Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12, Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ERU Alm.del Bilag 192, ULØ Alm.del Bilag 116
Offentligt
1086105_0001.png
1086105_0002.png
Ringkøbing-Skjern KommuneRådhusetVed Fjorden 66950 RingkøbingTlf. 99 74 24 24[email protected]www.rksk.dk
8
Hz-auktion0Me0
n
28. februar 2012Erhvervs- og vækstminister Ole SohnErhvervs- og VækstministerietSlotsholmsgade 10-121216 København K

Åbent brev om 800 MHz-auktionen

Følgende brev er på vegne af borgmestre fra sommerhuskommunerne Assens,

Bornholm, Fanø, Faxe, Frederikshavn, Frederikssund, Faaborg-Midtfyn, Grib-

skov, Guldborgsund, Halsnæs, Hedensted, Helsingør, Hjørring, Holstebro, Jam-

merbugt, Kalundborg, Kerteminde, Langeland, Lemvig, Lolland, Mariagerfjord,

Middelfart, Norddjurs, Nordfyn, Nyborg, Odder, Odsherred, Randers,

Ringkøbing-Skjern, Slagelse, Stevns, Svendborg, Syddjurs, Thisted, Varde,

Vesthimmerland, Vordingborg og Ærø.

Kære Ole Sohn

Vi ser med stor tilfredshed på, at regeringen har valgt at sende det vigtige 800 MHz-frekvensbånd i auktion. Vi er dog stærkt bekymrede over statens ambitionsniveau iforbindelse med auktionen.For det første er det bekymrende, at staten, i en så vigtig auktion som 800 MHz-auk-tionen, ikke opsætter nationale dækningskrav, men kun vælger at opstille dækningskravi 205 af landets mange internet-trængende postnumre. Når der ses bort fra de godt 500postnumre som beskriver København og Frederiksberg, er det resterende land inddelt i591 postnumre.For det andet er det uforståeligt, at sommerhusområder, hvor sommerhuse ikke er reg-istreret som en husstand i CPR-registret, er undtaget de nuværende dækningskrav iaftalen.

Sommerhusområder er undtaget

For alle afsendere af dette brev gælder det, at turismen er et væsentligt erhvervsområde.Derfor rammer undtagelsen af sommerhusområder i de opstillede dækningsområder sær-lig hårdt.Turisterhvervet er i en intens international konkurrencesituation. Danmark konkurrererom udenlandske såvel som indenlandske turister på lige fod med landene omkring os, ogturister vælger deres feriedestination på baggrund af en hel række parametre. VisitDen-mark har i en rapport konstateret, at Danmark i perioden fra 2006 til 2010 har haft ennegativ vækst i antallet af overnatninger på 2,2 procent pr. år.VisitDenmark har selv forsøgt at pejle sig ind på, hvorfor turisterne fravælger Danmark,og et af svarene er, at Danmark som destination ganske enkelt ikke opfylder væsentligebasiskrav.Side 1
8
Hz-auktion0Me0
n
28. februar 2012
Mobildækning (tele- og datadækning) er i dag et af turisternes mindstekrav. Det er ikkekun i Danmark, at smartphones efterhånden er i overtal og de rejsevenlige tablets vinderindpas.Af den grund betragter vi det som en fejltagelse, at Erhvervsstyrelsen i 800 MHz-auk-tionen ukritisk har valgt at videreføre undtagelsen af sommerhusområder i dækningsk-ravene fra tidligere lignende auktioner. Især i betragtning af at de afledte tilladelser vilhave en varighed på 22 år.

Løsningsforslag

Vi ser med stor tilfredshed på den nyligt indgåede aftale mellem Vækstministeriet, Dan-ske Regioner, KL og Telebranchen om en fælles indsats til forbedringen af mobildæknin-gen.I aftalen er der opstillet en række konkrete initiativer, som vi ser frem til at følge op på.Med den vigtige 800 MHz-auktion har staten fået den første mulighed for at skabe enbedre og mere fremtidssikret mobildækning i Danmark.

Vi henstiller derfor på det kraftigste til:

At undtagelsen for sommerhusområder fjernes, så fremtidigedækningskrav også gælder sommerhusområder.

Samtidig opfordrer vi til:

At der opstilles ambitiøse nationale dækningskrav, der udmøntesinden for en rimelig årrække.

Med venlig hilsen

p.v.a. 38 kommunerIver EnevoldsenBorgmesterRingkøbing-Skjern Kommune
Side 2