Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del Bilag 164
Offentligt
1117517_0001.png
1117517_0002.png
Pressemeddelelse1. september 2010
Nyt multifunktionelt landsbyhus slår dørene op i GyrstingeDen 4. september åbner Gyrstinges nye landsbyhus med idrætshal, vandrerhjem,forsamlingshus, fitness center og mange andre faciliteter. Dermed går en gammel drøm iopfyldelse for det lille lokalsamfund.Når Gyrstinges nye landsbyhus den 4. september slår dørene op, bliver det som helelokalsamfundets hus.”Rigtig mange har været med, og det har krævet en stor arbejdsindsats af de lokalebeboere at få landsbyhuset op at stå”, fortæller formanden for Landsbyhuset JensAndersen.Ideen bag landsbyhuset har været at skabe et nytænkende samlingssted forlokalsamfundets ca. 850 beboere. Ikke blot en idrætshal eller et forsamlingshus, men etnytænkende og fleksibelt multihus, der på tværs af alder, køn og interesser kan bruges tilbåde motion, fest, kultur, naturoplevelser og leg. Resultatet er blevet et hus, der ud overen idrætshal omfatter vandrerhjem, forsamlingshus, fitness center, mødelokale, legerumfor børn og teltplads.Også arkitektonisk er der tænkt nyt. Landsbyhuset er fyldt med skæve vinkler. Vinduerneer i forskellig størrelse og sidder spredt i forskellig højde, facaderne er delvis i glas ogdelvis i sorte aluminiumsplader, og der er frit udsyn fra det ene aktivitetsområde til detandet. Sammen med mange andre detaljer, gør det huset til en smuk og funktionel enhed.Jens Andersen peger på, at det nye landsbyhus vil få stor betydning for Gyrstinge: ”Husetvil være med til at bevare sognet som et levende lokalsamfund. Derudover vil demuligheder og fælles arbejdsopgaver, der er i huset, styrke de indbyrdes relationerimellem beboerne, siger han og håber, at landsbyhuset kan få endnu flere til at flytte til ogdermed styrke landsbylivet.”Grunden, som landsbyhuset er bygget på, har Ringsted Kommune stillet til rådighed.Herudover bidrager kommunen med 5,6 mio. kr. Borgmester Niels Ulrich Hermansenudtaler:”På vegne af Ringsted Byråd vil jeg ønske borgerne i Gyrstinge rigtig hjertelig tillykke medLandsbyhuset. Ringsted Kommune er glad for at have været en af de mangefødselshjælpere til dette unikke projekt, som Gyrstinge med rette kan være stolt over.Gennem mange år har der været en forbilledlig lokal opbakning til Landsbyhuset, ogborgerne i Gyrstinge har ydet en fantastisk indsats – uden hvilken intet havde kunnetgennemføres. Nu ser vi alle frem til, at kultur- og fritidslivet i Gyrstinge bliver styrket, og atLandsbyhuset i det hele taget bliver et dejligt mødested for alle i Gyrstinge.”Lokale- og Anlægsfonden har støttet projektet med 4 mio. kr. Fonden støtter kunnytænkende byggerier med stor arkitektonisk værdi, der kan inspirere andre bygherrer tillignende projekter.
Pressemeddelelse1. september 2010
”Landsbyhuset kan blive et landsdækkende begreb for små byer på samme måde somforsamlingshuset var det i gamle dage. I Gyrstinge har vi støttet og medvirket til at udviklelandets første landsbyhus, der både fungerer som områdets samlingssted og samtidigrumme lokale aktiviteter inden for idræt og kultur,” siger Torben Frølich, direktør forLokale- og Anlægsfonden.Hos Realdania, som støtter landsbyhuset med 2,5 mio. kr., er man glade for at kunnehjælpe de lokale ildsjæle med at virkeliggøre et projekt, der nytænker landsbyenssamlingssted.”Landsbyhuset er et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan tænke arkitektur og indholdsammen i et hus, som samler bevægelse, kultur og sociale aktiviteter. Med sine mangetilbud vil huset fange alle aldersgrupper og tilskynde til motion, fælles samvær og sundlivsstil. Jeg er sikker på, at Landsbyhuset bliver præcis det levende og dynamiske sted,som Gyrstinge har ønsket sig, og at huset vil kunne inspirere mange andre landsbyer,”siger projektleder Astrid Bruus Thomsen, Realdania.I alt løber byggeriet op i 17,8 mio. kr. Heraf er 1 mio. kr. samlet ind af de lokale ildsjæle.Ud over støtten fra Ringsted kommune, Lokale- og Anlægsfonden og Realdania, har EUstøttet med 0,5 mio. kr., LAG-Ringsted (landdistriktsmidler) med 0,35 mio. kr. ogFriluftsrådet med 40.000 kr. Desuden har DGI ydet et rentefrit lån til byggeriet.
Yderligere oplysningerFormand Jens Andersen, Fonden Landsbyhuset, tlf. 57 84 55 26 / 29 66 76 02Direktør Torben Frølich, Lokale- og Anlægsfonden, tlf 32 83 03 30 / 21 29 68 56Projektleder Astrid Bruus Thomsen, Realdania, tlf. 70 11 66 66