Beskæftigelsesudvalget 2011-12, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12, Transportudvalget 2011-12
BEU Alm.del Bilag 247, UUI Alm.del Bilag 134, TRU Alm.del Bilag 350
Offentligt
1129713_0001.png
1129713_0002.png
1129713_0003.png
1129713_0004.png
1129713_0005.png
1129713_0006.png
1129713_0007.png
1129713_0008.png
Rengøring uden sort arbejdeNår du køber rengøringsydelserNår du køber rengøringsydelser til din virksomhed, er der en risiko for, at du åbnerdin virksomhed for sort eller illegal arbejdskraft. SKAT har sat særligt fokus på sortarbejde indenfor rengøringsbranchen, men du skal være opmærksom på, at sammeproblem også kan forekomme indenfor andre brancher.Du kan opnå en god sikkerhed mod sort arbejde, hvis du stiller nogle krav til denvirksomhed, du handler med, og du jævnligt kontrollerer, at kravene bliver over-holdt.
Sort arbejdskraft
UnderleverandørUnderleverandørRengøringsfirmaDin virksomhed
Illegal arbejdskraft
Underleverandør
Sort rengøringsarbejdeSort arbejde forekommer oftest når ren-gøringsarbejdet ikke udføres af rengø-ringsfirmaets egne ansatte, men afunderleverandører og deres ansatte.Derfor er det en problemstilling, du børvære opmærksom på, også selvom duhar et godt og tillidsfuldt samarbejdemed dit rengøringsfirma.Vær opmærksom på underleve-randørerDet er SKATs erfaring, at risikoen forsort eller illegal arbejdskraft er større,når arbejdet udføres gennem et ellerflere led af underleverandører. Derforbør du overveje, hvilke krav du vilstille til dit rengøringsfirmas brug afunderleverandører.
Får du hvad du betaler forHvis du betaler for ”hvidt arbejde”,men i virkeligheden får leveret ”sort ar-bejde”, har du ikke fået den ydelse, dubetaler for.Du løber derimod en risiko for negativomtale af din virksomhed, hvis den bli-ver sat i forbindelse med brug af ”sortarbejdskraft”.Vi handler kun med anerkendtevirksomhederSelvom du handler med en anerkendtrengøringsvirksomhed, kan det væreunderleverandører der udfører en del afarbejdet. Derfor bør du også være op-mærksom på problemstillingen, selvomdu har tillid til samarbejdet med dit ren-gøringsfirma.
www.skat.dk/rengøring
1
Stil krav til dit rengøringsfirmaPå de følgende sider har vi oplistetnogle punkter, som du bør overveje atindføje i kontrakten med dit rengørings-firma. Det er krav, som kan være medtil at sikre din virksomhed mod sorteller illegal arbejdskraft.Sæt problemstillingerne på dagsordeneni din løbende kontakt med rengørings-firmaet. Selvom du har en kontrakt meden rengøringsvirksomhed, kan du alle-rede nu tilkendegive din virksomhedsholdning til sort og illegalt arbejde, ogdine forventninger til indholdet af enfremtidig kontrakt.
Følg op på kraveneDu bør følge op på, at dit rengørings-firma lever op til de krav, du har stillet.Du har sikkert allerede aftalt procedurerfor den løbende opfølgning på rengø-ringsarbejdets kvalitet og du bør over-veje, om opfølgningen på kravene kanlægges ind som en fast del af sådanneprocedurer.Du kan selv risikere strafHvis du køber ydelser på så fordelag-tige vilkår, at du indser at leverandørenikke vil opfylde sin pligt til at angive ogafregne skatter m.v., kan du straffesmed bøde eller fængsel.
www.skat.dk/rengøring
2
Inden du indgår kontraktInden du indgår kontrakt eller aftale med et rengøringsfirma, er der nogle forholdomkring firmaet, som du kan sikre dig er i orden.Er virksomheden registrerethos SKAT?Du kan bede rengøringsfirmaet frem-lægge registreringsbeviser, der viser atvirksomheden er registreret hos SKATefter momsloven og kildeskatteloven.ServiceattestDu kan bede rengøringsfirmaet frem-lægge en serviceattest fra Erhvervs- ogSelskabsstyrelsen, eller fremlægge do-kumentation, der indeholder tilsvarendeoplysninger.Serviceattesten bør højst være 6 måne-der gammel.Indholdet af serviceattesten er beskre-vet nedenfor.

