Udvalget for Forretningsordenen 2011-12
UFO Alm.del Bilag 31
Offentligt
LOVSEKRETARIATETNOTAT
OM UDKAST TIL BEKENDTGØRELSE OM FOLKETINGETSMEDLEMSBOLIGER M.V.
Vedlagt omdeles udkast til bekendtgørelse om tildeling af boliger oggodtgørelse for boligudgifter m.v. for medlemmer af Folketinget.Den 8. december 2011 fremsattes lovforslag om ændring af lov om valg tilFolketinget (Bedre udnyttelse af Folketingets medlemsboliger, præciseringervedrørende medlemsbolig- og boliggodtgørelsesordningerne, mere fleksibleregler for kørselsgodtgørelse til Folketingets medlemmer m.v.) (L49).Som følge af lovforslaget er der udarbejdet vedlagte udkast tilbekendtgørelse. Udkastet til bekendtgørelse indeholder en række regler, derudmønter reglerne i lovforslaget. Udkastet indeholder også en række andreændringer og præciseringer i forhold til den gældende bekendtgørelse.Udkastet til bekendtgørelse indeholder nedenstående hovedændringer iforhold til den gældende bekendtgørelse. I kursiv er angivet den nuværenderetsstilling:-Det præciseres, at der ved det sjællandske område i lovforslagetforstås øerne Sjælland og Amager samt øvrige småøer medbroforbindelse til Sjælland.Der findes i den gældende bekendtgørelse ingen definition af, hvadder forstås ved det sjællandske område.I overensstemmelse med lovforslagets bemærkninger bestemmesdet, at medlemmer med bopæl beliggende inden for en afstand af 30km fra Christiansborg ikke kan tildeles en ledig bolig, medmindrehelbredsmæssige, økonomiske eller sociale forhold taler derfor.Som nævnt er der i den gældende bekendtgørelse – og i dengældende lov - ikke særskilte regler for tildeling og anvendelse afeventuelle ledige boliger. I dag kan alle medlemmer dog principieltsøge om at få en bolig, men om de kan tildeles en bolig, afgøres udfra en vurdering af afstand og rejsetid.Det foreslås, at det i bekendtgørelsen bestemmes, at midlertidigemedlemmer af Folketinget har samme ret til ydelser som et ordinærtmedlem, men at der ikke kan ydes midlertidige medlemmer af
2. februar 2012Ref.: 05-000762-53
-
-
1/1
Folketinget en godtgørelse for en fast supplerende bolig iKøbenhavnsområdet. Et midlertidigt medlem vil således have ret til,på de samme betingelser, der gælder for ordinære medlemmer, at fåstillet en supplerende bolig til rådighed samt at få dækkethotelovernatninger fra deres indtræden i Folketinget.Efter den gældende bekendtgørelse er et midlertidigt medlemberettiget til godtgørelse for boligudgifter m.v. i lighed med ordinæremedlemmer, hvis Folketinget ikke kan stille en vederlagsfri bolig tilrådighed. Godtgørelsen kan dog tidligst udbetales efter 6 månedersmedlemskab. Efter den gældende bekendtgørelse er midlertidigemedlemmer heller ikke berettigede til at få dækket udgifterne tilhotelovernatning før efter 6 måneder, dog bortset fra medlemmer,som opfylder bopælsbetingelserne, idet disse har ret til dækning afhotelovernatning på alle mødedage, eller når folketingsarbejdet iøvrigt gør det hensigtsmæssigt. Midlertidige medlemmer kan fraindtræden få dækket udgifter til hotelovernatning i den storkreds, hvormedlemmet er opstillet.-Det foreslås, at det i bekendtgørelsen bestemmes, at et medlem, derfår stillet en medlemsbolig til rådighed eller modtager godtgørelse foren supplerende bolig en gang om året skal afgive en erklæring om, atboligen anvendes som medlemmets almindelige overnatningssted iforbindelse med møder på Christiansborg, og at andres eventuelleanvendelse af boligen har været af underordnet betydning, og at etsådant medlem er forpligtet til straks at underrette Folketingetsadministration om ændrede forhold, der kan have betydning formedlemmets ret til ydelserne.Efter de gældende regler er det kun medlemmer, der modtagetgodtgørelse for en supplerende bolig – og altså ikke medlemmer dertildeles en medlemsbolig – der skal afgive en årlig erklæring omanvendelse, og som skal underrette om ændrede forhold.Det foreslås, at det i bekendtgørelsen bestemmes, at Folketingetsformand træffer afgørelse om spørgsmål efter § 109 a i lov om valg tilFolketinget og bekendtgørelsen.Der findes i den gældende bekendtgørelse ingen generel regel om, atdet er Folketingets formand, der træffer beslutning efter de relevanteregler.Det foreslås, at der i bekendtgørelsen ikke indsættes en bestemmelseom, at Folketingets formand kan dispensere fra reglerne ibekendtgørelsen. Det skyldes, at der med ændringen af reglerne ivalgloven og nu bekendtgørelsen ikke på samme måde overlades etskøn til Folketingets formand i forbindelse med tildeling afmedlemsboliger og godtgørelse for en supplerende bolig.
-
-
2/2
Som nævnt er der i den nuværende bekendtgørelse en bestemmelse,hvorefter Folketingets formand kan dispensere fra reglerne ibekendtgørelsen.
3/3