Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del Bilag 115
Offentligt
1085902_0001.png
1085902_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 28. februar 2012Sagsnr.: 13700Dok.nr.: 341727
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 2. februar 2012stillet følgende spørgsmål nr. 107 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 107:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 1/2-12 fra Smagen af Danmark om nyerammebetingelser for regionale madvarer, jf. FLF alm del – spm. 167”

Svar:

I besvarelsen af dette spørgsmål henviser jeg til nedenstående svar til Smagen afDanmark, som jeg fremsendte til foreningen den 10. februar 2012. I svaret på den åbnehenvendelse skrev jeg følgende:
”Tak for jeres henvendelse af 1. februar 2012, hvor I giver udtryk for jeres holdning til,hvordan EU-reglerne vil påvirke lokale detailvirksomheder.Jeg vil gerne understrege, at de nye regler kun har betydning for detailvirksomhederssalg til andre detailvirksomheder. Det berører ikke detailvirksomheders salg til private –detailvirksomhederne må derfor stadig gerne sælge til hr. og fru Jensen over hele landet,fx også gennem postordresalg eller via internettet.Reglerne medfører, at man – hvis man ikke er engrosautoriseret – kun må sælge sinevarer til andre detailvirksomheder, fx detailbutikker, restauranter oginstitutionskøkkener, indenfor en grænse på 50 kilometer. Der findes dog en undtagelse,der for en stor del af de lokale gårdbutikker og producenter vil sikre dem samme vilkårsom hidtil.Med grænsen på 50 km betyder det, at producenter fortsat vil kunne sælge 1/3 af deresvarer til andre detailvirksomheder i lokalområdet, og en undtagelse på 100 kg om ugensikrer, at fx en detailslagter vil kunne sælge fx 12.000 til 16.000 spegepølser om året til
detailvirksomheder uden for 50 km-grænsen. Virksomheder, der sælger større mængderfødevarer til andre detailvirksomheder, må lade sig engrosregistrere, hvorefter man kansælge ubegrænset til hele landet.Reglerne er lavet præcist for at undtage de mindste virksomheder for de strengere krav.Netop fordi vi gerne vil hjælpe dem. Men at ophøje deres undtagelse til størrevirksomheder er forkert. Og uretfærdigt over for de virksomheder, der lever op tilkravene.Den tidligere regering har ifølge EU-Kommissionen ladet for mange virksomhederslippe for at registre sig som engrosvirksomhed. Det gik ikke i længden, og til sidst grebEU-Kommissionen ind og truede med at slæbe Danmark for domstolen. Danmark varnødt til at rette ind, og jeg har ingen grund til at tro, at den tidligere regering underforhandlingerne med EU, som førte til de nuværende danske regler, ikke gjorde hvadden kunne.EU-Kommissionen har tidligere foreslået en grænse på 20 km. Derfor skal de 50 km sessom et udtryk for et kompromis. Et kompromis, der forsøger at tage hensyn til bådefødevaresikkerhed, konkurrenceevnen, kvalitet og de lokale producenter ogdetailhandlere.Den lokale produktion af kvalitets- og nicheprodukter er afgørende for at skabe vækstog udvikling i landdistrikterne. Det ligger mig meget på sinde at sikre ordentlige vilkårfor denne produktion, både for lokalsamfundenes og forbrugernes skyld.”
Mette Gjerskov
/Jonas Lund Mathisen
2