Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del Bilag 71
Offentligt
1042343_0001.png
1042343_0002.png
DET ØKOLOGISKE RÅDFREMTIDENS MILJØ SKABES I DAG
16-11-11Pressemeddelelse
Elektrificer hele vejen til Esbjerg!Det Økologiske Råd opfordrer til at man hurtigst muligt igangsætter en elektrificering afjernbanestrækningen Lunderskov-Esbjerg for at muliggøre el-tog på hele strækningen fra Københavntil Esbjerg.
Idag kan tog fra København til Esberg ikke køre på el fordi man mangler at elektrificere de sidste ca.20 % af strækningen. Ved at elektrificere denne forholdsvis korte strækning opnår man således enganske betydelig effekt, både samfundsøkonomisk og miljømæssigt”,siger Jeppe Juultrafikmedarbejder i Det Økologiske Råd.Ifølge Trafikstyrelsen vil en indsættelse af eltog på strækningen mellem København- Esbjerg betydeat man sænker luftforureningen på Nørreport med hele 10%. Men der er også andre fordele, derbetones af Det Økologiske Råd.
El-tog accelererer hurtigere end dieseltog, hvilket betyder at togene kan komme hurtigere frem og atrejsetiden på nogle strækninger kan sænkes,og den øgedebrug af eldrevne tog bidrager også til atsænke støjniveauet, især omkring stationerne mærkbart.”,siger Jeppe Juul.En elektrificering af strækningen forventes at skabe hvad der svarer til 1300 arbejdspladser i et år.
Jeppe Juul, trafik- og energimedarbejder og Christian Ege, sekretariatslederDet Økologiske RådYderligere oplysningerJeppe Juul mobil tlf. 30299982
_____________________________________________________________________________________________________e-mail:[email protected]Det Økologiske Råd er en forening, som arbejder for en bæredygtig udvikling i Danmark og globalt,og udgiver tidsskriftet Global Økologi
http://www.ecocouncil.dk/
Blegdamsvej 4B, DK 2200 København N. Telefon: 33 15 09 77.
Baggrund om elektrificeringenPå grund af det igangværende projekt med indførslen af et moderne signal-system, der forventes atløbe frem til 2021, er det økonomisk set ikke hensigtsmæssigt at starte elektrificeringen med detsamme på grund af udgifterne til at beskytte de gamle signaler mod elektriske påvirkninger frakøreledninger m.m.Men det meste af strækningen mellem Lunderskov og Esbjerg er allerede beskyttet mod dissepåvirkninger, hvorfor en elektrificering af denne strækning allerede nu kan påbegyndes. Dette vilbetyde at man kan indsætte eltog hele vejen fra København til Esbjerg.NIRAS’ screeningsundersøgelse - “Fortsat elektrificering af banenettet”, fra 2009:
http://www.trm.dk/graphics/Synkron-Library/trafikministeriet/Publikationer/2009/130509/Elektrificering%20screening%20rapport,%20Lunderskov-Esbjerg.pdfNIRAS: Strategisk analyse af elektrificering, 2011
http://www.trm.dk/~/media/Files/Publication/2011/Analyse%20af%20elektrificering%20af%20banenettet/Elektrificering%20Opgave%20A%20analysen%20rapport%20111028.ashxHvad er elektrificering af jernbanen?Elektrificering af jernbanen betyder, at man opsætter strømførende køreledninger op langs jernbanernesåledes, at de kan bruges af eldrevne tog. Danmark er et af de lande i Europa,der har elektrificeret den mindste del af sine jernbanestrækningerkun de baltiske lande,Grækenland, Irland og Albanien ligger lavere.Hvorfor elektrificere?Når banen er elektrificeret, kan man køre med eldrevne tog, og dem er der mange fordele ved.De bruger mindre energi end dieseltog, forurener ikke direkte og larmer mindre, og så kan deaccelerere hurtigere, hvilket betyder, at togene kan komme hurtigere frem. Samtidig er detgenerelt billigere at købe eldrevne tog, da det er dem, der produceres flest af i Europa.Hvis strømmen til togene produceres ved hjælp af vedvarende energi som fx vindmøller,er miljøbelastningen meget, meget lav.Elektrificering og kvotesystemetEn elektrificering vil også betyde at man flytter den elektrificerede del af transporten ind under EUsCO2-kvote system (ETS) som transporten i dag er undtaget fra. Men produktion af el er omfattet afkvote-systemet og en konvertering fra diesel til el vil således flytte denne del af transporten over i enlukket pulje hvor den maximale udledning ikke kan overstiges. Dette kan få betydning på sigt.
-2-