Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del Bilag 384
Offentligt
1141416_0001.png
1141416_0002.png
1141416_0003.png
02. juli 2012
Til TransportudvalgetFraFrode LaursenKalundborg HavnSlagelse KommuneKalundborg Kommune
Vedr.: Modulvogntog på rute 22: Kalundborg og SlagelseodulvogntogKære medlemmer af TransportudvalgetudvalgetFrode Laursen, Kalundborg Havn, Slagelse Kommune og Kalundborg kommune foreslår at derfra 10 mio. kr. puljen afsættes midler til, at tilpasse rute 22 (Kalundborg – Slagelse) således atstrækningen kan blive en del af forsøgsvejnettet for modulvogntog.Rute 22 foreslås fordi der er et behov og fordi det samfundsøkonomisk er fornuftigt. Notatetbeskriver kort fordelene ved at rute 22 bliver en del af forsøgsvejnettet.
Fakta Rute 22: Kalundborg - SlagelseDer er ca. 45 km mellem Kalundborg og Slagelse. Hele strækningen fra Kalundborg Havn ogrute 23 til Vestmotorvejen er en del af statsvejnettet. D en nye omfartsvej ved Slagelse erDenforberedt for modulvogntog fra rute 22 t motorvejsafkørslen.tilPå Rute 22 kører der ca. 1.000 lastbiler i døgnet. Det er samme niveau som på rute 23(Kalundborg – Holbæk), som er en del af forsøgsvejnettet for modulvogntog.
Derfor rute 22Åbnes rute 22 for modulvogntog kobles Kalundborg Havn og rute 23 (Kalundborg –København) på Vestmotorvejen ved den nye omfartsvej vest om Slagelse.Pt. er strækningen København - Køge eneste nord syd alternativ på Sjælland. Med rute22 får man to nord syd alternativer.Rute 22 kan for få midler opgradere s til modulvogn. Især fordi den nye omfartsvej vedopgraderesSlagelse er forberedt til modulvogntog.Modulvogntog på rute 22 vil forbedre Kalundborg Havns mulighed for sikre bedrekorrespondance mellem skib og lastbil. Og derved medfører en mere effektivtransportkæde.
Side 1 af 3
Åbner for at flere modulvogntoge kan transporteres med overfarten Kalundborg – Århusog derved aflaste den østjyske motorvej og trafikken over Fyn.Transporterhvervet efterspørger muligheden for at køre med modulvogntog på rute 22.Dvs. man er sikker på at strækningen vil blive benyttet.Rute 22 er en del af den Sjællandske tværforbindelse. Opgraderingen rute 22 er med tilat understøtte behovet for at udvikle tværforbindelsen.
Rute 22 er på kortet markeret med en sort streg. Skal man køre strækningen Kalundborg –Odense skal man i dag indover Høje Tåstrup. Som det fremgår af kortet vil rute 22 medføre atman får to nord syd alternativer på Sjælland.
Side 2 af 3
Samfundsøkonomiske fordele ved modulvogntogeTo modulvogntog kan løse samme transportopgave som tre almindelige vogntog.Hvilket medfører 15-20 % mindre emission og 33 % mindre trafik på vejene.20Den mindre trafik medfører at udledning af drivhusgasser reduceres 1515-20 %Modulvogntog medfører en besparelse på 3,21 kr. pr. kørt km forgodstransportomkostningerne.Indførelsen af modulvogntog har ikke påvirket vejsliddet i væsentlig grad.I forsøgsperioden har der har ikke været ulykker med modulvogntog. Det understregermeget godt, at sikkerhed for Modulvogntog er på samme niveau som alm. lastbiler
Det videre arbejdeVi ønsker aktivt at indgå i en konstruktiv dialog med Transportudvalget , og er indstillet på atTransportudvalget,bidrage med ressourcer, der kan fremme sagen og øge mulighederne for øget kkørsel medmodulvogntog. Der flere virksomheder, der har henvendt sig til kommunerne om udvidelse afermulighederne for kørsel med modulvogntog.Det her ser vi som et nyt og vigtigt skridt i forbedring af transportmulighederne i denne del afiregionen. Et skridt der på den længere bane kan bringe yderligere muligheder for erhvervsliveti vores region, også set i relation til den kommende FehmernFehmern-forbindelse.
KontaktProjektleder Johnny Madsentlf.:30 56 65 24E-mail:[email protected]:
Side 3 af 3