Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del Bilag 105
Offentligt
1081146_0001.png
1081146_0002.png

Vedr.: Udvalget for Landdistrikter og Øers forventede studieture i indeværende

folketingsår.

I forbindelse med at Landdistriktsudvalget skal på studieture til en række regioner iDanmark, skal DSK hermed som lovet komme med forslag til relevante emner og bu-tikker i de enkelte områder.

Udvalgets besøg på Bornholm primo marts

Der er blandt Bornholms mindre dagligvarebutikker stor frygt for, at der bliver givet til-ladelse til at bygge en stor Føtex på Havnen i Rønne. Bekymringerne går især på, aten Føtex vil trække så stor omsætning til sig, at det vil medføre butiksdød og falden-de indbyggertal i de lokale samfund. Med en lukning af dagligvarebutikkerne ude i lo-kalsamfundene bliver det især vanskeligt for de ældre borgere og folk uden egen bilfortsat at bo dér. Senest er alle de bornholmske Daglig’Brugser gået sammen om enindsigelse over for regionskommunen.Hvis udvalget endnu ikke har detailplanlagt butiksbesøgene, kan det anbefales atbesøge Super Spar i Åkirkeby. Butikkens ejer driver foruden denne butik også butik-ker i Nexø og Gudhjem. Butikken i Åkirkeby blev for et par år siden kåret som ”ÅretsSpar Butik” af Spar-kæden.

Udvalgets besøg på Lolland og Falster i april

Selv om det oftest er Syd- og Sønderjylland, der omtales, når der diskuteres græn-sehandelsproblematikker, er Lolland og Falster også områder, der rammes hårdt.Området er allerede generelt ramt i en stor nedgang i antallet af arbejdspladser. Meden forøgelse af det danske afgiftsniveau stiger grænsehandlen, og den negative ten-dens for området accelererer.

Udvalgets besøg på Fyn og i Sønderjylland primo juni

For dette område er grænsehandelsproblematikken den alt afgørende. Butikkerne igrænselandsområdet oplever en nedadgående omsætning med deraf følgende nød-vendige reduktioner i personalet.Forslag til besøg i konkrete butikker kunne være Spar i Jels, der drives af Jane ogBjarke Stark. Butikken er vokset gennem årene og er i dag 900 m2 stort supermar-ked med bl.a. egen blomsterafdeling.En anden mulighed kunne være et besøg hos SuperBest og SuperBrugsen i Grå-sten. Udvalget vil her bl.a. kunne få et indblik i, hvilken indflydelse grænsehandlenhar på butikkernes salg af de enkelte varekategorier. SuperBrugsen i Gråsten hareksempelvis oplevet en nedgang på 10% af omsætningen på kød.
de samvirkende købmændPostboks 122 | Svanemøllevej 41 | DK-2900 Hellerup | Tlf. (+45) 39 62 16 16 | Fax (+45) 39 62 03 00E-mail: [email protected] | www.dsk.dk | CVR nr. 15 23 20 13 | Danske Bank 4180 4110212313

Udvalgets besøg i Vest-, Midt- og Østjylland medio juni

I disse områder er én af udfordringerne, at de større byer virker som ”magneter” på alhandel. Det er ikke kun de meget store hypermarkeder, der er udfordringen for demindre butikker i landdistrikterne. Det er også det forhold, at discountbutikkerne istadigt større omfang er placeret ved ind- og udfaldsvejene fra de lidt større byer. Detbetyder, at man vælger at lægge sine indkøb på vej til og fra arbejde – og ikke hosden lokale butik i den lille by.DSK er i samarbejde med LAG Ringkøbing-Skjern i gang med et projekt om Fremti-dens detailhandel i landdistrikterne. I dette projekt udvælges formentlig 5 butikker,der skal søge at øge byens borgeres andel af ”lokal handel”. Projektet kører i dekommende måneder, og det vil være oplagt, hvis Landdistriktsudvalget havde mulig-hed for at besøge én af de deltagende butikker, da man allerede i juni vil kunne eva-luere på nogle af projektets resultater. Butikkerne udvælges primo marts, og det vilumiddelbart herefter være muligt at komme med navnene på de foreslåede butikker.

Udvalgets besøg i Nordjylland medio august

Området har en del turisme, og det vil derfor være oplagt at se på, hvilke mulighederturismen giver for den lokale dagligvarehandel. Herudover vil man kunne se på pro-blemet med store afstande.Forslag til besøg i konkrete butikker kunne være et besøg hos Kim Poulsen i Voru-pør. Udover almindelig købmandsforretning har Spar i Vorupør håndkøbsudsalg,postbutik og frisk brød fra egen ovnAlt afhængig af, hvordan udvalget afgrænser turene til Vest- og Nordjylland, vil Fjal-tring Købmandsgård ligeledes være en oplagt butik at besøge. Butikken har udoverde gængse tillægsfunktioner som postfunktion, håndkøbsudsalg, tips og lotto samtvareudbringning også et større udvalg i spændende produkter. Det kan anbefales atkontakte Anders Bune, der er særdeles aktiv i lokalområdet, idet der også vil kunnearrangeres spisning på det lokale vandrerhjem, som byens indbyggere har fået byg-get.

Udvalget for Småøers tur til Limfjordsøerne

Her er især den generelle affolkning et stort problem, og når den sidste butik er luk-ket på øen, forsvinder en del af det sociale samlingssted.