et Danmark, der hænger sammen på etbæredygtigt grundlag. Landdistrikterne skal være levedygtige og attraktive med mulighed for et godtliv. Regeringen vil indfri ambitionen ved at fokusere på beskæftigelsesmulighederne og de generellerammebetingelser, som gør det attraktivt at bosætte sig i landdistrikterne. Landdistrikterne skalderudover prioriteres og synliggøres i samfundsdebatten.Som minister for by, bolig og landdistrikter har jeg fra dag ét prioriteret at komme rundt i landet ogmøde mennesker og organisationer. Jeg har lyttet og mødt en utrolig velvilje og personligtengagement overalt i landet, hvor jeg er kommet. Det har været inspirerende og et vigtigt led i mitarbejde, som har bidraget positivt til samfundsdebatten omkring landdistrikterne.Regeringens indsats på landdistriktsområdet er fokuseret på at identificere problemer i landdistrikterneog løbende komme med konkrete løsningsforslag. Det afspejler sig i regeringens tværgående forslag:Regeringen har fremrykket offentlige investeringer for 16 mia. kr. og derved skabt grundlag foretablering af mange nye arbejdspladser de kommende år. Arbejdspladser som kommer heleArbejdspladserDanmark, herunder landdistrikterne, til gode.Regeringen har med et bredt energiforlig sikret et grønnere Danmark og mulighed foromkring40.000 grønne job frem mod år 2020.0.000Regeringen har i finansloven for 2012 sikret midler til videreførelse af ordningerne medtilredningshelikoptere.Regeringen har indgået aftale om en udligningsreform, der solidarisk medvirker til atunderstøtte udviklingen i Danmark ved at omfordele ca. 400 mio. kr. fra de større byer tillandområderne. For landdistrikternes vedkommende betyder det fx at 33 ud af 46 yder oglanddistrikternesyder-landkommuner får økonomisk fordel af justeringerne.
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
Der er indgået en bredbåndsaftale. Aftalen sikrer mobilt bredbånd på 10 Mbit ved udgangen af2015 til 99,8 procent af alle husstande, virksomheder og sommerhuse i de 207 postnumre,hvor bredbåndsdækningen i dag halter.Regeringen har indgået en udviklingspakke med forligspartierne til forbedring af de små ogmellemstore virksomheders adgang til finansiering, hvilket ikke mindst kommer virksomheder ilanddistrikterne til gode.Regeringen har sikret 170 nye studiepladser på maskinmesteruddannelsen og styrketVidenpilot-ordningen.
Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter arbejder med fire forskellige men sammenhængende formål.For det første fungerer ministeriet som hovedindgang for aktører i landdistrikter, der ønsker at påpegeproblemer, udfordringer og løsninger for regeringen. Det er en funktion, der får stor anerkendelse.For det andet sikrer ministeriet overvågning og dokumentation af udvikling i landdistrikter ogyderområder med henblik på at etablere den fornødne viden, der kan kvalificere forskellige indsatser.For det tredje arbejdes der for at fremme en samfundsmæssig debat om hvordan vi håndtererforskelle og relationer mellem land og by.For det fjerde skabes et grundlag for en koordinering og en understøttelse af den generelle indsats –ikke mindst i forhold til vækst og bosætning.Konkret har ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter siden etableringen sidste år blandt andet tagetinitiativ til følgende:At samle og målrette redegørelserne til Folketinget.At afholde en Landdistriktskonference med deltagelse af betydende beslutningstagere på detlanddistriktspolitiske område.At fokusere de midler, vi har, så tilskudspuljer og forskningsmidler målrettes mod effektive ogjobskabende initiativer.At omlægge midler indenfor byfornyelsesrammen så der fremover afsættes en årlig bevillingpå 35 mio. kr. til områdefornyelse i byer med under 10.000 indbyggere samt op til 40 mio. kr.til bygningsfornyelse m.v. i de pågældende områdefornyelser.At vurdere hvilke justeringer, der skal ske for at helårshuse kan fungere som fritidshuse udenbopælspligt.At identificere initiativer, der kan reducere boligspekulanters muligheder for at lejefaldefærdige ruiner ud til svage familier.At udvikle en model for et rejsehold, der kan understøtte de enkelte kommuners arbejde meden landdistriktspolitik.At udbrede viden om, hvilke tiltag og projekter, der virker, sådan at alle landdistrikter får glædeaf de mange gode erfaringer, som allerede er gjort forskellige steder.
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
At gøre landdistrikterne mere synlige i samfundsdebatten, så vi får den nødvendige debat.At inddrage det lokale og frivillige engagement.At indgå i forhandlinger med de regionale Vækstfora om partnerskabsaftaler, der bl.a. skalsikre fokus på landdistrikternes vilkår.
Samlet set har regeringen således realiseret en række tiltag, der vil styrke udviklingen ilanddistrikterne og skabe samfundsmæssig debat om udfordringer og potentialer. De samledeinitiativer på tværs af regeringen og internt i ministeriet udgør regeringens foreløbige strategiskearbejde med at forbedre rammevilkårene for vækst og bosætning i landdistrikterne.Jeg vil derudover benytte lejligheden til at fremhæve, at en stor del af udviklingen i landdistrikter ogyderområder er afhængig af den kommunale indsats. Derfor er det som udgangspunkt ogsåafgørende, at kommunerne arbejder ud fra en overordnet strategi eller landdistriktspolitik.Som det fremgår af ovenstående sker der rigtig meget på landdistriktsområdet på tværs afministerierne. Videre initiativer vil blive iværksat dels under hensyn til særlige fokusområder, delsunder hensyn til regeringens ’forsigtighedsprincip’ som betyder, at finansieringen skal sikres indeninitiativerne igangsættes.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk