Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del Bilag 109
Offentligt
1081620_0001.png
TilUdvalget for Småøer.Den 15.februar 2012
Oplæg til udarbejdelse af National ø-politikDer er en generel konsensus om, både folkeligt og politisk, at det er et udtryk for dansk mangfoldighed, at desmå øer er og skal være levende helårssamfund. En følge af denne konklusion bør være, at der formuleres enegentlig national ø-politik.

VISION:

Den overordnede vision er

at bevare og udvikle de små øer som bæredygtige og levende helårssamfund.

BAGGRUND:

Mange af vores små ø-samfund oplever et vigende befolkningstal og kombineret med en trængt kommunaløkonomi og snævre rammebetingelser for udvikling på mange af øerne, vil en egentlig national ø-politik,fulgt af en handlingsplan, understøtte intentionerne om at støtte og udvikle de små ø-samfund.

FORMÅL:

Med en national ø-politik vil Folketinget ved lovgivningsarbejde, bevillingsbehandling og ændring ogfornyelse af rammebetingelser have nogle visioner og målsætninger, som man kan holde beslutninger opimod, hente inspiration fra og måske derved undgå beslutninger, som kommer til at virke modsatrettede.En national ø-politik kan også danne forbillede for og opfordre til, at ø-kommunerne udarbejder deres egnekommunale ø-politikker (se f.eks. Slagelse Kommunes ø-politik).

INDHOLD:

En national ø-politik skal kunne rumme og respektere øernes forskellighed. I stikord, så er det især følgendeområder, som øboerne ser som essentielle for ø-samfundenes fortsatte beståen:Kvaliteten af færgeforbindelse til fastlandet – Færgetakster – Bredbånds- og mobildækning – Postbefordring- Tryghed (adgang til læge/sygeplejerske, hjemmepleje og akutberedskab) – Adgang til skole ogbørnepasning – Fleksibel lovgivning, der kan dispensere i fht. ø-virkeligheden – Bedre rammebetingelser forudvikling af bosætning og erhverv og Kystsikring.

HANDLEPLAN:

Når en egentlig national ø-politik er udarbejdet, bør den følges op af handleplaner inden for de nævnteområder, således at en national ø-politik bliver dynamisk og dermed er med til at opfylde visionen.Sammenslutningen af Danske Småøer vil selvfølgelig gerne bistå med oplysninger mm. i forbindelse medudarbejdelsen af en national ø-politik.
Venlig hilsen
Dorthe WintherFormandSammenslutningen af Danske Småøer