Serviceattest

Ved at stille krav om en serviceattest,får du sikkerhed for en række forholdomkring rengøringsfirmaet. Det er for-hold, der altid skal afdækkes i forbin-delse med virksomheders deltagelse ioffentlige udbud.Leverandøren kan bestille serviceatte-sten hos Erhvervs- og Selskabsstyrel-sen se link:www.eogs.dkèRegistrering og blan-ketterèFind person- eller virksom-hedsoplysningerèServiceattest.For at kunne få en serviceattest skalvirksomheden opfylde følgende betin-gelser:• Hverken være dømt for strafbare for-hold eller have en straffesag kørende.• Overholder sine betalingsforpligtel-ser overfor det offentlige (socialesikringsordninger, skatter og afgifterm.m.).• Er ikke taget under konkurs eller lig-nende.
www.skat.dk/rengøring
3
Inspiration til kontraktbestemmelserNår du indgår aftale med et rengøringsfirma, bør du i kontrakten sikre dig modsort eller illegal arbejdskraft. Til inspiration har vi nedenfor anført en række punk-ter, du kan overveje i forbindelse med kontraktens udformning.

Leverandørens forpligtelser

§Leverandøren sikrer, at alle lov- og myndighedskrav, der er gælden-de for virksomheden og for serviceydelsens udførelse, overholdes.

Rengøringsmedarbejderne

§Leverandøren ansætter og af-lønner det nødvendige rengø-ringspersonale og påtager sigdermed sædvanligt arbejdsgi-veransvar.§Alle rengøringsmedarbejdereskal inden arbejdets påbegyn-delse have modtaget ansættel-sesbevis efter ansættelsesbe-visloven. På kundens anmod-ning fremsender leverandørenindenfor 2 hverdage kopi afansættelsesbevis til kunden.§Alle rengøringsmedarbejdere,skal være ansat af leverandø-ren eller af en godkendt under-leverandør. Det er ikke tilladtfor rengøringsmedarbejderneat gøre brug af egne medhjæl-pere, familiemedlemmer m.fl.ved arbejdets udførelse.§Rengøringsmedarbejdere skalbære synligt ID-kort, udstedt afleverandøren eller en godkendtunderleverandør. Kortet skalvære forsynet med medarbej-derens billede, og en entydigidentifikation af medarbejderen(medarbejdernummer, cpr.nr.eller lignende).§Rengøringsmedarbejderneskal bære ensartet og let gen-kendeligt arbejdstøj.§Nye rengøringsmedarbejdereskal introduceres for en kon-taktperson i kundens virksom-hed.§Leverandøren er ansvarlig for,at der kun anvendes medarbej-dere med gyldig opholds- ogarbejdstilladelse. Medarbej-dere, der er omfattet af disseregler, skal på kundens forlan-gende fremvise gyldig opholds-og arbejdstilladelse.
www.skat.dk/rengøring
4

