Transportudvalget 2011-12
TRU Alm.del Bilag 194
Offentligt
1076333_0001.png
1076333_0002.png
1076333_0003.png
1076333_0004.png
Cartime – Systemoversigt
Cartime - SystemoversigtPatent nr. WO 2007/045250 A1Dækkende EU, USA, Kina, Japan og KoreaIntroduktionDet følgende er en kortfattet systembeskrivelse af det foreslåede system til Cartime Technologies’ nyeprodukt, der muliggør automatisk betaling for roadpricing og parkering af biler i parkeringszoneromfattet af systemet. Produktet er oprindeligt udviklet med parkering i tanke, men grundet den storenøjagtighed som er påkrævet i forbindelse med parkering, er det meget velegnet til roadpricing. Hvilketikke vil kræve nogen ændringer i selve produktet, men kun i serversoftwaren.BlokdiagramSystemet består af et potentielt stort antal mobile enheder (køretøjer udstyret med Cartime’s produkt),der kommunikerer trådløst med en centralt placeret server via et mellemled. Mellemleddet udgøres af eteller flere teleoperatørers GSM mobilsendenet samt Internet. Blokdiagrammet herunder illustrerer detforeslåede systems opbygning.
Mobil enhed (client)
GPS
Controller
GSM Modem
Galileo
S
MellemledMellemledInternet
Teleoperatørers GSM Mobilnet
SISNET/EGNOS
Cartime Server
Central enhed(server)ParkeringsdatabaseBrugerdatabaseEGNOSdatabaseAdmininterfaceBetalingsserviceGPS/EGNOS/Galileo
ModulerMobil enhed:GPS modtagerControllerGSM modemMellemled:TeleoperatørersMobilnetInternetSISNET/EGNOSCentral enhed:Cartime ServerParkeringsdatabaseBeregner den mobile enheds geografiske position med få meters nøjagtighed.En mikrocomputer der afvikler client softwaren i hvert køretøj i systemet.Overvåger om bilen er parkeret og styrer kommunikationen med omverdenen.En datatelefon der kan kommunikere trådløst med GSM mobilsendenet.GSM mobilnet(tene) udgør den lokale infrastruktur som danner GSMgrundlag for trådløs kommunikation med de mobile enheder.Det verdensomspændende computernetværk vi alle kender.En Internet service som stiller EGNOS data til rådighed.En server der varetager alle centrale funktioner. Udveksler data med demobileenheder og foretager den databehandling der er behov for.Database med opmålinger af de parkeringszoner systemet dækker.
Side 1 af 4
Cartime – SystemoversigtGalileoGalileo vil blive den europæiske pendant til det amerikanske GPS-system. Detbaseres på en konstellation af mindst 22 satellitter når systemet er heltudbygget i 2014/15. Og fordelene for de kommende brugere af det civiltudviklede europæiske positioneringssystem Galileo er blandt andet, atstedpositioneringen er nøjagtig ned til én meter modsat det amerikanske GPSsystem, som kun kan stedpositionere til ca. 20 meter.Database med oplysninger om de kunder der er omfattet af systemet.Database med EGNOS korrektionsdata.En administrations grænseflade til at oprette/vedligeholde/overvåge interfacedata i databaserne samt til at styre funktionen og driften af serveren.Betaling for parkering og roadpricing kan foregå bl.a igenennem NETS.Centralt placeret GPS og Galileo modtager.Bruges til opsamling af EGNOSdata.
BrugerdatabaseEGNOS-databaseAdministrations-
BetalingsserviceGPS/Galileo/EGNOS
Side 2 af 4
Cartime – SystemoversigtFunktionDet foreslåede systems funktion beskrives nemmest ved en gennemgang af det forløb der foregår når etkøretøj udstyret med Cartime’s produkt parkeres.Det overordnede forløb for en situation hvor betalingengennemføres er illustreret på følgende figur.Mobil enhed (Client)Central enhed (Server)
1) Påbegynd parkering
Tidslinie
5) Vis at parkeringener registreret
2) Kontroller om bruger er i nærhedenaf et registreret parkeringsareal3) Kontroller at EGNOS korrigeretposition er indenfor parkeringsarealet4) Kontroller at brugeren har et gyldigtmedlemsskab og aktivt abonnement
6) Afslut parkeringen
10) Vis at der er betaltfor parkeringen
7) Beregn den samlede parkeringstid8) Beregn den samlede pris for parkeringen9) Gennemfør betaling for parkeringen
Når bilen parkeres registrerer controlleren at bilens tænding afbrydes og GPS modtagerens positionindikerer, at bilen står stille. Controlleren ringer op til serveren, meddeler at klienten med detpågældende identifikationsnummer (Id) er parkeret på en bestemt position på et bestemt tidspunkt ogoverfører et antal rå GPS observationer. Serveren kontrollerer om bilens position er i nærheden af etparkeringsareal der er opført i parkeringsdatabasen med betalingsparkeringspladser. Hvis ikke det ertilfældet signaleres blot tilbage til bilen, at der ikke skal ske mere.Hvis bilens position er i nærheden af et registreret parkeringsareal benyttes EGNOS korrektioner fraEGNOS databasen sammen med de rå GPS observationer til at bestemme bilens nøjagtige position medså stor præcision som muligt. Er positionen udenfor et registreret parkeringsareal signaleres til bilen atder ikke skal foretages yderligere.Er den nøjagtige position indenfor et parkeringsareal kontrollererserveren, om brugeren med detpågældende Id har et gyldigt og aktivt abonnement i brugerdatabasen. Er det ikke tilfældet signalerestilbage til bilen, at systemet