Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 90
Offentligt
1045146_0001.png
1045146_0002.png
Rude d. 23.november 2011Justitsminister Morten BødskovSamtlige medlemmer af retsudvalgetMed henvisning til vedlagte kopi af forespørgselsdebat:(Besvarelse af spørgsmål nr. 59 (alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren forsundhed og forebyggelse den 10. december 2007
SamtBesvarelse af spørgsmål nr. 247 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren forsundhed og forebyggelse den 27. februar 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget(MFU) Line Barfod (EL).)-bedes ministeren venligst redegøre for Sundhedsstyrelsens kompetence til fortolkning afautorisationsloven. ”Fortolkningen” blev, som det fremgår, videregivet af tidligere sundhedsministerJacob A. Nielsen til Folketinget. Ligeledes bedes ministeren kommentere påstandens emner.
Ifølge Autorisationsloven findes der ingen opdeling af lægevirksomhed, som skulle give læger ret til ”i vissesituationer” at arbejde uden autorisation.
For god ordens skyld kommer autorisationslovens ordlyd:Stk. 2.Ret til at betegne sig som læge har kun den, der har autorisation som læge.Stk. 3. Ret til at udøve lægevirksomhed, jf. § 74, har kun den, der har autorisation som læge.
Der er således tale om - ifølge Sundhedsstyrelsen -, at samtlige ansatte (”papirlæger”) iCentraladministration, Retslægeråd, Embedslægefunktion, lægekonsulenter m.fl. afgiverlægefaglige udtalelser, vurderinger, attesteruden autorisation.PåstandSundhedsstyrelsens (selvbestaltede) fortolkning er i strid med gældende lovgivning.Som det tydeligvis fremgår af autorisationsloven, findes der ikke undtagelser, der opdelerlægevirksomhed i læge/patientforhold og ”papirlægevirksomhed”.Lægefaglige udtalelser, afgørelser, vurderinger, attester m.v., som er afgivet af ”papirlæger”opfylder således ikke autorisationslovens bestemmelser, og er derfor ikke retsgyldige.Patienters retsstilling er på det foreliggende stærkt reduceret – ikke eksisterende.Tidligere sundhedsminister Jacob A. Nielsen har misinformeret Folketinget ved ikke at konferereaf, hvorvidt Sundhedsstyrelsens fortolkning af autorisationsloven erkorrekt.(ministeransvarlighedsloven).KonklusionSom nævnt er patienternes retsstilling ikke eksisterende i forbindelse med sagsbehandling ogarbejde udført af ”papirlæger”, der end ikke opfylder gældende regler for at måtte kalde sig læge.På patienternes, skatteborgernes og egne vegne forventer jeg høfligst ovenstående besvaret.Med venlig hilsenBrigitt BreumBisserup Byvej 54243 RudeTlf. 5814 3181/mobil 2360 2280[email protected]Vedlagt:Kopi af forespørgselsdebatter med svar.