Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del Bilag 158
Offentligt
1110873_0001.png
1110873_0002.png
1110873_0003.png
Fødevarestyrelsen
FØDEVARESTYRELSEN
29.3.2012J.nr.: 2011-20-261-01803/RIKA
Notat om fortolkning af marginal, lokal og begrænset aktivitetHygiejneforordningens bestemmelser om detailbutikkers engrossalg til andre butikker er i Danmark for-tolket og fastsat i autorisationsbekendtgørelsen. De fastsatte grænser fremgår af tabellen nedenfor.

Animalske fødevarer

Kriterium

Del af omsætning

Vægt

Afstand

Specielle produkter

Generelt

Underkendt af Kommissio-

nen

2/32.500 kg/ugeHele DanmarkIkke særskilt reguleret

Nugældende regler

1/31.500 kg/uge50 km(uanset landegrænse)100 kg/uge i hele Danmark

Ikke-animalske

fødevarer

Før og nu

2/3Ingen grænseIngen grænseIkke særskilt reguleretKarakter af detailbutik.Kun levering til detailvirk-somhed, der leverer direkte tilden endelige forbruger
Karakter af detailbutik.Karakter af detailbutik.Kun levering til detailvirksom-Kun levering til detailvirk-somhed, der leverer direkte til hed, der leverer direkte til denendelige forbrugerden endelige forbrugerNote:Tabellen blev uddelt under det åbne samråd om detailvirksomheder den 1. februar 2012.
Fødevarestyrelsen har forespurgt de øvrige EU-lande samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz,hvordan man fortolker bestemmelsen i de fælles EU-regler om ”marginal, lokal og begrænset” aktivitetfor engrossalg fra detailbutik til detailbutik.Fødevarestyrelsen har modtaget svar fra 20 ud af 27 EU-lande samt fra Norge, Island, Liechtenstein ogSchweiz. Oplysningerne fra svarene er gengivet i bilaget sammen med den danske fortolkning.Fortolkning af ’marginal’Der er stor variation blandt landenes fortolkning af hvor stor en mængdeanimalske fødevarer,der måafsættes fra én detailvirksomhed til en anden.-14 lande har valgt at begrænse levering, fra én detailvirksomhed til en anden, til enprocentdel afden totale produktion eller en fast mængde af varer.Det drejer sig om landene: Belgien, Bulgari-en, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Portugal, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet,Tyskland, UK og Ungarn. Det varierer fra 10 % (i Portugal) til 50 % (i Estland) af den totale
-
--
produktion, og i mængder af kød fra 200 kg (i Slovakiet) til 4500 kg (i Tjekkiet) pr. uges leve-ring.Enkelte lande (Liechtenstein, Norge, Polen, Schweiz og Sverige) har alene fastsatmængdebe-grænsningaf den samlede produktion i en detailvirksomhed, der ønsker at levere til andre detail-virksomheder. Disse lande har ikke fastsat grænser for hvor stor en del af den samlede produkti-on, der må leveres til andre detailvirksomheder. Sverige har dog bestemt, at der skal være et vistsalg til den endelige forbruger.Uanset produktionens størrelse må der i Norge leveres op til 300 kg om ugen, mens der i Østrigmå leveres op til 5000 kg om ugen.Nogle lande har begrænset leveringen af hakket kød. Det betyder eksempelvis, at der i Frankriger forbud mod at levere hakket kød eller tilberedt kød af hakket kød fra en detailvirksomhed tilen anden detailvirksomhed. I Estland må hakket kød eller tilberedt kød af hakket kød kun leverestil cateringvirksomheder, der varmebehandler kødet.
Fortolkning af ’lokal’De fleste lande har indført grænser for, hvor langt der må være mellem den afsendende og modtagendedetailvirksomhed.- 10 lande (Bulgarien, Estland, Finland, Italien, Norge, Polen, Portugal, Sverige, UK og Ungarn)har fastsat grænserne ud fra geografiske administrative forhold, dvs. kommune, amt, region ellerlignende. Der kan typisk leveres til virksomheder i samme region og den tilstødende underindde-ling af naboregionerne.- I Spanien kan en detailvirksomhed levere til en anden detailvirksomhed, hvis begge virksomhe-der ligger inden for et område, som hører under den samme lokale tilsynsmyndighed.- Nogle lande (Belgien, Danmark, Frankrig og Tyskland) har fastsat kilometerafstande for leverin-gen. Afstandene er fastsat som en radius på 50 km (Danmark) og op til 100 km (Tyskland). IFrankrig kan den fastsatte grænse på 80 km udvides til 200 km efter tilladelse fra de lokale myn-digheder, når der er tale om levering indenfor landdistrikter. Der er dog en undtagelse til dendanske begrænsning på 50 km, da det i Danmark er muligt at levere specialprodukter over helelandet.- Endelig har Slovakiet fortolket "lokal" i den forstand, at levering kan ske indenfor en transporttidpå to timer mellem detailvirksomhederne.Fortolkning af ’begrænset’Flere lande har defineret "begrænset" som krav, der stilles til enten afsender- eller modtagerdetailvirk-somheden.--I Polen stilles der krav om, at afsendervirksomheden selv skal producere de produkter, der leve-res til en anden detailvirksomhed.I Bulgarien er det alene detailvirksomheder, hvor landmænd er brugere, ejere eller lejere, der målevere til andre detailvirksomheder, og der må kun leveres mælkeprodukter eller kød fra egnedyr.
Side 2/3
-
Andre lande (Slovakiet, Tjekkiet og Ungarn) har krav om, at modtagerdetailvirksomheden alenemå levere direkte til den endelige forbruger.
Lande uden definitionerNogle lande har ingen national definition af "marginal, lokal og begrænset" aktivitet (Cypern, Græken-land, Holland og Island). Enkelte lande har defineret "marginal og begrænset", men ikke "lokal" (Slove-nien, Tjekkiet og Østrig).
./. Bilag
Side 3/3