Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del Bilag 158
Offentligt
1110874_0001.png
1110874_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. april 2012Sagsnr.: 13000
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 6. december 2011stillet følgende spørgsmål nr. 51 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 51:

”Kan ministeren bekræfte, at flere EU-lande har mere liberale regler end Danmark for,hvordan man kan sælge produkter fra gårdbutikker inden for EU-reglernes rammer?”

Svar:

I forlængelse af mit foreløbige svar af 19. december 2011 fremsendes hermed endeligtsvar på udvalgsspørgsmålet af 6. december 2011.For at besvare spørgsmålet har jeg anmodet Fødevarestyrelsen om at indhenteoplysninger fra de øvrige EU-lande samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz om,hvordan man fortolker bestemmelsen i de fælles EU-regler om ”marginal, lokal ogbegrænset” aktivitet for engrossalg fra detailbutik til detailbutik.Fødevarestyrelsen har oplyst, at styrelsen nu har modtaget svar fra 20 ud af 27 EU-landesamt fra Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Fødevarestyrelsenhar udarbejdet vedlagte notat samt oversigt over landenes fortolkning, som jeg kanhenvise til.Det er væsentligt at hæfte sig ved, at det er op til det enkelte land at fastsætte, hvad derforstås ved "marginal, lokal og begrænset" aktivitet. Muligheden for dette blev indført iEU-lovgivningen for at tage hensyn til lokale formål og forskelligheder landeneimellem.
./.
De indkomne svar viser, at der er tydelige forskelle landene imellem for, hvordanbegreberne defineres, hvilket gør det vanskeligt entydigt at vurdere, hvilke lande der harmere liberale EU-regler end i Danmark, da flere parametre indgår i dennesammenligning (lokal, marginal og begrænset). Desuden skal der tages hensyn tillandenes geografiske og demografiske forhold.Det er imidlertid min vurdering, efter en gennemgang af oversigten, at der både erlande, der har mere liberale regler end Danmark, og der er lande, der har mindre liberaleregler.Jeg har tænkt mig at overholde de regler, vi har aftalt med Kommissionen. Men jeg kanoplyse, at jeg har bedt mine embedsmænd om at tage kontakt til Kommissionen for endrøftelse af vores forskelligartede fortolkninger af reglerne. Jeg mener dog, at Danmarkhar en fornuftig fortolkning af, og en rimelig balance for, hvor meget den enkeltedetailbutik må levere af animalske fødevarer til andre detailbutikker, uden atvirksomhederne skal leve op til kravene som engrosvirksomhed.
Mette Gjerskov
/Jonas Lund Mathisen
2