ikke kan betale for parkeringen og at brugeren manuelt må betale på stedet.Har brugeren et gyldigt abonnement registrerer serveren, at brugeren er parkeret det pågældende sted pådet aktuelle tidspunkt. Serveren signalerer tilbage til bilen, at der vil blive foretaget automatisk betalingfor den igangsatte parkering, og dette signaleres tillige på et display der er synligt uden for bilen, så eneventuel parkeringsvagt kan se, at bilen holder lovligt parkeret og at betalingen automatisk vil findested. Serveren afslutter behandlingen og foretager sig ikke yderligt før den kontaktes af klienten igen.Når bilen senere startes og flyttes registreres det af controlleren der atter kontakter serveren. Klientenmeddeler serveren, at bilen med det pågældende Id ikke længere holder parkeret.Serveren sammenligner opkaldstidspunktet med hvornår bilen med det pågældende Id oprindeligt blevregistreret som parkeret og udregner den samlede parkeringstid. Serveren kontrollerer også omparkeringen foregik i et tidsrum med mere end én parkeringstakst ved opslag i parkeringsdatabasen.Serveren beregner den samlede pris for parkeringen og iværksætter en transaktion ved den tilknyttedebetalingsservice så der betales for den overståede parkering. Serveren registrerer i brugerdatabasen, atbilen ikke længere holder parkeret og signalerer tilbage til bilen at betalingen for parkeringen ergennemført. Serveren meddeler også klienten hvor længe han var registreret som parkeret og hvilkenpris der er betalt for den overståede parkering.
Side 3 af 4
Cartime – SystemoversigtOrdforklaringGPSGlobal Positioning SystemEt globalt dækkende satellit navigations system. En GPS modtager giver brugerensgeografiske position på jorden med typisk 3-10 meters nøjagtighed. Modtagerensperformance erdog afhængig af de lokale modtagerforhold. Nøjagtigheden kan øges medEGNOS korrektioner, som bruges til at reducere systematiske fejl i modtagende GPSdata.Global System for Mobile communicationsEn meget udbredt standard for mobil telekommunikation. GSM sendenettet dækker by-og landområder overalt hvor en mobiltelefon kan benyttes. GSM trafik kan væretaleopkald, eller datatrafik som SMS eller GPRS.Short Message ServiceOprindeligt et low-cost alternativ til taleopkald. Indeholder max 160 tegn. SMS beskedersendes når der er ledig kapacitet på sendenettet. SMS beskeder gives typisk ikke højprioritet og kan nå frem med store forsinkelser. Data er ikke garanteret at nå frem tilmodtageren overhovedet, så en kommunikationsforbindelse med SMS er ikke pålidelig.General Packet Radio ServiceEn mobil data service i GSM. Har typisk data overførselshastigheder på 30-80 kbit/s ogtillader kommunikation via TCP/IP. GPRS beskeders størrelse er ikke begrænset.Transmission Control Protocol/Internet ProtocolEn populær kommunikationsstandard der benyttes på Internet. Muliggør automatiskretransmission af tabte datapakker; giver derfor pålidelige kommunikationsforbindelser.European Geostationary Navigation Overlay ServiceEn satellitbaseret udvidelse til GPS. Indeholder korrektioner og kontroldata som kanbenyttes i GPS til at opnå en øget positionsnøjagtighed. Test af EGNOS har demonstreretnøjagtigheder på ca. 0.8 meter; i nogen situationer endog endnu bedre.Signal in Space through the interNETEn tjeneste som det europæiske rumagentur, ESA, driver via Internet.EGNOS datasendes ud over hele Europa gennem geostationære satellitter. På nordlige breddegradersom fx i Danmark kan det være vanskeligt at modtage data fra de geostationæresatellitter, da de står i meget lav højde over horisonten, så selv lave bygninger i byer kanblokere for signalerne fra satellitterne. I situationer som disse kan SISNET med fordelbenyttes somalternativ tilgang til EGNOS data.Payment Business Services(oprindeligtPengeinstitutternes BetalingSystem)NETS driver betalingsformidling og informationsudveksling. Kan bla. varetagepengetransaktioner, så enkøber afen vare/service kan betalesælger for varen/servicen.
GSM
SMS
GPRS
TCP/IP
EGNOS
SISNET
NETS
Server
En computer med netværksforbindelse (typisk til Internet) og server software, der indgåri en distribueret computer arkitektur (netværksmodel) kaldet Client-Server. Serverenvaretager centralefunktioner og bruges eksempelvis til at gøre central informationtilgængelig for mangedistribuerede enheder (klienter). Serveren er typiskpassiv og venterpå opkald fraklienterne; når serveren kontaktes foretager den typisk en form for databehandlingdererspecifik for den klient derforetog opkaldet. For at øge robusthedenaf et Server baseret systemanvendes der typisk et antal redundante servere placeret forskellige steder, så systemets funktion ikkepåvirkes af strømafbrud eller lignende.ClientIndgår i Client-Server modellen. Der er typisk et stort antal klienter der har adgang tilden samme server. En klient identificerer altid sig selv når den kontakter serveren, såserveren kan udføre en funktion for klienten og vende tilbage til klienten med et resultat.Symboliserer en antenne til trådløs kommunikation eller radiomodtagelse.
Side 4 af 4