Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del Bilag 172
Offentligt
1125764_0001.png
Frivillighed på Folkemødet 2012UDGANGSPUNKT, INDHOLD, FORM:Frivillige bliver kategoriseret som det skjulte velfærdspotentiale, som kan være med til at udvikle etbæredygtigt samfund. I den forbindelse taler vi om frivillige og frivillighed, som om det er en faststørrelse, men frivillighed er ikke en fællesnævner!Dette er udgangspunktet for tre debatsessioner á 45 minutter, som CRT lægger op til påFolkemødet 2012. Debatterne har både deltagelse af lokale interesseorganisationer funderet påfrivillighed, samt folketingspolitikere, forskere og praktikere, der har markeret sig i den nationalefrivillighedsdebat.Målet er at forny, udvikle og perspektivere frivillighedsdebatten, således at Bornholm både sætterscenen, bidrager med erfaring og viden og kommer styrket videre i udviklingen af øens frivillighedpå Bornholm.Debatterne finder sted på Allinge Røgeri d. 14. juni 2012 kl. 16.00 – 19.00.
DEBATOVERSKRIFTERNE ER:”FRIVILLIGHED ER YDEROMRÅDERNES X-FAKTOR”Frivillighed er en x-faktor. Hvis ikke den har de rette forudsætninger for at trives, kan den trækkegulvtæppet væk under erhvervsudviklingsstrategier, byudviklingsinitiativer, brandingkampagner,tilflytterrekruttering og en lang række andre både politiske og offentligt forankrede tiltag.Derfor er en skærpet bevidsthed om, hvad der motiverer de frivillige samt en kvalificeret indsigt i deledelsesmæssige værktøjer, der kan styrke et frivilligt engagement, af afgørende betydning på etpersonligt, et regionaløkonomisk og et samfundsmæssigt plan.
”FREMTIDENS FRIVILLIGHED KRÆVER PROFESSIONALISME”Frivillighedsbilledet og de forventninger, der knytter sig til de frivillige organisationers samfundsansvar, ergroft sagt gået fra velgørenhed og oplysning over interessekamp til borgerdeltagelse. Som ansvarligemedborgere føler vi en forpligtelse til at yde, men rammerne skal være professionelt organiseret,imødekomme vore forventninger, udnytte vore potentialer og give mening her og nu.Det er nødvendigt at kvalificere frivillighedsdebatten, ikke mindst over for politikere ogbeslutningstagere, der skal sikre en retfærdig fordeling af de økonomiske ressourcer. En af måderne erved at blive meget konkret i forhold til, hvad det handler om, når vi taler professionalisering affrivilligheden.
”FRIVILLIGE ER EN UREGERLIG STØRRELSE, DER KRÆVER MENING, BELØNNING OG LEDELSE”I anledning af Frivillighedsåret 2011 har regeringen opstillet det mål, at danskernes frivillige engagementinden for den nærmeste årrække skal vokse fra den nuværende tredjedel af befolkningen til halvdelen.Det hviler på en forestilling om, at flere er bedre.Men frivillige kan være både en uregerlig størrelse og en dyr forretning, hvis ikke ledelsen af de frivilligekræfter er gennemtænkt og kompetent.
Lene Rømer, konsulentCenter for Regional- og TurismeforskningStenbrudsvej 553730 Nexømail: [email protected]telefon: 30855178