Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 85
Offentligt
1043808_0001.png
1043808_0002.png
Rude 23. november 2011Minister for sundhed og forebyggelse Astrid KragSamtlige medlemmer i Sundhedsudvalget
Som det tydeligvis fremgår/ses, er den ny regering overordentlig opsat på at fremme befolkningenssundhedstilstand og har sågar i den ny finanslov bevilget hele 1,7 mill. til sundhedsvæsenet i denæste år.Ministeren bedes derfor venligst besvare følgende spørgsmål:-Mener ministeren, at vores sundhedsvæsen fremmer sundheden med henvisning til følgende:
Gale piller koster op mod 4800 livTirsdag d. 11. jan. 2011 kl. 19:30 af Peter Thorup / [email protected]TV 2 Nyhederne(opd. d.11/1 2011; 19:30)Forkert medicinering er skyld i op til 4.800 dødsfald om åretDe danske læger er alt for dårlige til at give den rigtige medicin til de ældre. 40 pct af alleindlæggelser af ældre på medicinske afdelinger på sygehuse landet over, skyldes enten forkert ellerfor meget medicin.Hvert år er forkert medicinering skyld i mellem70.000 og 160.000 indlæggelser,ogtre procent afdisse fører til dødsfald.Det betyder at op mod 4.800 personer hvert år dør som følge af forkertmedicinering.Dermed koster den fejlagtige medicinering mellem 4 og 6 mia. kr. på årsbasis.Undersøgelser i Vejle og Esbjerg viser, at samtlige ældre får for meget eller forkert medicin. ILyngby Taarbæk Kommune har man lavet en undersøgelse af 144 ældre, og den har vist, at 172piller er blevet givet forkert.
Der er – som det fremgår – ikke tale om utilsigtede hændelser eller andre undskyldninger, men renog skær sløseri med medicin i såvel primærsektor som på hospitaler. Det koster både menneskeligtsåvel som økonomisk i et omfang, som er totalt uacceptabelt. At patienter/skatteborgere skal betaleog tilmed risikere helbred eller i værste fald livet ved at gå til læge harmonerer ikke medregeringens udmelding om”sundhedspolitik” – eller ?Ovenstående er i den grad en grovovertrædelse af autorisationslovens § 17 omhandlende at udvise omhu, herunder vedbenyttelse af økonomisk ordination af lægemidler!!!!!!!!! - altså sker der klare overtrædelseruden nogen form for sanktioner, straf eller bøderDet kan derfor på det foreliggende være mere end svært at tage regeringens ”sundheds politik”alvorligt med afgifter på usunde produkter. Man kan/må vel gå ud fra/håbe på, at den slagsoplysninger også når indenfor Christiansborgs mure.
I det følgende henvises der til 2 forespørgselsdebatter (spørgsmålog besvarelse af spørgsmål nr.59 (alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelseden 10. december 2007 samt besvarelse af spørgsmål nr. 247 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 27. februar 2008.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Line Barfod (EL).
Såfremt blot halvdelen af de ovenfor nævnte fejlbehandlede patienter (subsidiært pårørende) klagerover fejlbehandling, bliver klagesager behandlet af de af Sundhedsstyrelsen kaldet ”papirlæger”,dvs. læger der arbejderudenforautorisationsloven, hvilket er ulovligt iht. gældende samme lovs §27 stk. 2 og 3. Det fremgår ligeledes i besvarelse fra sundhedsminister/Sundhedsstyrelse,øjensynligt efter Sundhedsstyrelsensegen udlægningaf loven, at ansatte icentraladministration,retslægeråd, embedslæger og lægekonsulenter,der foretager lægefaglige vurderinger, arbejderudenautorisation! Sundhedsstyrelsens påstand om, at autorisationsloven kun gælder, når der er etdirekte læge/patient-forholdfindes ikke( jf venligst og gerne Karnov).Daværende sundhedsminister, Jacob A. Nielsen, har med henvisning til Sundhedsstyrelsensudlægning af loven, misinformeret Folketinget (jf. ministeransvarsloven) - altså en meget alvorligsag!På det foreliggende bedes ministeren derfor både redegøre for regeringens sundhedsfilosofi, detuhyrlige medicinforbrug, den klare overtrædelse af autorisationsloven samt komme med ennærmere redegørelse omkring Sundhedsstyrelsens kompetence til ”fortolkning” af lovstoffet, dapatienters retsstilling i den grad tilsidesættes.
Med venlig hilsenBrigitt BreumBisserup Byvej 54243 RudeTlf. 5814 3181/mobil 2360 2280[email protected]