Underleverandører

§(vælg punkt a, b eller c):a. De medarbejdere, der udfø-rer opgaven, skal være an-sat af rengøringsfirmaet. Derkan ikke gøres brug af un-derleverandører.b. Der gælder følgende be-grænsninger for rengørings-firmaets brug af underleve-randører (begrænsningerneindføjes…..).c. Leverandøren har mulighedfor at lade underleverandø-rer varetage hele eller deleaf opgaven.§Der kan kun gøres brug af un-derleverandører, som skriftligter godkendt af kunden. Til brugfor godkendelsen fremlæggerleverandøren underleverandø-rens registreringsbeviser, servi-ceattest m.v. for kunden.§Leverandøren er i forhold tilkunden ansvarlig for, at eventu-elle underleverandører opfyldersamme krav og forpligtelser,som påhviler rengøringsfirmaetifølge denne kontrakt. Kundenkan til enhver tid afkræve leve-randøren dokumentation for, atdisse krav og forpligtelser eropfyldt.§Leverandøren skal sikre, at un-derleverandøren fremlæggerregistreringsbeviser, der viser,at underleverandøren er regi-streret hos SKAT efter moms-loven og kildeskatteloven.§Leverandøren sikrer sig, at un-derleverandøren fremlæggerserviceattest fra Erhvervs-og Selskabsstystyrelsen, derhøjst er 6 måneder gammel,eller kan fremlægge dokumen-tation, der indeholder tilsva-rende oplysninger.

Betaling

§Betaling sker mod korrekt faktura, der indeholder:• Udstedelsesdato• Fakturanummer• Leverandørens CVR-nummer• Leverandørens og din virksomheds navn og adresse• Arten af det udførte arbejde• Dato for levering af det udførte arbejde.• Momssats og momsgrundlag og det beløb som betales i moms.Såfremt der sker afregning pr. time skal fakturaen også indeholde:• Timepris• Antal timer som er anvendt§Betaling kan kun ske til rengøringsfirmaets konto i pengeinstitut ellervia rengøringsfirmaets NemKonto. Der kan ikke ske kontant betaling.
www.skat.dk/rengøring
5

Opfølgning

§Kunden forbeholder sig, at op-gaven udføres af legal arbejds-kraft, samt at leverandøren ogeventuelle underleverandørerforetager korrekt indberetningog afregning af skatter, bidrag,afgifter m.v. Leverandørenanerkender kundens ønske omløbende opfølgning på, om det-te er tilfældet, og bidrager loyaltmed at fremlægge oplysningerog dokumentation, som kangive kunden en sikker overbe-visning.§På forlangende fremlægger le-verandøren indenfor 2 hver-dage dokumentation for, at derer sket indberetning af A-ind-komst og A-skat for de medar-bejdere, der er antruffet påarbejdsstedet. Dokumentationfremlægges i form af udskriftfra E-indkomstsystemet.
www.skat.dk/rengøring
6
Følg op på kraveneLøbende opfølgning på, om der udføres sort arbejde/forekommer illegal arbejds-kraft i din virksomhed, foretages som stikprøver på samme måde, som der skeropfølgning på rengøringens kvalitet.Procedure for opfølgningDu bør tage en beslutning om, hvormange gange årligt du behøver at fore-tage opfølgning på, om der udføres sortarbejde. Behovet kan variere afhængigaf udskiftningen af rengøringsmedar-bejderne.Tilfældige stikprøverI lighed med den almindelige opfølg-ning af rengøringens standard, udføresder opfølgning på rengøringsmedarbej-derne.Medarbejderne identificeres og frem-viser eventuelt gyldig opholds- og ar-bejdstilladelse.Du anmoder leverandøren om at frem-lægge ansættelsesbevis samt en kvitte-ring fra E-indkomstsystemet.
www.skat.dk/rengøring
7
Nyttige linksKontrol af momsregistreringwww.skat.dkèTastSelv ErhvervèTastSelv ErhvervèMomsnumre i DK-fore-spørgRegler om opholds- og arbejdstilladelse for ikke danske statsborgerewww.nyidanmark.dkFakturakravwww.skat.dkèVirksomhedèVejledningerèMoms og lønsumsafgiftèMoms fakturering og regnskab (E nr. 27 14/9-2010)Eksempler på udskrift fra E-indkomst
www.skat.dk/rengøring
8